Chocolade charlotte voor Kerstmis

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 5 blaadje(s) witte gelatine
  • 600 ml melk
  • 200 gram suiker
  • 8 ei
  • 600 ml slagroom
  • 1 pak Kanelly's (Bolletje)
  • 300 gram chocola
  • 100 gram blanke amandelen

Extra nodig:

  • charlottevorm (inhoud 1 liter),
  • vershoudfolie

Instructies

  • Bekleed de vorm met vershoudfolie.
  • Laat de blaadjes gelatine in ruim koud water ± 3 minuten weken.
  • Breng de melk tegen de kook aan.
  • Klop de suiker met de eierdooiers schuimig.
  • Schenk de warme melk geleidelijk en al kloppend bij het eimengsel.
  • Schenk het mengsel terug in de pan.
  • Verwarm dit tot de vla gaat binden (Mag niet koken).
  • Neem de pan van het vuur.
  • Knijp de gelatine voorzichtig uit.
  • Laat het al roerend in de vla oplossen.
  • Laat de vla onder regelmatig roeren afkoelen in een bak met ijswater.
  • Klop 500 ml slagroom halfstijf (lobbig).
  • Spatel deze door de vla.
  • Zet de kanelly's tegen de rand van de vorm.
  • Rasp 150 g chocolade en roer de rasp door de vla.
  • Vul de vorm met de vla.
  • Laat deze afgedekt in ± 3 uur opstijven in de koelkast. (maak dit 1 dag van te voren). 
  • Verwarm 150 g chocolade met 100 ml slagroom.
  • Roer dit tot een gladde saus.
  •  Laat de saus afkoelen tot lauwwarm.
  • Hak de amandelen grof en rooster ze in een droge koekenpan goudbruin.
  • Stort de charlotte op een platte schaal.
  • Schenk de chocoladesaus erover.
  • Garneer met de amandelen. 

Notities / Tips / Wijnadvies

Tip: de charlotte kan ook in een springvorm worden gemaakt, gebruik dan mini-kanelly's
Wijnadvies: Port Runy, Portugese rode port Muscat de St. Jean de Minervois
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Taart
Land van herkomst Nederland