In een kom de helft van de gist oplossen in lauw water (ca. 36 ºC), beslist niet te koud of te warm!
Voeg hieraan de 200 g bloem toe.
Roer dit goed door elkaar met een klein beetje suiker tot je een tamelijk vloeibare homogene massa hebt gekregen. Sluit de kom af met huishoudfolie en laat de 'lievetino' minstens 4 uur staan in een lauw-warme omgeving.
Zodra de 'lievetino' klaar is voor gebruik (sponsachtig in elkaar gaat zakken) kan het brood worden afgemaakt.
Doe de griesbloem (Semola) in een grote kom.
Los het overige deel van de gist op in 300 cl lauw water.
Gebruik een grote lepel en meng daarmee de suiker door de griesbloem en giet er dan het gistmengsel bij.
Dit even mengen, dan het zout inmengen en daarna de 'lievetino' toevoegen en inmengen tot er een zacht, slap deeg is ontstaan.
Laat het deeg nu afgedekt met folie rijzen tot het zich in ongeveer 1 à 2 uur heeft verdubbeld.
De tijd hangt af van de omgevingstemperatuur maar die mag niet hoger zijn dan ca. 25 ºC.
Bedek een bakplaat met ovenpapier en strooi er wat bloem over.
Verdeel daarop daarop het deeg in drie langwerpige ciabatta-broden.
Werk de vorm wat bij met behulp van een spatel.
Strooi nu wat griesbloem over de ciabatte en druk de broden met de hand voorzichtig ietsje in een platte vorm.
De plaat afgedekt en op een tochtvrije plaats een uur wegzetten om het deeg verder te laten rijzen.
De oven ondertussen voorverwarmen naar 240 ºC.(hete lucht op 220 graden)
Zet op de bodem van de oven een schotel met water.
De bakplaat in het midden van de oven plaatsen en de ciabatte in 20 minuten bakken.
Zet dan de oven op 180 ºC en bak het brood daarin nog eens 20 minuten.
Controleren dat het niet te hard gaat!!!.
Vóór gebruik langzaam laten afkoelen op kamertemperatuur.