Ciabatta

Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 300 g griesbloem
  • 5 dl lauw water
  • 1 zakje gedroogde of 10 g verse gist
  • 2-3 tl zout
  • 2 eetlepel(s) suiker
  • 2 eetlepel(s) olijfolie

Instructies

  • In een kom de helft van de gist oplossen in lauw water (ca. 36 ºC), beslist niet te koud of te warm!
  • Voeg hieraan de 200 g bloem toe.
  • Roer dit goed door elkaar met een klein beetje suiker tot je een tamelijk vloeibare homogene massa hebt gekregen. Sluit de kom af met huishoudfolie en laat de 'lievetino' minstens 4 uur staan in een lauw-warme omgeving.
  • Zodra de 'lievetino' klaar is voor gebruik (sponsachtig in elkaar gaat zakken) kan het brood worden afgemaakt.
  • Doe de griesbloem (Semola) in een grote kom.
  • Los het overige deel van de gist op in 300 cl lauw water.
  • Gebruik een grote lepel en meng daarmee de suiker door de griesbloem en giet er dan het gistmengsel bij.
  • Dit even mengen, dan het zout inmengen en daarna de 'lievetino' toevoegen en inmengen tot er een zacht, slap deeg is ontstaan.
  • Laat het deeg nu afgedekt met folie rijzen tot het zich in ongeveer 1 à 2 uur heeft verdubbeld.
  • De tijd hangt af van de omgevingstemperatuur maar die mag niet hoger zijn dan ca. 25 ºC.
  • Bedek een bakplaat met ovenpapier en strooi er wat bloem over.
  • Verdeel daarop daarop het deeg in drie langwerpige ciabatta-broden.
  • Werk de vorm wat bij met behulp van een spatel.
  • Strooi nu wat griesbloem over de ciabatte en druk de broden met de hand voorzichtig ietsje in een platte vorm.
  • De plaat afgedekt en op een tochtvrije plaats een uur wegzetten om het deeg verder te laten rijzen.
  • De oven ondertussen voorverwarmen naar 240 ºC.(hete lucht op 220 graden)
  • Zet op de bodem van de oven een schotel met water.
  • De bakplaat in het midden van de oven plaatsen en de ciabatte in 20 minuten bakken.
  • Zet dan de oven op 180 ºC en bak het brood daarin nog eens 20 minuten.
  • Controleren dat het niet te hard gaat!!!.
  • Vóór gebruik langzaam laten afkoelen op kamertemperatuur.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Brood
Land van herkomst Italië