Coq au vin van Els Jonker

Coq au vin is een verrukkelijk recept waaraan ik natuurlijk weer mijn eigen eigenwijze draai aan heb gegeven
Porties: 4
Total time 3 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1100 gram kuikenbouten
  • Zout naar smaak
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Olijfolie
  • Provençaalse kruiden
  • 150 gram ontbijtspek
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 3 laurierblaadjes
  • Verse tijm
  • Verse rozemarijn
  • Verse peterselie
  • 5 rode uien
  • 3 grote tenen knoflook
  • 3 eetlepel(s) bloem
  • 500 ml kokend water
  • 1 kipbouilionblokje
  • 3 kwart fles rode wijn
  • 300 gram waspeen
  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 kilo aardappels
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 200 ml gekookte melk
  • Nootmuskaat

Instructies

  • Snij de kuikenbouten tot kipkarbonades en drumsticks
  • Zout ze naar smaak
  • Doe er vers gemalen zwarte peper over
  • Besprenkel ze met olijfolie
  • Bestrooi ze met Provençaalse kruiden
  • Knip het ontbijtspek in blokjes
  • Snij de rode uien in ringen en halveer deze
  • Snij de waspeen in dikke plakjes
  • Bak de ontbijtspek in wat olijfolie in een braadpan lekker uit
  • Haal het spek uit de pan met een schuimspaan
  • Doe de ongezouten roomboter in de pan en bak de kipdelen even rondom aan
  • Haal de kipdelen ook weer even uit de pan
  • Bak de uienringen even aan
  • Schuif ze naar één kant van de pan
  • Doe de plakjes waspeen aan de andere kant van de pan en bak ook deze heel even aan
  • Voeg de eetlepels bloem toe en roer het geheel goed door
  • Voeg de kippenboulion soeplepel voor soeplepel toe
  • En daarna de wijn scheut voor scheut
  • Doe de kipdelen en het spek terug in de pan
  • Doe de laurierblaadjes erbij
  • De rozemarijn
  • De takjes tijm
  • En de peterselie
  • Laat het heerlijk 2 uur stoven
  • Snij de kastanje champignons in grove partjes
  • En doe ze een half uurtje bij de pan in
  • Kook de aardappelen gaar
  • Giet ze af en stamp ze
  • Voeg roomboter toe
  • En nootmuskaat
  • En voeg gekookte melk toe tot je aardappelpuree de juiste dikte heeft

Notities / Tips / Wijnadvies

Echt een heerlijk gerecht, zacht van smaak
Eventueel ook lekker met krieltjes ipv aardappelpuree
————————————————————————————————–
Recept categorieën Gevogelte / Kip / Stoofpot
Land van herkomst Frankrijk