Coq au vin van Els Jonker

Coq au vin van Els Jonker

Coq au vin is een verrukkelijk recept waaraan ik natuurlijk weer mijn eigen eigenwijze draai aan heb gegeven
Porties: 4
Total time 3 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1100 gram kuikenbouten
  • Zout naar smaak
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Olijfolie
  • Provençaalse kruiden
  • 150 gram ontbijtspek
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 3 laurierblaadjes
  • Verse tijm
  • Verse rozemarijn
  • Verse peterselie
  • 5 rode uien
  • 3 grote tenen knoflook
  • 3 eetlepel(s) bloem
  • 500 ml kokend water
  • 1 kipbouilionblokje
  • 3 kwart fles rode wijn
  • 300 gram waspeen
  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 kilo aardappels
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 200 ml gekookte melk
  • Nootmuskaat

Instructies

  • Snij de kuikenbouten tot kipkarbonades en drumsticks
  • Zout ze naar smaak
  • Doe er vers gemalen zwarte peper over
  • Besprenkel ze met olijfolie
  • Bestrooi ze met Provençaalse kruiden
  • Knip het ontbijtspek in blokjes
  • Snij de rode uien in ringen en halveer deze
  • Snij de waspeen in dikke plakjes
  • Bak de ontbijtspek in wat olijfolie in een braadpan lekker uit
  • Haal het spek uit de pan met een schuimspaan
  • Doe de ongezouten roomboter in de pan en bak de kipdelen even rondom aan
  • Haal de kipdelen ook weer even uit de pan
  • Bak de uienringen even aan
  • Schuif ze naar één kant van de pan
  • Doe de plakjes waspeen aan de andere kant van de pan en bak ook deze heel even aan
  • Voeg de eetlepels bloem toe en roer het geheel goed door
  • Voeg de kippenboulion soeplepel voor soeplepel toe
  • En daarna de wijn scheut voor scheut
  • Doe de kipdelen en het spek terug in de pan
  • Doe de laurierblaadjes erbij
  • De rozemarijn
  • De takjes tijm
  • En de peterselie
  • Laat het heerlijk 2 uur stoven
  • Snij de kastanje champignons in grove partjes
  • En doe ze een half uurtje bij de pan in
  • Kook de aardappelen gaar
  • Giet ze af en stamp ze
  • Voeg roomboter toe
  • En nootmuskaat
  • En voeg gekookte melk toe tot je aardappelpuree de juiste dikte heeft

Notities / Tips / Wijnadvies

Echt een heerlijk gerecht, zacht van smaak
Eventueel ook lekker met krieltjes ipv aardappelpuree
————————————————————————————————–
Recept categorieën Gevogelte / Kip / Stoofpot
Land van herkomst Frankrijk