Coq au vin blanc met rivierkreeftjes en vanille

AllerHande oktober 2002
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 3 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 maïskippenbouten
  • zout en peper
  • 35 g boter
  • ½ fles droge witte wijn
  • 1 vanillestokje
  • 1 zakje stoneleeks 8 stuks
  • 3 eetlepel(s) slagroom
  • 1 bakje rivierkreeftjes 100 g

Instructies

  • Sjalotjes en knoflook pellen en fijn snipperen.
  • Bleekselderij met dunschiller schillen en in boogjes snijden.
  • Vel van kippenbouten verwijderen.
  • Kip met zout en peper bestrooien.
  • In braadpan boter verhitten en kippenbouten rondom bruinbakken.
  • Vuur lager zetten en sjalotjes, knoflook en bleekselderij ca. 2 minuten meebakken.
  • Wijn langs rand in pan schenken en kip afgedekt in ca. 35 minuten gaar stoven.
  • Kip uit pan nemen en in aluminiumfolie verpakt warm houden.
  • Stoofvocht boven andere pan zeven.
  • Vanillestokje halveren en merg eruit schrapen.
  • Vanillemerg en leeggeschraapt stokje bij stoofvocht doen, saus op matig vuur tot juiste dikte laten inkoken.
  • Bovenste stuk van stoneleeks afsnijden, zodat ze even groot zijn.
  • In kokend water met zout in ca. 2 minuten beetgaar koken.
  • Vanillestokje uit saus nemen.
  • Slagroom erdoor roeren, saus op smaak brengen met zout en peper.
  • Rivierkreeftjes erdoor mengen en saus nog ca. 2 minuten zachtjes doorwarmen.
  • Kip in voorverwarmde schaal leggen, saus erover schenken.
  • Garneren met stoneleeks.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten / Kip / Vis / Zeevruchten
Land van herkomst Frankrijk