Crema Catalana met anijskoekjes
Equipment
Ingrediënten
- 6 dl melk volle
- 2 eetlepels maïzena
- 6 eidooiers
- 150 gram suiker
- ½ citroen de schil er van in repen
- 1 kaneelstokje
Anijskoekjes voor ca 12 stuks
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels bier
- 1 eetlepel anijslikeur
- 1 theelepel zout
- 125 gram bloem
- 3 eetlepels sesamzaad
- 3 eetlepels anijszaad
- 150 gram suiker
Instructies
- Roer de maïzena met 2 eetlepels melk los, roer er daarna de eidooiers oor en zet dit mengsel apart.
- Breng de rest van de melk met 100 gram suiker, de citroenschil en het kaneelstokje aan de kook en laat het op zacht vuur 15 minuten trekken.
- Roer het hete melkmengsel langzaam door het maïzenamengsel.
- Schenk het mengsel terug in de pan en laat het op zacht vuur koken tot de vla begint te borrelen.
- Verwijder de citroenschil en het kaneelstokje.
- Verdeel het mengsel over 6 schaaltjes en laat het 2 uur afkoelen.
- Verdeel 50 gr suiker over de schaaltjes en laat die onder de hete grill of met een verfafbrander (of de onderkant van een sterk verhit pannetje) of speciaal Crema Catalana-ijzer karameliseren.
- Serveer de crème met anijskoekjes.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Meng de olie, het bier, de likeur en het zout.
- Roer de bloem erdoor en kneed het mengsel tot een soepel deeg.
- Verdeel het deeg in 12 stukken en rol elk stuk tot een heel dunne deegcirkel uit.
- Strooi er het sesamzaad, het anijszaad en de suiker over, rol de zaadjes met
- een deegroller in het deeg en rol de kanten van het deeg iets omhoog.
- Bak de koekjes in het midden van de oven in 10 minuten lichtbruin