Dikke roomboterspeculaas van Allerhande

AllerHande november 2003
Porties: 2 stuks
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepel(s) speculaaskruiden
  • 100 g roomboter ijskoude

Eventueel:

  • eetlepel(s) melk

Instructies

  • Bakmeel boven kom zeven en omscheppen met basterdsuiker, koekkruiden en mespunt zout.
  • Boter met twee messen in bloemmengsel tot kleine korrels snijden.
  • Geheel met koele hand snel tot soepel deeg kneden.
  • Als deeg te droog is wat melk erdoor kneden.
  • Deegbal in plasticfolie verpakken en minstens 1 uur in koelkast laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Deegbal op met bakpapier beklede bakplaat uitrollen of uitdrukken tot lap van 1-2 cm dik.
  • Speculaas in midden van oven in ca. 35 minuten gaar en bruin laten worden.
  • Speculaas uit oven nemen, laten afkoelen en in grove stukken breken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Tips:
Speculaasvariatie 1:
amandelen geven speculaas net iets extra’s.
Kneed door het deeg de inhoud van ½ zakje amandelschaafsel (à 45 g) of strooi erover (deegeerst bestrijken met eetlepel melk).
Of druk ½ zakje garneeramandelen (à 65 g) in een mooi patroon in het deeg.
Speculaasvariatie 2:
breng in een pan een laag water aan de kook, zet het vuur laag en hang een hittebestendige
kom of kleinere pan in de pan.
Laat 200 g verbrokkelde witte chocolade met 2-3 eetlepels slagroom hierin al roerend smelten.
Dip de speculaasbrokken een voor een in de gesmolten chocolade en leg ze op een vel
bakpapier, zodat de chocolade weer stolt.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Koek
Land van herkomst Nederland