Engelsen hebben een beeldend woordgebruik. Met het woord dressing bedoelen zij het sausje waarmee de salade wordt aangekleed. To dress betekent immers aankleden. Het woord is intussen ook in ons land ingeburgerd en klinkt wat vriendelijker dan ons woord slasaus. De basis van een goede dressing is 3 delen olie, bij voorkeur olijfolie, 1 deel zachte azijn, bijvoorbeeld wijnazijn of kruidenazijn, zout en peper uit de molen. Dat is de sauce vinaigrette of Franse dressing, die vervolgens op allerlei manieren kan worden gevarieerd. Volgens het gezegde zijn er vier mensen nodig om een goede salade aan te maken: een verspiller voor de olie, een vrek voor de azijn, een wijze voor het zout en een dwaas voor de peper. De slakom kan vooraf worden ingewreven met een teentje knoflook en de dressing kan naar eigen keuze nog worden verrijkt met wat bruine basterdsuiker, mosterd, fijn gesnipperde prei of geraspte ui. Zo kunnen we steeds doorgaan met het variëren van de dressing, bijvoorbeeld door te kruiden met dille, venkel of dragon, met kerrie of paprikapoeder, tabasco of worcestershiresaus, tomatenpuree of tomatenketchup. Wanneer de dressing in de slakom of slabak is gemaakt laat hem dan eerst even staan om in te trekken. Dan wordt het slabestek er kruiselings overheen gelegd en daar boven komt de sla. Meng de dressing aan tafel door de sla, dan komt de smaak het best tot zijn recht. Voor het aanmaken van een samengestelde salade wordt vaak mayonaise of slasaus gebruikt, maar er zijn voor het bindende element, zowel voor enkelvoudige als samengestelde salades veel meer mogelijkheden. Zuivelprodukten spelen daarbij een belangrijke rol. Zo kan slagroom of sour cream, al of niet aangevuld met mayonaise zorgen voor een zachte, romige dressing. Magere yoghurt en kwark zijn gezonde ingrediënten voor een frisse slasaus, die niet alleen bij salades met groenten, vlees en aardappelen, maar ook bij vruchtensalades kan worden gegeven. Ook verse roomkaas, losgeroerd met koffieroom geeft een verrukkelijke, zachte dressing. De recepten voor dressings die op de volgende bladzijden worden gegeven leveren het smakelijke bewijs dat met zuivelprodukten verrassende nieuwe sausjes voor een salade zijn te bereiden.