Stamppot

Variaties op Stamppot

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1500 gram aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • 400 ml melk
  • 150 gram boter
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • 200 gram winterwortel geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui in ringen gesneden
  • 250 gram prei in ringen gesneden
  • 1 bosje raapstelen gewassen en fijngesneden

Instructies

  • Stoom de aardappelblokjes in een ruime stoomovenpan met gaatjes.
  • Stoomfunctie: 100 °C, ongeveer 20 minuten.
  • Of in de drukstoomoven: 120°C, ongeveer 6-7 minuten.
  • Pureer de gestoomde aardappelen met de melk en de boter.
  • Verdeel de puree in drie gelijke porties.
  • Stoom de preiringen kort in een stoomovenpan met gaatjes (1 minuut).
  • Meng de winterpeen en ui door één portie puree.
  • Meng de prei door een andere portie puree.
  • Meng de gesneden raapstelen door de laatste portie puree.
  • Breng de stamppotten op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Verwarm de stamppotten voor het serveren nog even in de stoomoven:
  • Stoomfunctie: 95°C, 15-20 minuten.
  • Vorm van elke stamppot een mooie quenelle op een verwarmd bord.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met een stukje sukade, gestoofd in bokbier.
Als je de wortelblokjes en ui niet rauw wilt verwerken, kun je ze samen met de prei stomen in een aparte stoomovenpan met gaatjes.

Wijnadvies:

Deze stamppotten passen goed bij een stevig bokbier, maar als je liever wijn drinkt, probeer dan een droge Riesling of een frisse Sauvignon Blanc.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Hoofdgerechten / Stamppot
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij / Suikervrij / Tarwevrij / Vegetarisch