Eendenborstfilet met chocolade-portsaus

Eendenborstfilet met chocolade portsaus

Porties: 6 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 3 eendenborst

Voor de saus

  • 2 sjalotten
  • 20 gram boter
  • 100 gram port
  • 100 gram water
  • 1 el kalfsfondpoeder
  • 5 gram maïzena
  • 100 gram chocola puur

Bijgerecht

  • 1 kg aardappels vastkokend
  • 250 gram champignons

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
  • Kook de aardappelen bijna gaar.
  • Laat afkoelen.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 90 graden.
  • Snijd het overtollige vet aan de zijkanten van de eendenborst.
  • Bewaar het vet.
  • Snijd de filets kruislings in aan de vetkant.
  • Bak de filets 3 minuten aan de vetkant en 2 minuten aan de andere zijde.
  • Leg de filets in een ovenschaal en zet in de oven voor een uur.
  • Controleer regelmatig met een kernthermometer.
  • De kerntemperatuur moet tussen de 62 en 65 graden zijn.
  • Mocht de temperatuur bereikt zijn en je bent nog niet klaar met de rest, verlaag dan de oventemperatuur naar 60 graden.

Chocolade-portsaus

  • Pel en snipper de sjalotjes zo fijn mogelijk.
  • Verwarm in een pan de boter en fruit de sjalotjes.
  • Voeg de port toe en breng tegen de kook aan.
  • Los het bouillonpoeder op in het water en voeg toe en laat 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de maïzena toe en laat even koken onder voortdurend roeren.
  • Voeg de helft van de chocolade in stukjes toe.
  • Laat dit oplossen.
  • Proef de saus en voeg naar smaak meer chocolade toe.

Afmaken

  • Bak de aardappelen in het eenden vet en voeg de champignons toe.
  • Trancheer de eendenborsten en verdeel over de borden samen met de gebakken aardappelen en champignons.
  • Giet wat saus over de filets en serveer.
  • Doe de rest van de saus in een sauskom en zet apart op tafel.

Voedingswaarden

Calories: 257 kcal
————————————————————————————————–
Recept categorieën Eend / Gevogelte