Eendensaté met portsiroop

AllerHande februari 2000
Porties: 2 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 sjalotje
  • ¾ eetlepel(s) boter of margarine
  • 1 dl gevogeltefond pot à 380 ml AH
  • 1 dl Ruby port
  • 2 eetlepel(s) gembersiroop
  • zout
  • peper
  • 1 tamme eendenborst met vel
  • 3 plakjes ontbijtspek
  • 1 struikje witlof
  • ½ theelepel poedersuiker

Instructies

  • Satéstokjes in koud water leggen.
  • Sjalotje pellen en fijnsnipperen.
  • In pan ½ eetlepel boter verhitten, sjalotje ca. ½ minuut fruiten.
  • Fond toevoegen en 3 minuten op hoog vuur inkoken.
  • Saus zeven.
  • Port en gembersiroop erdoor roeren en op hoog vuur ca. 5 minuten inkoken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vel van eendenborst verwijderen en eendenborst in 18 blokjes snijden.
  • 6 Eendenblokjes met ontbijtspek omwikkelen.
  • Aan satéprikker afwisselend blokje eend, blokje eend met spek en blokje eend rijgen.
  • Grill voorverwarmen op hoogste stand. Intussen witlof wassen en in lengte in dunne repen snijden.
  • Saté ca. 10 cm onder grill schuiven en in 7 à 8 minuten rosé grillen.
  • Intussen siroop aan de kook brengen en vuur uitzetten.
  • In wok of koekenpan rest van boter verwarmen.
  • Witlof ca. 1 minuut roerbakken.
  • Bestrooien met poedersuiker en over twee borden verdelen.
  • Saté op witlof leggen.
  • Siroop druppelsgewijs op saté en bord scheppen.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Eend / Gevogelte / Voorgerechten
Land van herkomst Wereldkeuken