Eenvoudige kruidkoekjes

Porties: 25 stuks
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

200 gr tarwemeel

  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 snufje zout
  • 1 volle eetlepel volle stroop
  • 1 volle eetlepel honing
  • 75 gram boter koude

Eierkoeken ca 20 stuks

  • 200 gram ei heel
  • 50 gram eidooier
  • 125 gram basterdsuiker
  • 125 gram castormelis kristalsuiker
  • 15 gram citroenrasp
  • 250 gram patentbloem
  • 2 gram ammoniumcarbonaat

Instructies

  • Doe het meel in een kom en voeg achtereenvolgens de speculaaskruiden, het zout, de stroop en de honing toe.
  • Snijd de boter met 2 messen heel fijn, meng hem door het meel en kneed het deeg met de vingers tot een samenhangend geheel.
  • Rol van het mengsel een ronde staaf, verpak die in een vel plasticfolie en laat het deeg in de koelkast minstens 15 minuten opstijven.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met vetvrij papier.
  • Snijd het deeg in plakjes, leg die op de bakplaat en bak ze in het midden van de oven in 20 minuten bruin.
  • Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn, het liefst 25 graden C.
  • Eerste 5 ingredienten opkloppen tot een schuimige (stevige) massa.
  • Ammoniumcarbonaat mengen met de ( gezeefde ) bloem en en voorzichtig door de rest spatelen.
  • Op een ingevette en met bloem bestoven bakplaat spuiten.

De eierkoeken

  • eventueel bestuiven met bloem.
  • Direct in de oven zetten (230 graden C).
  • Bakken tot ze een mooie kleur hebben.
  • Na het bakken direct van de bakplaat afsteken.
  • Ammoniumcarbonaat is een bakpoeder op basis van ammoniak.
  • Dit kun je goed ruiken.
  • Omdat dit poeder heel snel verdampt boven de 100 graden en daarbij veel gassen produceert is het het beste ( enige) bakpoeder dat geschikt is voor eierkoeken.
  • De eierkoeken na het bakken goed laten uitwasemen om geurresten te voorkomen
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Koek