Eenvoudige kruidkoekjes
Ingrediënten
200 gr tarwemeel
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 snufje zout
- 1 volle eetlepel volle stroop
- 1 volle eetlepel honing
- 75 gram boter koude
Eierkoeken ca 20 stuks
- 200 gram ei heel
- 50 gram eidooier
- 125 gram basterdsuiker
- 125 gram castormelis kristalsuiker
- 15 gram citroenrasp
- 250 gram patentbloem
- 2 gram ammoniumcarbonaat
Instructies
- Doe het meel in een kom en voeg achtereenvolgens de speculaaskruiden, het zout, de stroop en de honing toe.
- Snijd de boter met 2 messen heel fijn, meng hem door het meel en kneed het deeg met de vingers tot een samenhangend geheel.
- Rol van het mengsel een ronde staaf, verpak die in een vel plasticfolie en laat het deeg in de koelkast minstens 15 minuten opstijven.
- Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met vetvrij papier.
- Snijd het deeg in plakjes, leg die op de bakplaat en bak ze in het midden van de oven in 20 minuten bruin.
- Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn, het liefst 25 graden C.
- Eerste 5 ingredienten opkloppen tot een schuimige (stevige) massa.
- Ammoniumcarbonaat mengen met de ( gezeefde ) bloem en en voorzichtig door de rest spatelen.
- Op een ingevette en met bloem bestoven bakplaat spuiten.
De eierkoeken
- eventueel bestuiven met bloem.
- Direct in de oven zetten (230 graden C).
- Bakken tot ze een mooie kleur hebben.
- Na het bakken direct van de bakplaat afsteken.
- Ammoniumcarbonaat is een bakpoeder op basis van ammoniak.
- Dit kun je goed ruiken.
- Omdat dit poeder heel snel verdampt boven de 100 graden en daarbij veel gassen produceert is het het beste ( enige) bakpoeder dat geschikt is voor eierkoeken.
- De eierkoeken na het bakken goed laten uitwasemen om geurresten te voorkomen