Het pocheren van een ei is een heerlijke manier om een zachtgekookt ei te bereiden waarbij de dooier nog vloeibaar is. Hier zijn de stappen om een ei te pocheren:

Benodigdheden:

 • Verse eieren
 • Water
 • Azijn (optioneel)
 • Een pan met hoge randen
 • Een lepel
 • Een kom met ijswater (optioneel)

Stappen:

 1. Water Verhitten: Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook in een pan met hoge randen. Voeg eventueel een scheutje azijn toe aan het water (dit helpt om het eiwit bij elkaar te houden).
 2. Ei Breken in een Kommetje: Breek voorzichtig een vers ei in een kommetje. Dit vergemakkelijkt het toevoegen van het ei aan het kokende water.
 3. Draai het Water: Zodra het water kookt, draai je het vuur iets lager zodat het water net onder het kookpunt blijft, waarbij het water een lichte beweging heeft maar niet borrelt.
 4. Ei Toevoegen aan het Water: Laat het ei vanuit het kommetje voorzichtig in het water glijden, het dichtst bij het wateroppervlak. Dit helpt om het eiwit bij elkaar te houden.
 5. Kooktijd Controleren: Laat het ei ongeveer 3-4 minuten pocheren voor een zachtgekookt ei met een vloeibare dooier. Je kunt de kooktijd aanpassen afhankelijk van hoe stevig je de dooier wilt hebben.
 6. Ei Uit het Water Halen: Gebruik een lepel met sleuven om voorzichtig het gepocheerde ei uit het water te scheppen. Laat het ei even uitlekken boven de pan om overtollig water kwijt te raken.
 7. Optioneel: IJswaterbad (Blancheren): Voor een meer gecontroleerde garing kun je het gepocheerde ei na het koken in een kom met ijswater plaatsen om het kookproces te stoppen. Dit is optioneel en hangt af van je voorkeur.

Het pocheren van eieren vergt wat oefening, maar met deze stappen kun je zachte, perfect gepocheerde eieren maken. Experimenteer met de kooktijd om het gewenste resultaat te bereiken!