Empanada's gevuld met vlees

Empanada’s met Gehaktvulling

Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 150 g bloem
  • Zout
  • 100 g koude boter of margarine
  • 1 middelgroot ei
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g plakjes Serranoham
  • 2 takjes peterselie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 175 g half-om-halfgehakt
  • 1 eetlepel droge witte wijn
  • Peper
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

Voorbereiden:

  • Zeef de bloem boven een kom en meng er een snufje zout doorheen.
  • Snijd de koude boter of margarine in blokjes en wrijf deze met je vingertoppen door de bloem tot er een kruimelig deeg ontstaat.
  • Besprenkel het deeg met 2 à 3 eetlepels koud water en kneed snel tot een samenhangende bal.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het ongeveer 1 uur rusten in de koelkast.
  • Kook het ei hard in ongeveer 8 minuten.
  • Spoel het ei af onder koud water en laat het afkoelen.
  • Pel het ei en hak de helft fijn (de rest wordt niet gebruikt).
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Snijd de Serranoham en peterselie fijn.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
  • Voeg de Serranoham, peterselie en witte wijn toe aan het gehaktmengsel en laat het geheel ongeveer 5 minuten sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de gehakte helft van het ei door het gehaktmengsel.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het goed door.
  • Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg met een deegroller uit tot een lap van 3 mm dikte.
  • Steek met behulp van een vormpje ongeveer 20 rondjes uit het deeg.
  • Schep op elk rondje een dessertlepel van het gehaktmengsel.
  • Vouw de rondjes dicht zodat er halve maantjes ontstaan en druk de randen goed aan met een vork.

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 225°C (gasovenstand 5).
  • Klop de eierdooier los en bestrijk hiermee de empanadas.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de empanadas erop.
  • Bak de empanadas in het midden van de oven in ongeveer 10 minuten goudbruin.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Tempranillo of een frisse witte wijn zoals een Verdejo vormen een goede combinatie met deze empanada’s met gehaktvulling. Hun smaken zullen de kruidige en hartige tonen van het gerecht mooi aanvullen.

Voedingswaarden

Calories: 375 kcal | koolhydraten: 20 g | Protein: 12 g | Vet: 25 g | Zout: 1.5 mg | Sugar: 1 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Hapjes / Tapas / Warme hapjes
Land van herkomst Spanje