Focaccia met olijven en tomaat

Mediterrane Focaccia met Olijven en Tomaat

Porties: 8 porties
(inclusief rijstijd) 2 uur 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 10 g zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2,5-3 deciliter water
  • 100 g olijven
  • 10 takjes oregano
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blik tomaten van 400 g uitgelekt
  • Tomaat gehalveerd
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • 150 g geraspte pecorino Italiaanse schapenkaas of belegen kaas

Instructies

  • Meng in een kom de bloem met de gist en het zout.
  • Voeg al roerende 2 eetlepels olijfolie en het lauwwarme water toe en meng alles tot een samenhangend deeg.
  • Kneed dit 8-10 minuten op een met wat olie ingevet werkvlak tot het soepel en elastisch is.
  • Of kneed het deeg in de keukenmachine.
  • Leg het deeg in een licht ingevette kom en plaats deze in de combi-stoomoven.
  • Kies de functie Combi-koken, stel de temperatuur in op 37 °C, de vochtigheid op 100% en de tijd op 30 minuten.
  • Laat het deeg rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • Hak de olijven in stukjes.
  • Hak de oregano fijn.
  • Pel de tenen knoflook en pers ze boven de uitgelekte tomatenstukjes uit.
  • Roer ook de oregano erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm op een licht ingevette bakplaat het deeg tot een focaccia.
  • Druk met de vinger wat holtes in het brood.
  • Leg in wat van de uitgelekte tomaten en druk daarin een gehalveerd cherrytomaatje.
  • Verdeel de overige tomaten, stukjes olijf en pecorino erover.
  • Strooi de oregano, wat grof zeezout en de peper over het brood.
  • Schuif de bakplaat in de combi-stoomoven.
  • Kies de functie Combi-koken en stel de volgende stappen in:

Stap 1:

  • temperatuur 37 °C, vochtigheid 100%, en tijd 30 minuten

Stap 2:

  • temperatuur 200 °C, vochtigheid 75%, en tijd 15 minuten

Stap 3:

  • temperatuur 30 °C, vochtigheid 30%, en tijd 2 minuten
  • Het brood wordt nu automatisch voor de tweede keer gerezen en afgebakken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wijnadvies:
Deze focaccia met olijven en tomaat gaat goed samen met een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Voedingswaarden

Calories: 330 kcal | koolhydraten: 42 g | Protein: 10 g | Vet: 13 g | Zout: 1.7 mg | Sugar: 1.5 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Brood
Land van herkomst Italië
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch