Focacciabrood maken
Ingrediënten
Instructies
- Wij hebben het deeg volledig met de hand gekneed, maar uiteraard kun je hier ook de keukenmachine met deeghaken voor gebruiken.
- Doe de bloem, zout, suiker en gist in een grote kom en meng door elkaar.
- Giet het water erbij, meng met je handen door elkaar en begin te kneden.
- Zodra het deeg van plakkerig naar compact begint te transformeren haal je het deeg uit de kom en
- leg je het op je aanrecht (eerst even bestuiven met bloem).
- Kneed het deeg 10 minuten goed met je handen.
- Smeer de bol lichtjes in met olie en leg terug in de kom.
- Dek deze af en laat 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Als je geen broodsteen hebt dan verwarm je de bakplaat waar straks de focaccia op wordt gebakken ook voor.
- Plet de teentjes knoflook en hak de blaadjes rozemarijn grof.
- Doe deze samen met de olijfolie in een bakje en laat dit even intrekken.
- Dit kun je ook wat eerder op de dag doen zodat de smaak intenser wordt.
- Tijdens onze vakantie hebben we ook nog geëxperimenteerd met andere kruiden.
- Zo maakten we ook bakjes met daslook en rozemarijn, salie en rozemarijn en tijm en rozemarijn.
- Pak je deeg en kneed dit nog een minuutje door.
- Rol daarna uit tot een rechthoek of cirkel van circa 2cm dik.
- Leg deze op bakpapier en duw met de bolle kant van je duim allemaal kuiltjes in het deeg.
- Verdeel daarna het olijfolie mengsel en grove zeezout erover (zonder de knoflook).
- Dek de focaccia af met een theedoek en laat nog 30 minuten rijzen.
- Leg de focaccia op de voorverwarmde bakplaat en bak 15-20 minuten in de voorverwarmde oven totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
- Laat daarna iets afkoelen en proef je eerste stuk als het nog lauw is.
Notities / Tips / Wijnadvies
Bereidingstijd: 15-20 minuten
Wachttijd: 2 x 30 minuten
Oventijd: 15-20 minuten