Frikandel panggang en Indische koolballen

Frikandel Panggang en Indische Koolballen

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 45 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Frikandel Panggang

  • 500 gram gehakt niet te mager
  • 2 middelgrote gekookte aardappels fijngeprakt
  • 2 middelgrote uien fijngesnipperd en gebakken
  • 1 ei
  • Peper en zout naar smaak
  • Klein scheutje ketjap
  • Scheutje tomatenketchup
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Gemalen kruidnagel naar smaak
  • Scheutje melk of koffiemelk
  • Optioneel: knoflook naar smaak

Indische Koolballen

  • Grote witte koolbladeren even in kokend water geblancheerd om ze slap te maken
  • Mengsel van gehakt vergelijkbaar met dat voor de frikandel panggang
  • Uitjes
  • Boter
  • Ketjap
  • Bouillonblokje
  • Peper en zout naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Gemalen kruidnagel naar smaak

Instructies

Frikandel Panggang

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot een smeuïge massa.
  • Doe het mengsel in een ovenvaste schaal en strooi er wat paneermeel overheen.
  • Leg er wat klontjes boter op.
  • Bak de frikandel panggang in de oven tot het goudbruin en gaar is, ongeveer 45-50 minuten.

Indische Koolballen

  • Meng het gehakt met vergelijkbare ingrediënten als voor de frikandel panggang om een stevige prut te maken.
  • Vul de bladeren van de witte kool met het gehaktmengsel en vouw ze dicht tot pakketjes.
  • Voor het koken in de pan: fruit de uitjes in boter, voeg een scheutje water, ketjap, bouillonblokje, peper, zout, nootmuskaat en gemalen kruidnagel toe.
  • Leg de koolpakketjes in de pan en laat ze met de deksel erop sudderen tot ze gaar zijn.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveer met rijst en gebruik het kookvocht als saus. Voeg kroepoek, komkommer, seroendeng en sambal toe naar smaak.
Voor de ovenbereiding kun je kleinere pakketjes maken, plaats ze in een ovenschaal met klontjes boter en bak ze als een rijsttafelgerecht.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Ovenschotel / Vlees
Land van herkomst Indonesië