Een feestelijke garnering maakt een salade nog aantrekkelijker. Het oog wil immers ook wat! Zo’n garnering is niet moeilijk te maken en er is altijd wel iets in huis om een salade aan te kleden, zoals tomaten, citroenen, augurken of kleurige paprika. Zorg er bij het garneren voor aantrekkelijke kleurcombinaties te maken. Tomaten bijvoorbeeld zijn altijd een kleurrijke garnering. Snijd ze in partjes of schijfjes en strooi er Wat zout op. Beleg ze met een toefje peterselie of met een kappertje of cocktailuitje. Spuit op kapjes tomaat bijvoorbeeld puntjes mayonaise of leg er wat fijngehakt wit van hard gekookt ei in. De schil van tomaten kan worden gebruikt om er figuurtjes uit te snijden. Stevige tomaten kunnen worden uitgehold en als tomatenmandjes worden gevuld met een luchtige salade. Van paprika’s kunnen ringen, reepjes en figuurtjes worden gesneden. Gebruik daarvoor afwisselend rode en groene paprika. Radijsjes kunnen tot roosjes worden gesneden door van boven vier of acht inkepingen te maken. Snijd ze niet te ver door en leg ze in ijswater. De radijsjes gaan dan als een bloem open. Augurken kunnen tot waaiers worden gesneden en plakjes augurk kunnen in figuurtjes worden gelegd. Eieren zijn wel de meest bekende garnering. Hard gekookt ei kan in plakjes en in partjes worden gesneden en worden versierd met een blaadje peterselie of een toef-je mayonaise. Ook fijngehakte eierdooier en eiwit geven een gezellige garnering. Plakjes citroen en sinaasappel kunnen tot een krul worden gevormd of worden gekarteld of gedeeltelijk in paprikapoeder of fijngehakte peterselie worden gedoopt. Uitgeholde citroenmandjes kunnen worden gevuld met bleekselderij of olijven. Wanneer peterselie als garnering wordt gebruikt geeft krulpeterselie het beste effect. Andere garneringen zijn bijvoorbeeld vormpjes gesneden uit harde groenten, zoals wortelen of bieten, schijfjes gekartelde komkommer, reepjes ansjovis kruiselings over elkaar gelegd, in plakjes gesneden gevulde olijven, zilveruitjes, gepelde druiven, of stukjes ham of kaas in figuurtjes gesneden. Nu is nog maar een kleine keuze gegeven, want de variatiemogelijkheden zijn eindeloos groot. Bedenk bij het garneren altijd dat overdaad schaadt. Een eenvoudige salade, die letterlijk wordt bedolven onder een rijke garnering, is teveel van het goede.