Gebakken gemarineerde lamsribbetjes met auberginekaviaar

AllerHande mei 2001
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • teen knoflook
  • 2 French lamsracks met 6 ribbetjes à ca. 400 g
  • 1 zakje verse Italiaanse kruidenmix 20 g
  • 2 aubergines
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • 1 deciliter olijfolie extra vierge
  • 3 trostomaten
  • 3 sjalotjes
  • ½ deciliter vleesfond pot à 380 ml
  • 2 deciliter rode wijn
  • ½ deciliter balsamicoazijn
  • 4 bosuitjes
  • 40 g roomboter
  • 1 klein zakje aardappelchips

Instructies

  • ½ teen knoflook pellen en in dunne staafjes snijden.
  • Met scherp mesje inkepingen in vlees maken en knoflookstaafjes erin duwen.
  • Op elke lamsrack 2 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn leggen.
  • Alle botjes afzonderlijk netjes verpakken in aluminiumfolie.
  • Lamsracks afgedekt tot gebruik in koelkast laten marineren.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Een teen knoflook pellen en grof snipperen.
  • Aubergines wassen en in lengte halveren.
  • Op twee helften elk 1 laurierblaadje en 1 kruidnagel leggen en helft van knoflooksnippers erover verdelen.
  • Bestrooien met zout en peper en besprenkelen met 4 eetlepels olijfolie.
  • Andere auberginehelften er weer op leggen en aubergines verpakken in aluminiumfolie.
  • Pakketjes op bakplaat leggen en aubergines in oven in ca. 1 uur gaar laten worden.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water en velletje eraf trekken.
  • Tomaten in vieren snijden en in schaal leggen.
  • Rest van knoflook, zout en peper erover strooien.
  • 3 eetlepels olijfolie erover sprenkelen.
  • Schaal bij aubergines in oven schuiven en tomaten in ca. 25 minuten laten drogen.
  • Sjalotjes pellen en fijnsnipperen.
  • In pan sjalot met fond, wijn, en azijn inkoken tot vocht bijna verdampt is.
  • Olie van tomaten afgieten en olie door zeef bij ingekookte saus schenken.
  • 2 eetlepels olijfolie erdoor roeren.
  • Bosuitjes schoonmaken en groen eraf snijden.
  • Vlees ca. 1 uur van tevoren uit koelkast nemen en op kamertemperatuur laten komen.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • In braadpan 3 eetlepels olijfolie en 25 g roomboter verhitten.
  • Lamsracks in ca. 5 minuten rondom bruinbakken.
  • Lamsracks in braadslede leggen en in oven in nog 10 à 15 minuten rosé braden.
  • Vier grote borden voorverwarmen.
  • Aubergines uit aluminiumfolie nemen en zachte vruchtvlees uit schil schrapen.
  • Vruchtvlees fijnsnijden en in pan zachtjes verwarmen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In koekenpan 1 eetlepel roomboter smelten.
  • Bosuitjes erin leggen, 1 eetlepel water toevoegen en uitjes in ca. 5 minuten zachtjes beetgaar smoren.
  • Tomaten opnieuw verwarmen in oven.
  • Lamsracks elk langs ribbetjes in zes koteletjes snijden, aluminiumfolie verwijderen.
  • Op warme borden in midden rondje auberginekaviaar (doorsnede ca. 7 cm) scheppen.
  • Lamskoteletjes er rechtop tegenaan leggen.
  • Tomaten tussen koteletjes steken.
  • Bosuitje er van bovenaf insteken en chips ertussen steken.
  • Saus zachtjes verwarmen en over koteletjes druppelen.
  • Direct serveren.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Hoofdgerechten / Lamsvlees / Vlees