Gegratineerde eieren op Lyonse wijze

Porties: 6
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 500 g uien
  • 1 dl room
  • 30 g boter
  • 1 eetlepel olie
  • zout
  • peper

Voor de bechamelsaus

  • 50 g boter
  • 40 g bloem
  • ½ lt melk
  • 1 snuifje muskaat
  • 50 g geraspte gruyère
  • zout
  • peper

Instructies

  • Pel de uien, snijd ze in schijven en bak ze goudgeel in de pan met boter en olie.
  • Roer ze geregeld om.
  • Doe er een straaltje water bij en stoof ze tot de groenten mals zijn.
  • Kruid ze en maak er puree van.
  • maak de bechamel-saus met kaas.
  • Verwarm de boter in een kookpot en los er de bloem in op.
  • Laat enkele minuten op het vuur staan terwijl u er met een houten lepel in roert.
  • neem van het vuur af, voeg er met beetjes de melk bij.
  • klop ondertussen met de garde.
  • Zet de saus opnieuw op het vuur en breng aan de kook.
  • Zout en peper, doe er muskaat bij en laat op klein vuur staan gedurende 5 minuten.
  • Roer zachtjes tot de saus is ingedikt.
  • neem opnieuw van het vuur en doe er de kaas bij.
  • breng op smaak, meng de uienpuree met de bechamel-saus en leg het mengsel in een beboterde gratineerschotel.
  • Maak, op geregelde attend, 6 holtes, breek er de eieren in, kruid met peper en zout en overgiet met room.
  • plaats het gerecht in middelmatig warme oven gedurende 6 minuten.
  • De eieren zijn dan gebakken en de laag room is lichtjes gegratineerd dien op in de schotel van de bereiding.

Notities / Tips / Wijnadvies

Deze eieren kunnen ook in afzonderlijke vormpjes worden klaargemaakt. Om een gebonden saus warm te houden, zet men de kookpot best in een bain-marie met warm water [maar niet kokend) en roert men er van tijd tot tijd in.
Aanbevolen wijn
een witte, droge wijn.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Ei