Gegrilde zalm met spinazie

AllerHande januari 2001
Porties: 2 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 eetlepel(s) wasabipoeder potje à 45 g
  • 4 eetlepel(s) Japanse sojasaus flesje à 150 ml
  • 1 zak verse panklare spinazie 300 g
  • 2 eetlepel(s) olie
  • zout
  • 1 eetlepel(s) gembersiroop
  • 2 zalmfilet à ca. 120 g
  • 4 eetlepel(s) ingelegde gember Japanse winkel of zelfgemaakt zie tip

Instructies

  • In kommetje wasabipoeder met 2 theelepels koud water tot pasta roeren.
  • Sojasaus erbij schenken.
  • Grillpan op hoog vuur voorverwarmen tot gloeiend heet.
  • In wok 1 eetlepel olie verhitten en spinazie al omscheppend ca. 2 minuten roerbakken.
  • Op smaak brengen met zout en 1 eetlepel gembersiroop.
  • Twee borden voorverwarmen.
  • Grillpan licht invetten met rest van olie.
  • Rauwe zalm erop leggen en ca. 20 seconden roosteren.
  • Zalm kwartslag draaien (rauwe kant blijft boven), zodat mooi ruitpatroon ontstaat en nog eens ca. 20 seconden bakken.
  • Zalm met rauwe kant op lauwwarme borden leggen.
  • Spinazie ernaast leggen.
  • Garneren met plakjes gember, wasabi-pasta, sojasaus.
  • Serveren met noedels.

Notities / Tips / Wijnadvies

Ingelegde zoetzure gember is eenvoudig zelf te maken. Schil een stuk jonge gemberwortel van ca. 125 g en schaaf het in flinterdunne plakjes. Blancheer de gember ca. 2 minuten in een pannetje met kokend water. Meng in een schoon potje ½ dl rijstazijn (Thai Kitchen) met ½ eetlepel Japanse sojasaus (Kikkoman), 1 eetlepel medium dry sherry en 3 theelepels suiker en los de suiker al roerend op. Laat de gember in een zeef goed uitlekken en doe de plakjes in het potje. Schep goed om. Sluit het potje af en laat de gember minimaal 1 dag staan. Houdbaarheid: 1 maand in de koelkast.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Vis / Zalm
Land van herkomst Oosters