Gekarameliseerde flensjes met carambola
Ingrediënten
Voor het flensjesdeeg:
- 350 gram bloem
- 3 eieren
- 3 eidooiers
- een snufje zout
- 1 liter melk
- 2-3 carambola's
- boter
Voor het karameliseren:
- 200 gram griessuiker
- 200 gram boter
Instructies
- Meng de bloem met de eieren en het zout en voeg de melk toe.
- Als er klontjes in het deeg aanwezig zijn, haalt u het even door een zeef.
- Snijd de carambola's in schijfjes.
- Laat in een pan van ± 22 cm diameter (bij voorkeur met een anti-aanbaklaag) een klontje boter heet worden.
- Lepel het deeg in de pan en leg er 3-4 schijfjes carambola op.
- Draai het flensje en bak de andere kant.
- Strijk op de gedraaide zijde ± 10 gr boter en 10 gr griessuiker.
- Draai het flensje terug om en laat de boter en de suiker karameliseren.
- Draai het nogmaals snel om.
- Serveer de flensjes op een warm bord en schenk er een glaasje zoete witte wijn bij.
- Gekruide grieskoekjes uit India (Halwa)
- 250 gr griesmeel
- 4 eetlepels gedroogde kokos
- 500 gr suiker
- 1 eetlepel maanzaad
- het zaad van 6 kardemompeulen
- 6 1/2 dl water
- 100 gr gesmolten ghee
- Doe het griesmeel, de kokos, de suiker, het maanzaad en de kardemom in een
- grote pan met dikke bodem.
- Meng goed en roer het water erdoor.
- Breng het al roerend aan de kook, temper het vuur en kook minstens 1 uur
- zachtjes door tot alles zacht is; roer geregeld.
- Roer er geleidelijk de ghee door tot die goed is opgenomen.
- Spreid het mengsel in een ondiepe schaal gelijkmatig uit, laat het afkoelen en
- snijd het in ruitjes of driehoeken.
- Bewaar ze luchtdicht afgesloten op een koele plaats.
- Er bestaan in India evenveel Halwarecepten als er steden zijn en elke plaats
- waakt voor de reputatie van zijn snoepgoed.
- Halwa dient vaak als een soort culinaire ambassadeur: men verzendt het over
- de hele wereld. Het is de moeite waard om het thuis te maken, hoewel
- beweerd wordt dat de kunde van de halwai (halwa-maker) wordt overgerfd en
- niet te leren is!