Gesmoorde kip
Ingrediënten
Voor het voorgerecht:
- gemengde sla
- 4 schijven geitenkaas
- pijnboompitten
- honing
- olie
- azijn
Voor het hoofdgerecht:
- 2 hele kip
- ½ liter witte wijn droog of zoet naar smaak
- 4 ui
- 6 sjalotten
- 4 geperste tenen knoflook
- basilicum
- brood bijvoorbeeld 4 stuks ciabatta
Instructies
- Verdeel de kip in stukken (8-10 delen per kip) en braad die in goede olijfolie, met 1-2 van de tenen knoflook in ± 20 minuten bruin.
- Zet het vuur laag, voeg de wijn, de gesnipperde uien en sjalotten, de rest van de knoflook en 1 eetlepel basilicum toe en laat het geheel, onder regelmatig omscheppen, ± 40 minuten sudderen.
- Verwarm intussen de oven voor om het brood af te bakken en bereid daarna het voorgerecht.
- Was de sla, schik hem op de bordjes en besprenkel met olie en azijn.
- Gratineer de geitenkaas tot er een mooi bruin korstje op komt.
- Verwarm intussen de honing tot die dun vloeibaar is en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin.
- Leg de warme kaas op de sla, schenk er de warme honing over en bestrooi met de pijnboompitten.
- Serveer direct, zodat de kaas en de honing nog warm zijn.
- (Een goede timing is erg belangrijk, want het hoofdgerecht mag niet te lang sudderen en het brood moet op tijd afgebakken zijn).
- Serveer de kip met veel brood.
- Desgewenst kunt u er ook nog rijst en/of groenten bij serveren.