Gevulde koeken
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 200 gram boter
- 150 gram basterdsuiker
- 200 gram amandelspijs zie recept
- 1 ei
- 10 amandelen
- Amandelspijs
- 125 gram amandelen hele
- 125 gram suiker
- 1 ei
Instructies
- Kneed van de boter, de bloem en de suiker vlug een samenhangend deeg en rol dit op een met bloem bestoven werkvlak tot een dikte van 1/3 cm uit en steek er met een vrij grote borstplaatring flinke ronde koeken uit.
- Leg de helft van de koeken op een met boter ingesmeerd bakblik en leg ± 20 gr amandelspijs op een hoopje in het midden van elke koek.
- Bevochtig de rand van de koeken met een kwastje en bedek ze met een tweede lapje deeg.
- Druk de randen goed stevig op elkaar.
- Bestrijk de bovenkant met wat geklopt ei en druk er een halve gepelde amandel in.
- Bak de koeken ± 25 minuten in een matigwarme oven mooi bruin.
- De geraspte schil van 1 citroen
- Pel en maal de amandelen, meng ze met de suiker, het ei, en de geraspte citroenschil en maal dit nogmaals door de amandelmolen.
- Kneed het mengsel enige tijd goed door elkaar en bewaar het in één of meer goed gesloten potten.
- Hoe langer het staat, hoe beter het van smaak wordt; 4-6 weken is geen bezwaar, als het goed van de buitenlucht is afgesloten.