Gevulde speculaas

      Reacties uitgeschakeld voor Gevulde speculaas

 

Gevulde speculaas

Categorie Koek
Keuken Nederland
Opmerking Sinterklaas
porties 10 personen
Auteur Cor Kevenaar

Materialen

Wat gaat er in

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g donkerbruine suiker
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
  • zout
  • 150 g koude roomboter in kleine blokjes
  • 200 g gedroogde abrikoosjes in vieren
  • 50 g rozijnen
  • 10 bolletjes gember fijngehakt

Hoe maak ik het klaar

  • Meng in een kom het bakmeel met de suiker, koekkruiden, sinaasappelrasp, wat zout en de boter en kneed dit tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg enkele uren rusten, zodat de speculaassmaak zich kan ontwikkelen.
  • Kook de abrikoosjes, rozijnen en gember met het sinaasappelsap en 1 dl water 10 minuten zachtjes tot het vocht is opgenomen.
  • Laat dit afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 175 °Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot 2 lappen van ca. 2-3 mm dik. Bekleed een ingevette lage taartvorm van 22 cm met 1 deeglap, druk de zijkant goed aan.
  • Verdeel de abrikoosjes erover en dek af met de andere deeglap.
  • Druk de zijkant tot een schulprand dicht.
  • Bak de speculaastaart in het midden van de oven in 15-20 min. mooi bruin en gaar