Glutenvrije en Low Carb pasta

Glutenvrije en Low Carb pasta

Vanwege de gluten intolerantie van mijn zus ben ik altijd geïnteresseerd en op zoek naar glutenvrije producten. Omdat ik zelf zo min mogelijk koolhydraten eet ben ik voor mezelf altijd op zoek naar low carb recepten. Deze twee bovenstaande eigenschappen gaan heel goed hand in hand, want als je het glutenrijke meel vervangt voor een glutenvrij mengsel  kom je ook al gauw uit op low carb. Een tijdje terug ontdekte ik Psylium vezels. Niet alleen zijn deze erg goed voor je, helpen je met je darmflora en afvallen maar ze hebben nog een hele fijne eigenschap. Ze kunnen fungeren als de 'lijm' in een deeg die normaalgesproken wordt verkregen uit de gluten. Gluten zorgen voor de elasticiteit van het deeg, daarom moet je ook altijd zo goed kneden. Psyliumvezels vervangen deze eigenschap tot op zekere hoogte. Het blijft tricky hoor, zo zonder gluten maar ik heb voor de pasta in ieder geval een fijne mengverhouding gevonden die een mooi pastadeeg vormen. Naast Psyliumvezels maak ik gebruik van Gram Flour. Dit is vrij vertaald naar Nederlandse termen 'Kikkererwten meel'. Het wordt ook wel Besan, Chickpea flour of Garbanzo meel genoemd. Dit meel is glutenvrij, laag in koolhydraten, hoog in eiwitten. Ideaal voor de Low Carb, High Protein eetgewoonten die ik hanteer.Dit recept gaat puur over de pasta. De sauzen en vullingen kun je naar hartelust invullen zoals je altijd doet.
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 250 gram Gram Flour Kikkererwten meel
  • 50 gram Rijstmeel
  • 4 EL Psylium vezels
  • 2 Eieren
  • Zout
  • 1 EL Olijfolie
  • 100 ml water.
  • Rijstmeel om te bestuiven (verkrijgbaar bij elke Toko)

Instructies

  • Meng de droge ingrediënten goed door elkaar in een hoge kom.
  • Maak een kuiltje in het midden en doe daar de olijfolie en het water in.
  • Begin van binnen naar buiten uit alles goed te vermengen. wanneer je een massa hebt stort het uit op je aanrecht en begin met kneden.
  • Indien nodig voeg je meel toe als het te nat is, of water als het te droog voelt en zwaar kneedt.
  • Je moet uiteindelijk een redelijk stevig, licht kleverig deeg hebben wat je soepel tot een bal kan kneden.
  • Pak het in huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het vervolgens in een met Kleefrijstmeel bestoven werkblad en pasta roller uit tot mooie dunne plakken deeg.
  • Snijd er vervolgens Tagliatelle, Papardelle of Spaghetti van of zoals op bovenstaande foto maak er mooie Ravioli van met een Ravioli steker.
  • Omdat dit deeg dus de gluten mist zal het iets anders verwerken dan gewoon pasta deeg.
  • De randen zullen droger zijn en meer brokkelen.
  • Bestuif het goed met meel zodat het niet plakt aan de walsen.
  • Mocht het erg brokkelen kneed het dan weer tot een bol, maak de bol een beetje nat en kneed even goed.
  • Verwerk het daarna in de pasta machine.
  • Vouw eventueel de lappen een keer dubbel en rol ze dan nog een keer door de walsen.
  • Maak je ook niet druk over de randen.
  • Nadat je de plakken of Tagliatelle hebt gerold vang je de restjes op, kneed deze weer tot een bol (eventueel wat water erbij) en verwerk deze weer opnieuw.
  • Hang je pasta over een pasta rekje of de leuning van een stoel.
  • Je kunt het direct gaan koken maar je kunt het ook een nacht laten drogen en daarna opslaan in een glazen pot of grote bak.
  • Het is weken houdbaar.
  • Zet een ruime pan water met zout op en kook de pasta in zo'n 6 tot 8 minuten gaar.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Pasta
Geschikt voor Dieët: Glutenvrij