Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Ingrediënten
- 200 gram gort of orzo
- 3 wortelen
- 150 gram knolselderij
- 1 prei
- 1 hele kip ongeveer 1.2 kg
- 1 grote ui
- 2 laurierbladeren
- 4 kruidnagels
- ½ bosje tijm
- Zout
- 1 bosje peterselie
- 1 bosje lavas ook bekend als maggiekruid
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 100 ml olijfolie
- Peper
- Citroensap
Instructies
- Laat de gort in ruim warm water ca. 30 minuten wellen.
- Giet de gort af, doe het in een stoomovenpan met gaatjes en schuif in de stoomoven.
- Stand: Stomen / Temperatuur: 100°C / Duur: 15 minuten
- Of breng de gort met het water in een pan aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken.
- Giet de gort daarna af.
- Schil ondertussen de wortelen en de knolselderij en snijd ze in blokjes van 1 cm.
- Maak de prei schoon en snijd hem in ringen van 1 cm.
- Snijd de kip in 8 stukken.
- Halveer de ongeschilde ui en steek de laurierbladeren en de kruidnagels erin.
- Was de tijm en schut het droog.
- Doe tijm, ui en kip in een ruime dichte stoomovenpan, bedek met gezouten water en schuif in de stoomoven.
- Of breng het in een pan op de kookplaat aan de kook.
- Stand: Stomen / Temperatuur: 100°C / Duur: 25 minuten
- Neem de tijm en de ui (met laurier en kruidnagels) uit de pan en voeg wortel, selderij en prei toe.
- Stoom of kook nog 15 minuten verder.
- Was ondertussen de peterselie en de lavas en schud ze goed droog.
- Pureer ze met de kaas en de olijfolie in de keukenmachine tot een smeuïge pasta.
- Roer de helft van de pasta door de gort en houd het warm.
- Neem de kip uit de soep, pluk het vlees van het bot, snijd het fijn en doe het terug in de soep.
- Breng de soep op smaak met zout, peper, citroensap en -rasp.
- Verdeel de gort over diepe borden en schenk de soep er overheen.
- Serveer met de rest van de kruidenpasta.
- Lekker met grof boerenbrood.
Notities / Tips / Wijnadvies
Bladselderij is een goed alternatief voor lavas.