Grootmoeders kippensoep

Hartverwarmende Kippensoep van Grootmoeder

Porties: 4
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 200 gram gort of orzo
  • 3 wortelen
  • 150 gram knolselderij
  • 1 prei
  • 1 hele kip ongeveer 1.2 kg
  • 1 grote ui
  • 2 laurierbladeren
  • 4 kruidnagels
  • ½ bosje tijm
  • Zout
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje lavas ook bekend als maggiekruid
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 100 ml olijfolie
  • Peper
  • Citroensap

Instructies

  • Laat de gort in ruim warm water ca. 30 minuten wellen.
  • Giet de gort af, doe het in een stoomovenpan met gaatjes en schuif in de stoomoven.
  • Stand: Stomen / Temperatuur: 100°C / Duur: 15 minuten
  • Of breng de gort met het water in een pan aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Giet de gort daarna af.
  • Schil ondertussen de wortelen en de knolselderij en snijd ze in blokjes van 1 cm.
  • Maak de prei schoon en snijd hem in ringen van 1 cm.
  • Snijd de kip in 8 stukken.
  • Halveer de ongeschilde ui en steek de laurierbladeren en de kruidnagels erin.
  • Was de tijm en schut het droog.
  • Doe tijm, ui en kip in een ruime dichte stoomovenpan, bedek met gezouten water en schuif in de stoomoven.
  • Of breng het in een pan op de kookplaat aan de kook.
  • Stand: Stomen / Temperatuur: 100°C / Duur: 25 minuten
  • Neem de tijm en de ui (met laurier en kruidnagels) uit de pan en voeg wortel, selderij en prei toe.
  • Stoom of kook nog 15 minuten verder.
  • Was ondertussen de peterselie en de lavas en schud ze goed droog.
  • Pureer ze met de kaas en de olijfolie in de keukenmachine tot een smeuïge pasta.
  • Roer de helft van de pasta door de gort en houd het warm.
  • Neem de kip uit de soep, pluk het vlees van het bot, snijd het fijn en doe het terug in de soep.
  • Breng de soep op smaak met zout, peper, citroensap en -rasp.
  • Verdeel de gort over diepe borden en schenk de soep er overheen.
  • Serveer met de rest van de kruidenpasta.
  • Lekker met grof boerenbrood.

Notities / Tips / Wijnadvies

Bladselderij is een goed alternatief voor lavas.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij de rijke smaken van deze klassieke kippensoep.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Gevogelte / Hoofdgerechten / Kip / Soep