Halva van griesmeel en amandelen
Ingrediënten
- 100 gram geklaarde boter
- 100 gram griesmeel fijn
- 100 gram amandelen gemalen
- 100 gram suiker
- ½ theelepel nootmuskaat
- 3 dl volle melk
- 25 gram cashewnoten ongebrande / gehakt
Instructies
- Vet een bakplaat in en zet hem apart.
- Verhit de boter op laag vuur in een pan met zware bodem.
- Voeg het griesmeel toe en laat die al roerend in 6-7 minuten goudbruin worden.
- Voeg al roerend de gemalen amandelen, de suiker en de nootmuskaat toe.
- Voeg al roerend de melk toe.
- Blijf roeren tot het mengsel dik wordt en niet meer aan de bodem en de randen van de pan blijft zitten.
- Schep het mengsel op de ingevette plaat en strijk het met de bolle kant van een licht ingevette metalen lepel uit tot een 1 1/4 cm dikke laag.
- Druk met een mes de zijkanten naar binnen, zodat een grote rechthoek ontstaat.
- Bestrooi die gelijkmatig met de stukjes cashewnoot en druk deze er met de palm van de hand zacht in.
- Laat alles goed afkoelen en snijd de ‘lap’ in blokjes van 2 1/2 x 2 1/2 cm.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatie: U kunt de gemalen amandelen weglaten en 225 gr griesmeel gebruiken.