Hartige banketstaaf
AllerHande november 2003
Ingrediënten
Instructies
- Oven voorverwarmen op 175 °C.
- Bladerdeeg uitspreiden op werkvlak en laten ontdooien.
- Plakjes deeg op elkaar stapelen en op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot een
- rechthoekige lap.
- Gehakt mengen met oregano, knoflook, olijven en paprika.
- Op smaak brengen met zout en cayennepeper.
- Met natgemaakte handen gehakt tot rol vormen.
- Deeglap op met bakpapier beklede bakplaat leggen.
- Gehaktrol erop leggen en deeg rond gehakt vouwen.
- Randen goed aandrukken en banketstaaf op vouwnaad leggen.
- Dooier loskloppen en bovenkant van deeg ermee bestrijken.
- Staaf in midden van oven in ca. 45 minuten gaar en goudbruin bakken.
- Eventueel tussentijds met dikke laag keukenpapier vrijkomend vet wegvegen.
- Staaf iets laten afkoelen en in stukken of plakjes snijden.
Notities / Tips / Wijnadvies
Tip
Kan ook op kamertemperatuur geserveerd worden. Banketstaafvariatie 1:
officieel wordt een banketstaaf gevuld met amandelspijs.
Prak hiervoor inhoud van 1 pakje amandelspijs (300 g) los met 1 eierdooier en rasp van 1 citroen of ½ sinaasappel.
Ga verder als hierboven te werk.
Voor een glanzende bovenkant: bestrijk de staaf direct uit de oven dun met verwarmde abrikozenjam. Banketstaafvariatie 2:
garneer zoete banketstaven voor het bakken met amandelschaafsel en hartige banketstaven met grofgehakte (pistache)nootjes.
Kan ook op kamertemperatuur geserveerd worden. Banketstaafvariatie 1:
officieel wordt een banketstaaf gevuld met amandelspijs.
Prak hiervoor inhoud van 1 pakje amandelspijs (300 g) los met 1 eierdooier en rasp van 1 citroen of ½ sinaasappel.
Ga verder als hierboven te werk.
Voor een glanzende bovenkant: bestrijk de staaf direct uit de oven dun met verwarmde abrikozenjam. Banketstaafvariatie 2:
garneer zoete banketstaven voor het bakken met amandelschaafsel en hartige banketstaven met grofgehakte (pistache)nootjes.