Hartige banketstaaf

AllerHande november 2003
Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 8 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • 250 g rundergehakt
  • ½ theelepel oregano
  • ½ teentje knoflook geperst
  • 10 groene olijven fijngesneden
  • 1 gegrilde rode paprika uit pot
  • cayennepeper
  • 1 eierdooier

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Bladerdeeg uitspreiden op werkvlak en laten ontdooien.
  • Plakjes deeg op elkaar stapelen en op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot een
  • rechthoekige lap.
  • Gehakt mengen met oregano, knoflook, olijven en paprika.
  • Op smaak brengen met zout en cayennepeper.
  • Met natgemaakte handen gehakt tot rol vormen.
  • Deeglap op met bakpapier beklede bakplaat leggen.
  • Gehaktrol erop leggen en deeg rond gehakt vouwen.
  • Randen goed aandrukken en banketstaaf op vouwnaad leggen.
  • Dooier loskloppen en bovenkant van deeg ermee bestrijken.
  • Staaf in midden van oven in ca. 45 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Eventueel tussentijds met dikke laag keukenpapier vrijkomend vet wegvegen.
  • Staaf iets laten afkoelen en in stukken of plakjes snijden.

Notities / Tips / Wijnadvies

Tip
Kan ook op kamertemperatuur geserveerd worden.
Banketstaafvariatie 1:
officieel wordt een banketstaaf gevuld met amandelspijs.
Prak hiervoor inhoud van 1 pakje amandelspijs (300 g) los met 1 eierdooier en rasp van 1 citroen of ½ sinaasappel.
Ga verder als hierboven te werk.
Voor een glanzende bovenkant: bestrijk de staaf direct uit de oven dun met verwarmde abrikozenjam.
Banketstaafvariatie 2:
garneer zoete banketstaven voor het bakken met amandelschaafsel en hartige banketstaven met grofgehakte (pistache)nootjes.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Hapjes / Warme hapjes
Land van herkomst Nederland