Havuçlu pilav
Rijst met lamsvlees
Ingrediënten
- 250 gram lamsbout in blokjes
- 30 gram boter
- 1 ui
- 2 winterwortelen in dunne 1/4 plakjes
- 2 eetlepels salça
- zout zwarte peper
- 250 gram rijst
- 4 eetlepels kikkerwten blik, uitgelekt
Instructies
- Bak het vlees in de boter in 10-15 minuten lichtbruin.
- Voeg de ui toe en bak die ± 10 minuten mee.
- Voeg de wortel toe en bak die ± 3 minuten mee.
- Voeg de salça, zout, peper en voldoende water toe (11/2 keer het volume van de rijst)
- en laat het mengsel ± 10 minuten sudderen tot het vlees en de wortel gaar zijn.
- Voeg de rijst toe en laat ± 15 minuten koken tot de rijst gaar is.
- Roer er ± 5 minuten voor het einde van de kooktijd de kikkererwten door.
Notities / Tips / Wijnadvies
Salça is een donkerrode pikante Turkse paprikapasta, te koop bij Turkse winkels. Eventueel kunt u de paprikapasta vervangen door 1 eetlepel tomatenpuree, gemengd met 1 eetlepel pikant paprikapoeder (ook te koop bij de Turkse winkels). De paprikapasta en het pikante paprikapoeder worden gemaakt van speciale rode langwerpige Turkse paprika's, het zijn pikante paprika's. Patates salatasi In plaats van het rijstgerecht kunt u deze Turkse aardappelsalade bij de spinazie serveren. Kook 750 gr aardappelen in de schil, laat ze iets afkoelen, pel ze en snijd ze in stukjes. Meng de aardappelen met 4 eetlepels fijngesneden platte peterselie, 3-4 in ringen gesneden lente-uitjes, 1 fijngesneden rode ui, zout, 1 theelepel sumak, 5-6 eetlepels olijfolie, het sap van 1 citroen, 1 eetlepel fijngesneden dille en 2 eetlepels fijngesneden munt. Garneer de salade met 10 ontpitte groene olijven en 1-2 in plakjes gesneden hardgekookte eieren. Sumak is het bruin-paarse zaad van een fluwelige stekelige plant. Sumak heeft een zure smaak en het wordt veel over salades en visgerechten gestrooid.