Hete bliksem I
Ingrediënten
- 400 gram licht gerookt doorregen spek
- 750 gram zoete appels
- 750 gram zure appel
- 1-1/2 kg aardappels
- peper
Instructies
- Zet het spek met water op en kook het 30 minuten voor.
- Schil de appels en snijd de klokhuizen eruit.
- Schil en was de aardappelen en leg ze met het spek in de pan.
- Leg de appels erop en kook alles 25 minuten.
- Haal het spek uit de pan en stamp de aardappelen en de appels samen fijn.
- Voeg naar smaak peper toe.
- Snijd het spek in plakken en leg die op de stamppot.
Notities / Tips / Wijnadvies
Variatie:
Deze stamppot wordt ook wel gemaakt van half appels en half peren.Wordt ze gemaakt met alleen stoofperen (kook de stoofperen eerst voor), dan heet deze
stamppot 'blauwe bliksem'; deze komt uit Noord-Holland.
Bij hete bliksem smaakt een plak gebakken bloedworst of rolpens met daarop een
gebakken plak appel goed.