Ierse stamppot van puree met witte kool
Ingrediënten
- 1 kg bloemig kokende aardappelen
- 1 deciliter melk
- 75 g boter
- versgeraspte nootmuskaat
- zout
- versgemalen peper
- circa 400 g witte kool
- 4 bosuitjes
- 200 g reepjes mager rookspek
- 1 klontje boter
- desgewenst gesmolten boter of bruine jus om erbij te serveren
Instructies
- Kook de in stukken gesneden aardappel gaar en laat ze droog stomen.
- Maak er op de gebruikelijke manier met de melk en de boter een smeuïge puree van en breng die op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
- Houd de puree warm.
- Snijd de kool zonder de dikke stronk in smalle reepjes.
- Snijd de bosuitjes in ringetjes.
- Verhit een klontje boter in een pan en laat de spekjes af en toe omscheppend uitbakken.
- Doe de koolreepjes bij het spek in de pan en roerbak circa 5 minuten tot de kool zacht is en begint te kleuren.
- Laat de bosui kort meebakken.
- Schep het koolmengsel door de aardappelpuree en laat goed doorwarmen.
- Maak desgewenst een 'kuiltje' op het bord en schep daar gesmolten boter of bruine jus in.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wie snel klaar wil zijn, neemt puree uit een pak of diepvriespuree en koopt gesneden kool. In plaats van witte kool kunt u ook groene of savooienkool gebruiken.