Ierse stamppot van puree met witte kool

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg bloemig kokende aardappelen
  • 1 deciliter melk
  • 75 g boter
  • versgeraspte nootmuskaat
  • zout
  • versgemalen peper
  • circa 400 g witte kool
  • 4 bosuitjes
  • 200 g reepjes mager rookspek
  • 1 klontje boter
  • desgewenst gesmolten boter of bruine jus om erbij te serveren

Instructies

  • Kook de in stukken gesneden aardappel gaar en laat ze droog stomen.
  • Maak er op de gebruikelijke manier met de melk en de boter een smeuïge puree van en breng die op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  • Houd de puree warm.
  • Snijd de kool zonder de dikke stronk in smalle reepjes.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Verhit een klontje boter in een pan en laat de spekjes af en toe omscheppend uitbakken.
  • Doe de koolreepjes bij het spek in de pan en roerbak circa 5 minuten tot de kool zacht is en begint te kleuren.
  • Laat de bosui kort meebakken.
  • Schep het koolmengsel door de aardappelpuree en laat goed doorwarmen.
  • Maak desgewenst een 'kuiltje' op het bord en schep daar gesmolten boter of bruine jus in.

Notities / Tips / Wijnadvies

Wie snel klaar wil zijn, neemt puree uit een pak of diepvriespuree en koopt gesneden kool. In plaats van witte kool kunt u ook groene of savooienkool gebruiken.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Stamppot
Land van herkomst Ierland