Indische kip van 't spit

Indische kip van 't spit

Ik heb sinds kort een grote Airfryer van Klarstein. Dit is naast een hetelucht friteuse ook een infrarood/halogeen oven. Met een inhoud van 9 liter past er prima een hele kip van anderhalve kilo in. Dit model heeft veel extra inzet mogelijkheden waaronder een spit om te grillen. Dit wilde ik natuurlijk zo snel mogelijk uitproberen. Ik heb voor dit recept Indisch georiënteerde ingrediënten gebruikt, ook voor de marinade. Ook heb ik de marinade ónder het velletje gewreven, zo trekt deze veel dieper in het vlees en wordt het velletje nog lekker knapperig zonder te verbranden van de marinade. Ik heb daarnaast ook nog een heerlijke vulling gemaakt waarmee ik het kippetje heb volgepropt. Deze kip hoeft niet persé aan het spit geroosterd te worden hoor, dit kan ook prima in de oven.
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 hele Kip van zo'n anderhalve kilo

Vulling:

  • 5 Rode Uien
  • 1 Bol Knoflook
  • 4 CM Gember
  • 3 CM Laos gedroogd kan ook, dan even 3 stukken 10 minuten weken in kokend water
  • 6 Kemiri noten
  • 1 Sereh stengel
  • 5 Daun Djeruk Purut Limoenbladeren
  • 1 TL Zout
  • 2 TL Kunyit
  • 2 TL Ketoembar
  • 2 TL Anijs
  • ½ TL Djinten
  • 2 eetlepel(s) Sambal
  • blokjes Trassi van 1 CM ongeveer
  • Sneetje oud brood

Marinade:

  • 2 eetlepel(s) Sesam olie
  • 2 eetlepel(s) Blackbean sauce
  • 2 eetlepel(s) Tamarinde
  • 2 eetlepel(s) arachideolie
  • 1 eetlepel(s) Ketjap
  • ½ TL Djinten
  • 2 TL Ketoembar
  • 1 TL Kunyit
  • 1 TL Anijs
  • 1 eetlepel(s) Gula Djawa palmsuiker

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade en wrijf dit tussen de huid en het vlees van de kip.
  • Maak hiervoor voorzichtig de huid los van het vlees met je vingers door deze ertussen te duwen. Wees voorzichtig dat de huid niet kapot gaat. Verdeel zoveel mogelijk marinade tussen de huid en het vlees en probeer zover mogelijk en rondom te komen met je vingers.
  • Bewaar het elastiek waarmee ze de kip bij elkaar binden!
  • Zet de kip opzij en laat de marinade intrekken, het liefst een hele nacht maar dit hoeft niet persé.
  • Verwarm de oven voor op 120 graden.
  • Snij de ui grof, rasp de knoflook. Snij de gember en laos ook grof.
  • Vijzel de Kemiri fijn.
  • Verwarm wat olie in een diepe koekenpan, voeg de trassi toe en fruit de uitjes zachtjes glazig, niet bruin.
  • Voeg de knoflook, gember, laos, kemiri, specerijen en het zout toe.
  • Fruit alles een paar minuten en voeg dan een flinke scheut water toe.
  • Voeg de Daun Djeruk Purut en de Sereh (in kleine stukjes gesneden) toe.
  • Snij het broodje in hele kleine stukjes en voeg dit ook toe. Indien het mengsel nog erg nat is doe er dan nog een half of heel broodje bij.
  • Vul de kip zo vol mogelijk met de vulling.
  • Zet het velletje bij het kontje even met een prikkertje dicht zodat de vulling er niet uit zal komen. Met het elastiek wat je hebt bewaard bind je de vleugeltjes en de poten mooi bij elkaar zoals de kip ook in de verpakking zat. (zo ongeveer 😉 )
  • Rijg de kip aan het spit of zet het met de borst en pootjes omhoog in een ovenschaal.
  • Braad de kip in 2 uur op 120 graden gaar.
  • Meet een kerntemperatuur van 75 graden dan is de kip zeker gaar
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Gevogelte / Kip
Land van herkomst Indonesië