Cursus

Indische kookcursus les 12

Hallo allemaal!

Het is alweer te lang geleden sinds mijn laatste les (11). Maar ‘uitstel doet begeren’ denk ik dan altijd maar, al moet ik niet te lang wachten.

Een tijd geleden vond ik op een beurs enkele oude spatels en lepels van emaille, van een standhoudster die duidelijk Indisch was. Van haar moeder kreeg ik te horen. Ik kreeg een beetje een weemoedig gevoel die spateltjes en lepels zo te zien. Ze hadden duidelijk gebruikssporen en ik zag al zo’n Indische vrouw daarmee jarenlang koken. Deze voorwerpen hadden duidelijk kookgeschiedenis meegemaakt. En dat voor enkele euro’s. Zo zie je maar wat je al niet kan vinden: Indische kook historie. Wat zou er toch allemaal gemaakt zijn met deze lepels en spatels?
In de afgelopen tijd enkele keren Babi Tjien gemaakt. Dat “Tjien” in de naam is wellicht de naam van de ontwerper van dit recept en door deze Chinese naam verwijst het ook naar  de taotjo die in dit recept verwerkt wordt. Het is een soort Babi Ketjap maar dan met het zoute van taotjo. Werkelijk een heel lekkere combinatie! Taotjo is een Chinese pasta van gele of gewone sojabonen die met water, wat bloem en zout gegist zijn. Hierdoor ontstaat een dikke pasta of saus die wat ‘maggi achtig’ smaakt.

Babi Tjien


700 gram speklappen
zonnebloem olie
1 gesnipperde ui
4/5 teentjes knoflook in hele dunne plakjes gesneden
2 theelepels djahé
1 theelepel ketoembar
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel taotjo

De speklapjes snijden in stukjes of blokjes (ca. 2 cm). Verhit de olie in een koekenpan of braadpan en bak de blokjes bruin en knapperig. Doe ze even in een aparte schaal. Merendeel van het vet (ligt eraan hoeveel overblijft) afschenken en in het restant de ui, knoflook glazig bakken. Daarna de kruiden erbij en voeg wat warm water toe (1 kopje). Laat het even pruttelen en indikken tot een mooie saus. Roer de vleesblokjes erdoor en verwarm het goed. Even proeven voor het goede zout/zoet balans. Daarna opdienen! Voor een lekkere Babi Ketjap kan je taotjo ook weglaten en meer ketjap manis toevoegen.

TIPSY CAKE

Ik heb thuis uiteraard de DVD’s met de oude Late Late Lien Show’s met Wieteke van Dordt als Tante Lien. Wies gaf in deze programma’s kookdemonstraties en in één van de shows dit recept. Het is voor mij altijd een succesnummer bij feesten en verjaardagen en zo makkelijk om dit even van de voren te maken in een grote ovenschaal. Ook kan je dit leuk doen in glazen bij een diner. Dan heeft iedereen zijn eigen persoonlijke Tipsy Cake. Het is eigenlijk een soort Indische tiramisu 

1 á 2 grote gele hotelcakes
1 pot goede aardbeien jam
1 liter lekkere vanillevla
1 flesje lekkere liefst zoete rum 

De hoeveelheden kunnen variëren.
Het ligt er natuurlijk aan hoe groot uw schaal is!

Snij de cake in plakken (normaal) en beleg de bodem van de schaal ermee. Beetje puzzelen en bijsnijden van de plakken zodat de hele bodem bedekt is. Deze laag met rum besprenkelen en daarna een laag jam met de bolle kant van een lepel over de lagen smeren. Giet er een redelijke laag vanillevla overheen. Dan weer een laag plakken cake, weer de rum en jam en weer de vla. Probeer een laag of drie zo op te bouwen. Het geheel afdekken met folie en laten rusten in de koelkast. Na een uurtje kan het opgediend worden: eruit scheppen en wellicht slagroom erbij indien gewenst! En smullen maar!

 

Tot de volgende keer.
Lody van Rijssel