Cursus,  Recepten

Indische kookcursus les 8

Hallo kokkies,

Sorry, sorry voor de vertraging bij deze les. Ben ook zo druk en veel bekerja (werken) hier! Maar in ieder geval bedankt voor het wachten!

Zoals in les 1 besproken ben ik van plan om na les 10 een kookmeeting te organiseren. De bedoeling van deze meeting is (naast natuurlijk elkaar eens bertemu (ontmoeten), lekker gnobrol (kletsen), en natuurlijk veel makan (eten)…) u te testen op de kookvaardigheden die u uiteraard via de kooklessen heeft opgestoken. Een kook ‘certifikaat’ van mij persoonlijk is hier te behalen, evenals enkele prijzen zoals: een Indisch kookboekje, kruiden e.d.

U dient zich voor deze kooktest bij mij op te geven (direct), waarna u van mij de testopdracht toegestuurd krijgt (een recept uit de cursus). U neemt het gerecht mee op de kookmeeting waarna de lekkernijen door mij en enkele andere juryleden gekeurd worden. U krijgt naar aanleiding van uw kookkunsten het certifikaat met natuurlijk een uitgebreide beoordeling. De echte culinaire hoogstandjes die wij zien krijgen een prijs toebedeeld.

De gerechten verzamelen wij natuurlijk gelijk bij elkaar zodat we na afloop van een heerlijke rijsttafel kunnen genieten. Weet u dat op deze wijze in Indonesië ook de makanans (eetfeestjes) georganiseerd worden? Wel zonder een kookopdracht en test, maar daar neemt ook een ieder zijn eigen specialiteiten mee! Ik hoor graag van u of u meedoet!! (plaats van de kookmeeting: Dordrecht, 5 min. lopen van NS station)

In deze les gaan wij enkele Indische rariteiten presenteren. Net zoals de Indonesiër uiterst verbaast kijkt naar onze rijstepap met krenten, zo zal u ook uiterst verwonderd deze gerechten maken. Niet alleen zijn het echte inheemse gerechten en zijn zij uiteraard zalig, zij behoren tot de culinaire hoogstandjes en zijn vrijwel niet in een restaurant hier in Holland te bestellen. U snuffelt nu in de keukenkastjes van de dapur en vind daar een ‘pudding’ van zwarte rijst, gebakken kip in de vorm van een dikke kodok (kikker) en notabene zwarte soep!! Selamat makan! (Een ijzeren wet in Indonesië met betrekking tot etenswaren: als het beweegt, dan NIET eten…..<S>)

Ajam Kodok

Ajam (kip, 1 hele) Sjalotten (4-5 stuks) Peterselie (1 bosje) Eidooiers (3) Roti (brood, 1 snee) Susu (melk) Ketchap (1-2 eetlepels) Peper (1 theelepel) Zout Bouillon Olie Stevig garen met een grote naald.

Dit gerecht is werkelijk prachtig als het eenmaal klaar is, maar het heeft wel de nodige kookvaardigheid nodig! Stel u zich voor een kip gerecht waarbij het kippevlees in het vel genaaid is en zodanig gebakken (net een kodok, snapt u?). Gaar van binnen en knapperig van buiten.

Snij de kip op de rug precies van kop (die er eigenlijk al af is…<S>) naar de staart, voorzichtig open en haal het vel in zijn geheel af. Hou het vel apart en haal het vlees van de kip af. Maak van het kippevlees gehakt. Als het kan door een gehaktmolen (2 maal malen) of anders zelf zeer klein hakken. Week het brood in melk. Snij de sjalotten en peterselie fijn en maak hiermee het gehakt aan. Doe bij het gehakt wat zout en peper, de eidooiers en het geweekte brood. Kneed het geheel goed door. Vul het vel met dit gehaktmengsel en naai het aan de bovenkant dicht.

Bak de kip (of de ‘kodok’) in de olie aan alle kanten bruin. Maak een mengsel van de bouillon en ketchap en besprenkel de kip hiermee tijdens het bakken. Bij het opzwellen van de kip voorzichtig met een breinaald of sateh stokje een gaatje in het vel prikken. Probeer het vel egaal bruin en glanzend te krijgen. Presenteer de kip in zijn geheel of snij het in grote schijven.

Boeboer Ketan Item

Zwarte Ketan rijst (1 zak voor 4 personen, ½ zak voor 2 personen) Daon Pandan (1 grote spriet) Gula Jawa (2-3 schijven) Santen (Nutco, 1 blik, resp. 400 of 200 dl.) Zout Aardappelzetmeel

Een onvergetelijke ervaring voor mij tijdens mijn reizen door Indonesië was het ontbijt in Bali wat uit dit gerecht bestond. Zwarte gekookte rijst omringd door witte santen! Verrassend, zeer zwaar, maar o zo lekker!! Ook hier weer de tegenstelling tussen zout en zoet, u kent dat nu
wel. Heerlijk om in kleine porties als dessert op te dienen, of gewoon in een walgelijke grote kom s’morgens vroeg in de bank op je schoot. Enak sekali ! (erg lekker). De zwarte rijst hebben wij nog niet in een recept gezien. De rijst is te koop in kleine zakken en is duurder dan de gewone rijst. Een zakje (ik geloof 250 gram) is ruim voldoende.

Was de rijst en zet deze op in een grote pan (u moet veel roeren) met ruim water. Tijdens het koken de rijst zeer regelmatig doorroeren. Voeg als de rijst kookt de pandan en de gula toe. Het koken kan zeker 1 tot 1½ uur in beslag nemen. Kook de rijst totdat de korrels bijtgaar zijn. Indien nodig meer gula toevoegen om de rijst goed zoet te krijgen. Pandan na het koken verwijderen.

Tijdens het koken van de rijst kunt u ook de saus maken. Doe de blik santen in een melkpannetje en roer die goed los met een garde. Zachtjes opwarmen tot het kookpunt. Voeg zout (naar smaak, niet te veel!!) toe en laat het met aardappelzetmeel (eerst met koud water het meel aanlengen) iets indikken.

Serveer de rijst in kommetjes met daaromheen de dikke santen. Eventueel wat klapper strooien op de rijst.

Rawon Soerabaja

Daging Sapi (Rundvlees, met vetrandje, ½ kg.) Olie Water (½ liter) Taugé (150 gram) Bawang goreng (gebakken uitsnippers, bij toko) Bawang (3 eetlepels, gesnipperd) Bawang putih (3 teentjes) Trassi (1 theelepel) Kloewak (3 noten) Ketoembar (2 theelepels) Sereh (1 theelepel of 1 spriet) Koenjit (1 theelepel) Laos (1 theelepel) Gula Jawa (2 theelepels) Asem (1 volle theelepel) Djeroet Poeroet (3 blaadjes) Ketcap (1 eetlepel) Zout

Vertaling:

“Kloewak” of wel Kloewaknoten genoemd. Dit zijn gitzwarte noten met de Latijnse naam Pangium Edule. De noten worden meestal al gekraakt verkocht. Voor dit recept raspen of malen en vermengen met water.

Een zalig gerecht uit Surabaya. Heb ik ooit ter plekke gegeten en nooit meer vergeten! <S>

Snij het vlees in dobbelsteentjes en kook ze halfgaar in water met wat zout. Maak een bumbu van de bawang, bawang putih, trassi, ketoembar, laos, gula, koenjit en asem. Maal de noten (of eventueel eerst kraken) en voeg er water bij toe. Dit zwarte mengsel zeven (bijv. door een theezeefje) bij de bumbu voegen en goed mengen. Fruit de bumbu in de olie totdat de uien geel beginnen te kleuren. Voeg hierbij het halfgare vlees en wat kookvocht (bouillon) van het vlees. Voeg de djeroek poeroet blaadjes toe. Maak het gerecht af met ketcap en smoren totdat het vlees gaar is.

Opdienen met witte rijst of lontong, taugé (even onder de hete kraan houden) en bawang goreng.

Zo lui, dat waren de recepten voor deze keer. Ik hoop dat e.e.a. weer goed zal lukken.