Indische Loempia

loempiavel gevuld met vlees, kip en groenten
Porties: 40 stuks
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kleine kip
  • 1 liter water
  • 500 gram speklapjes
  • 5 dl water
  • 1 tahu
  • 5 dl slaolie
  • 750 gram witte kool
  • 1000 gram taugé
  • 1 grote prei
  • 1 klein bosje selderie
  • 1 literblik rebung bamboe, strips
  • 250 gram ham
  • 3 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels suiker
  • peper & zout
  • ½ dl maggi aroma
  • 40 zelfgemaakte loempiavellen of 60 vellen uit de diepvries
  • 1 ei

Instructies

  • Zet de kip op met 1 liter water en trek daar een bouillon van in ongeveer 1/2 uur.
  • Laat daarna de kip afkoelen, ontdoe de kip van botjes en vellen en snijd het vlees in stukjes. De bouillon bewaart u voor later.
  • Zet de speklapjes op met 5 dl water en laat dit ongeveer 30 minuten koken totdat het vlees zacht is.
  • Laat daarna de speklapjes afkoelen en snijd ze in dunne reepjes.
  • De bouillon bewaren.
  • Snijd de tahu in 8 dikke plakken, laat in een wadjan of frituurpan de slaolie goed heet worden en frituur hierin de tahoe lichtbruin.
  • Laat de tahoe uitlekken en afkoelen en snijd ze daarna in reepjes.
  • De olie kunt u bewaren om de loempias te frituren.
  • Was de kool en snijd di in dunne reepjes, spoel de taugé af en laat beide uitlekken.
  • Maak de prei schoon maar haal niet al het groen eraf, snijd de prei in zeer dunne ringen.
  • Was de selderie en hak die fijn en laat de inhoud van het blik rebung uitlekken.
  • Snijd de ham in zeer dunne reepjes.
  • Doe alle gewassen en uitgelekte groenten en rebung in een grote wijde kom, schaal of pan.
  • Voeg de knoflookpoeder, de suiker, zout, peper en het maggiaroma toe en giet de beide bouillons zo heet mogelijk over de groenten.
  • Roer alles goed om en meng alles goed door elkaar.
  • Laat de groenten uitlekken in een vergiet, vang het vocht op en giet het nogmaals over de groenten en laat ze daarna weer goed uitlekken.
  • Voeg de gesneden kip, de speklapjes, de tahu en de ham toe en roer alles goed door.
  • Laat het geheel uitlekken en afkoelen (zeker twee uur).
  • Kluts het eitje en leg de loempiavellen klaar.
  • Als u vellen uit de diepvries gebruikt, leg dan in het midden van elk vel nog een half vel.
  • Leg er 2 eetlepels vulling op, vouw de zijkanten naar binnen, het onderste stukje naar boven en smeer het laatste stuk in met wat geklutst ei en vouw de loempias dicht als een envelopje.
  • Laat de olie opnieuw goed heet worden en frituur hierin de loempias goudbruin.
  • Laat ze staande uitlekken.
  • Serveer de loempias warm met een van de sausjes

Notities / Tips / Wijnadvies

U kunt de loempias die u over of te veel hebt, kant en klaar, maar ongebakken, invriezen. Voor het gebruik hoeft u ze niet eerst te ontdooien.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Bijgerecht
Land van herkomst Indonesië