Recept afdrukken
No ratings yet

Schoteltje van appelen en bananen

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Nederland

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Op de bodem van een ingesmeerd vuurvast schoteltje een laag beschuit,
  • óf dik besmeerd óf even in melk gedompeld, dan een vingerdikke laag appelen in schijfjes en een laagje van schijven banaan,
  • Goed met suiker bestrooid, dan weer laag beschuit, enz., enz.
  • Een half uur in de oven met deksel, tot het enigszins bruin is en de indruk maakt gaar te zijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Paddestoeltje

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In een bed van slagroom zet men stukjes banaan van ongeveer 5 cm.
  • Op ieder stukje legt men een gedroogde abrikoos [die men eerst heeft laten zwellen in water met wat suiker].
  • Hier en daar nog een abrikoos ertussen leggen of een rand langs de vlaschaal.

Tips / Opmerkingen

Eventueel warme of koude abrikozensaus erbij geven, maar nodig is dit niet.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mihoen speciaal met gewokte banaan

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Oosters
porties: 4 personen
Auteur: Conimex

Bereidingswijze

  • Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat ketjap) aan de kook.
  • Voeg de mihoen toe aan het kokende water en laat de mihoen ca. 2 minuten koken.
  • Direct afgieten in een vergiet, met koud water afspoelen en goed laten uitlekken.
  • Meng ondertussen de groentemix (uit het pakje) met 1 dl heet water, tenminste 10 minuten laten staan.
  • Snijd de speklapjes in hele kleine blokjes en meng ze met de marinademix (uit het pakje).
  • Pel de bananen en snijd ze in dikke plakken.
  • Zet een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
  • Voeg een scheutje olie toe en wok de plakjes banaan 2 minuten.
  • Voeg 2 eetlepels ketjap toe en schep het even om.
  • Bewaar de plakjes banaan op een bordje en maak de wok even schoon.
  • Zet de wok weer op het vuur en laat de wok goed heet worden.
  • Voeg een scheutje olie toe en wok de spekblokjes in ca. 5 minuten bruin.
  • Wok de groenten daarna ca. 5 minuten mee.
  • Roer de gewelde groentemix erdoor.
  • Voeg de mihoen toe en wok nog 2 minuten.
  • Schep voorzichtig de plakjes banaan en 6 eetlepels seroendeng door de mihoen.
  • Schep de mihoen op borden of in kommen.

Tips / Opmerkingen

Serveertip:

Zet Conimex Seroendeng, Ketjap Manis, Sambal Tjampoer en Atjar op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen en erbij te nemen.

Variatietip:

De banaan kan ook op de mihoen geschept worden in plaats van erdoor. Voeg wel de seroendeng aan de mihoen toe en strooi ook wat over de banaan. Bestrooi met vers gehakte bladselderij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bananencake

Recept categorieën: Cake, Fruit
Auteur: Janneke

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Roer de boter schuimig en voeg citroenrasp, suiker en eieren toe.
  • Vermeng de bloem met maïzena en bakpoeder en doe het samen met de melk bij de boter.
  • Goed kloppen omdat het deeg luchtig moet zijn.
  • Doe de helft van het beslag in een ingevette springvorm.
  • Schil de bananen, snij er plakjes van en leg ze samen met de geschaafde amandelen op het beslag.
  • Giet het overige beslag erover en bak de cake 80-90 minuten.
  • Als de taart koud is met poedersuiker bestrooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Escalopes de veau aux bananes

kalfslapjes met bananen
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Was wat peterselie en hak die fijn.
  • Was de tomaten.
  • Paneer de lapjes à l'anglaise.
  • Pers de citroen uit.
  • Schil de bananen en snij ze in de lengte doormidden.
  • Besprenkel ze met het citroensap en geef er wat nootmuskaat en kaneel over.
  • Laat ze 20 minuten marineren.
  • Smelt 35 g boter in een pan en sauteer hierin even de bananen aan beide kanten aan, leg dan de deksel op de pan en laat de bananen zachtjes nog even doorsmoren.
  • Smelt de rest van de boter in een pan en sauteer hierin de kalfslapjes 7 minuten aan elke kant.
  • Snij de tomaten aan schijven.
  • Leg de kalfslapjes op een voorverwarmde schaal, omring ze met bananen, leg er de schijven tomaat bij en strooi er peterselie over.

Recept afdrukken
No ratings yet

Escalopes de porc à la Mexicaine

Mexicaanse varkensoesters
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Mexico
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bestrooi de oesters met peper, zout en wat gemalen foelie.
  • Smelt 50 g boter in een pan en als ze heet is sauteer dan de oesters snel aan alle kanten bruin, zet het vuur lager en laat nog 15 minuten zachtjes sauteren.
  • Smelt ondertussen de rest van de boter in een andere pan.
  • Sauteer hierin de schijven ananas en vervolgens de gepelde en in tweeën gesneden bananen.
  • Haal de oesters uit de pan, leg ze op een verwarmde dienschaal en leg de plakken ham even in de boter van het vlees om te warmen.
  • Leg dan een stuk ham op een oester, daarop een schijf ananas en er bovenop de halve banaan.
  • Serveer er gekookte rijst bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Crépes aux bananes

flensjes met bananen
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht, Pannenkoeken
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breek de lange vingers in stukjes en doe ze samen met de grand marnier in een kommetje.
  • Roer het goed dooreen zodat alles gelijkelijk gedrenkt wordt.
  • Schil de bananen en snij ze in rondjes.
  • Wentel deze door de lange vingers.
  • Doe dit mengsel op de flensjes en rol ze op en leg ze zij aan zij in een flambeerpan.
  • Flambeer ze met de rest van de grand marnier.

Recept afdrukken
No ratings yet

Shake-ups

Snel te maken
Recept categorieën: Dranken, Koude Dranken
porties: 4 personen

Equipment

  • -

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Haal het ijs uit de vriezer en laat het in ongeveer 15 minuten een beetje zacht worden.
  • Snij de banaan in plakjes.
  • Doe de bananenstukjes met de melk in een hoge kom en pureer alles met een staafmixer (of in de keukenmachine).
  • Schep ook het ijs in de (meng)kom.
  • Mix alles tot een schuimig drankje.
  • Schenk het drankje in de glazen.
  • Zet een glas op z'n kop op het stuk karton en teken met een pen de omtrek af.
  • Teken nu in de cirkel een figuur, een ster bijvoorbeeld.
  • Knip het figuur uit.
  • Je kunt een beginnetje maken door met de punt van de schaar en gat in het midden te prikken.
  • Leg de sjabloon op het glas en strooi de cacao door een theezeefje op de shake.
  • Doe dit bij elk glas.
  • Leg de mikadostokjes erop of zet ze erin.
  • Je kunt de shakes meteen serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Crépes aux bananes

Flensjes met bananen
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht, Pannenkoeken
porties: 4 personen

Equipment

Bereidingswijze

  • Breek de lange vingers in stukjes en doe ze samen met de grand marnier in een kommetje.
  • Roer het goed dooreen zodat alles gelijkelijk gedrenkt wordt.
  • Schil de bananen en snij ze in rondjes.
  • Wentel deze door de lange vingers.
  • Doe dit mengsel op de flensjes en rol ze op en leg ze zij aan zij in een flambeerpan.
  • Flambeer ze met de rest van de grand marnier.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rio choco

Recept categorieën: Fruit, IJs, Nagerecht
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Haal het ijs uit de diepvries en laat het in de koelkast in ongeveer 30 minuten een beetje zachter worden.
  • Zet de cakevorm op het bakpapier en teken de vorm af.
  • Knip het stuk papier uit en leg het op de bodem.
  • Knip nog twee lange stroken van 35 bij 15 centimeter.
  • Bekleed er de opstaande randen van de vorm mee.
  • Snij de cake in 8 plakken.
  • Snij de bananen in plakjes en verdeel ze in 3 gelijke porties.
  • Verdeel 1 portie van de bananenplakjes over de bodem van de vorm.
  • Schep het banaan-chocoijs erop en strijk het glad.
  • Leg de volgende portie banaan op het ijs.
  • Dek dit af met 4 plakken cake.
  • Druk het geheel goed aan.
  • Schep het stracciatella-ijs op de cake en strijk dit glad.
  • Leg de laatste portie banaan erop en dek dit af met de rest van de cake.
  • Druk goed aan.
  • Zet de vorm in de diepvries en laat het geheel in minstens 4 uur bevriezen.
  • Neem de ijstaart uit de diepvries.
  • Keer de taart om op een grote schaal en haal het bakpapier weg.
  • Strooi de vlokken over de taart en snij hem in 8 plakken.