Recept afdrukken
No ratings yet

Venkelbootjes met doperwtjes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van onderkant van venkelknol plakje afsnijden en twee buitenste bladeren van venkel
  • afpellen, stukje (ca. 3 cm) van stengel eraan laten zitten.
  • Venkel in vieren snijden, harde kern en stengels wegsnijden.
  • Venkel in heel smalle reepjes snijden, mooi groen bewaren.
  • In pan venkelbootjes en reepjes in 6 minuten gaarkoken.
  • In andere pan doperwtjes volgens gebruiksaanwijzing Bereiden: .
  • Venkelgroen fijnsnijden.
  • Venkelbootjes laten uitlekken.
  • Venkel en doperwtjes afgieten en door elkaar scheppen.
  • Boter en venkelgroen door groente roeren.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Venkelbootjes met venkelmengsel vullen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Speculaasjes

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Auteur: Janneke

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • Zeef de bloem en speculaaskruiden op een werkblad, strooi er de bakpoeder en bruine suiker over en verdeel de harde boter er in vlokken overheen.
  • Kneed er met koele handen een stevig deeg van.
  • Voeg beetje voor beetje wat melk toe.
  • Pak het deeg in aluminiumfolie en leg het een nacht in de koelkast om op smaak te komen.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Strooi in de speculaasvorm wat rijstebloem, neem een bolletje van het deeg af en rol of druk het voorzichtig in de figuurtjes.
  • Snij met een mesje plat op de vorm het teveel aan deeg weg.
  • Klop de plank op een doek uit zodat de speculaasjes eruit vallen (als de speculaas niet uit de plank loskomt, de volgende portie iets meer rijstebloem gebruiken). Druk de geschaafde amandelen in de achterkanten.
  • Leg de speculaasjes op een ingevette bakplaat.
  • Bak de speculaas 10-15 minuten.

Melk brood
Recept afdrukken
No ratings yet

Melk brood

Recept categorieën: Brood
porties: 2 broden

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten behalve het zout in de kom van de Maxima en laat de machine een 2 tal minuutjes draaien.
  • Voeg nu het zout toe en laat de machine nog eens 7 minuutjes kneden.
  • Bij een ander keukenmachine kunnen de kneedtijden langer duren.
  • Je deeg is goed wanneer je er een doorzichtig vliesje in kunt trekken zonder dat het scheurt.
  • Leg het deeg in een kom met deksel en laat het een half uurtje rusten.
  • Na de rust neem je het deeg, verdeel het in 2 gelijke helften en rol je de 2 degen uit tot een rechte lap.
  • Vouw de buitenste flappen naar het midden en draai het deeg nu een slag.
  • Rol door gebruik van je duimen ( opspannen ) het deeg op tot een rol.
  • Neem de ingevette bakblikken en leg in elk vorm een rol deeg.
  • Dek af met een doek en laat het deeg nu 60 tot 90 minuten rijzen.
  • Ik laat het deeg rijzen in de oven op 35 à 40°C.
  • Na een 15 tal minuten zet ik de oven uit, de warmte blijft mooi hangen in de oven.
  • Het deeg moet verdubbelt zijn in volume.
  • Verwarm de oven voor op 220°C hetelucht met stoom.
  • Zet het brood erin en laat het 10 minuten bakken.
  • Schakel dan de oven over naar gewone hetelucht of onder en bovenwarmte.
  • De temperatuur blijft 220°C en bak het brood nog 25 minuten verder.
  • Na het bakken meteen ontvormen en met een kwast en water over de korst gaan of eventueel een klein klontje boter over de korst uit smeren met een kwast.
  • Dit zorgt voor extra glans en smaak.

Recept afdrukken
No ratings yet

Walnotenroomsoep met verse vijgen

Recept categorieën: Soep
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Hak de walnoten grof en snipper de uien fijn.
  • Verhit de boter in een pan en fruit beide daarin onder voortdurend roeren aan.
  • Bestuif met bloem en laat even garen.
  • Voeg de kalfsfond en de room toe en laat op laag vuur 7 minuten pruttelen.
  • Pureer de soep met de mixer en wrijf deze daarna door een zeef.
  • Breng op smaak met peper, zout, suiker, worcestershiresaus en limoensap.
  • Snijd de vijgen in dunne plakjes.
  • Doe de soep in de borden en garneer met plakjes vijg.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kipkroketten 2

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Snack
porties: 20 stuks

ingrediënten

Mosterdroom

Bereidingswijze

  • Laat de kipfilet in dekippenbouillon met de droge witte wijn (met een  laurierblaadje, een stukje foelie, een takje tijm, peterselie en selderij) 30 minuten trekken.
  • Zeef de bouillon en snijd de kipfilet in kleine blokjes.
  • Fruit 1 gesnipperde ui in de boter, roer er de bloem bij en laat die opnemen.
  • Roer er de kippenbouillon in delen van ± 1 1/2 dl bij, laat die opnemen en 
  • Breng de dikke saus op smaak met 3 eetlepels peterselie, zout, peper en nootmuskaat.
  • Roer de eierdooier los met de koffieroom en roer dit bij de ragoût.
  • Schep de kipstukjes erdoor en laat de massa afkoelen.
  • Snijd ± 20 stukjes van de stijve ragoût en vorm elk tot een minikroketje.
  • Paneer deze met fijngewreven beschuit, haal ze door losgeklopt ei en haal ze dan nogmaals door het beschuitkruim.
  • Bak de kroketjes in frituurolie van 175°C per 6 tegelijk goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Lekker met mosterdroom (half mosterd, half zure room).

Recept afdrukken
No ratings yet

Tomatensoep 2

Recept categorieën: Soep
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bak despek met dekleingesneden peterseliestengels,  laurierblaadje en de peperkorrels in wat boter.
  • Snijd een kleine wortel en een ui in kleine blokjes en voeg ze toe.
  • Voeg 150 gr rijst en 2 liter vleesbouillon toe en laat dit langzaam 1 uur doorkoken.
  • Snijd 750 gr verse tomaten in stukken.
  • Smelt in een ovenschaal 50 gr boter en doe de tomaten erbij.
  • Dek de schaal af en zet hem in de oven tot alle vloeistof is verdampt.
  • Voeg de tomaten dan aan de soep toe en laat deze 10 minuten doorkoken.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper en haal haar door een zeef.
  • Breng de soep nogmaals aan de kook en maak af met 2 dl room.
  • Geef er geroosterde blokjes brood en Parmezaanse kaas bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde paprika's I

Recept categorieën: Vlees
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bak het gehakt rul en gaar.
  • Fruit de ui en de knoflook tot ze lichtbruin zien.
  • Meng alle ingrediënten door elkaar.
  • Was de paprika's, snijd het topje eraf en haal de zaadjes eruit.
  • Verdeel het gehaktmengsel over de paprika's en zet ze in een ingevette schaal in een voorverwarmde oven.
  • Reken op 40 minuten bij 175°C.