Boter letter en kerst krans

Porties: 6 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 80 gram bloem
  • 1 snufje zout
  • 120 gram boter
  • 4 eetlepel water
  • 180 gram gemalen amandelen
  • 180 gram basterdsuiker
  • 1 ei
  • ½ citroen
  • 4 druppel(s) amandelaroma
  • 1 ei

Instructies

  • Zeef de bloem met het zout, snijd er met 2 messen 30 gr. boter in fijn.
  • Bind het met water tot een elastisch deeg.
  • Rol het deeg uit in een rechthoek en bedek 2/3 van het deeg met de helft van de overgebleven boter.
  • Vouw het deeg in drieën op. 
  • Rol het deeg weer uit en doe hetzelfde met de rest van de boter laat het deeg ca. 30 minuten op een koele plaats rusten.
  • Rol het deeg uit tot een lange strook van 10 cm breed.
  • Meng alle ingredienten voor de amandelspijs door elkaar en maak er een lange worst van, iets korter dan het deeg.
  • Leg de amandelspijs op het deeg.
  • Vouw het deeg om de amandelspijs en plak de rand en de beide uiteinden met wat losgeklopt ei vast. 
  • Maak er een letter 'm' van en bestrijk deze met de rest van het ei.
  • Laat de boterletter in de oven bij 230 graden goudbruin worden en op de bakplaat wat afkoelen.
  • De kerstkrans wordt op dezelfde wijze gemaakt als de boterletter; maak er een ring van en bestrijk deze met abrikozenjam, aangelengd met wat sherry.
  • Garneer de krans met bigarreaux, amandelen en angelica.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Land van herkomst Nederland
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc Kerst