Recept afdrukken
No ratings yet

Harlequin Sandwiches

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Borrelhapjes, Broodjes, Hapjes
Land van herkomst: America

Bereidingswijze

  • Besmeer dunne sneetjes bruin brood met een mengsel van boter en Franse mosterd.
  • Besmeer dunne sneetjes wit brood met een mengsel van boter en smeerkaas.
  • Leg deze op elkaar en snijd er sandwiches van.

Frikadel Panggang 2
Recept afdrukken
No ratings yet

Frikadel panggang 2

gekruiden gehakt uit de over
Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Week het brood in wat melk en knijp het uit.
  • Maak het goed fijn.
  • Vermeng dan alles goed door elkaar en schep het in een beboterde vuurvaste schaal.
  • Strooi er wat broodkruim of paneermeel overheen en hier en daar een klontje boter.
  • In een matig warme oven 1 uurtje gaar laten worden.

Tips / Opmerkingen

Geef dit bij witte rijst.

Hollandse Fondue
Recept afdrukken
No ratings yet

Hollandse fondue

Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Auteur: Frans Huits

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Smelt de boter, voeg de bloem en peper toe en roer de massa glad.
  • Schenk er al roerend bij gedeelten de koffieroom of melk en de bouillon bij.
  • Voeg daarna de uienpoeder toe.
  • Laat het geheel even doorkoken en enigszins dik worden.
  • Voeg dan al roerend de geraspte kaas toe en blijf roeren tot deze is gesmolten.
  • Schenk tenslotte de kirsch over de fondue en laat deze even branden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken mosselen met krokante toast

Bereidingstijd20 min
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zet een pan op met ruim water en pel de tomaat, even het kroontje eruit snijden, een kruis in het vel, 10 tellen onder koud water spoelen.
  • Snijd de tomaat in reepjes, zonder het zaad.
  • Was de prei en snijd het witte deel in halve ringen.
  • Pel de paprika, blaker de rode paprika boven het vuur van de wok brander zwart(bij gebrek aan wok brander gebruik een aansteker).
  • Verwijder het vel onder stomend water en snijd de paprika in ragfijne reepjes.
  • Haal de peper leeg door deze even te halveren en het zaad te verwijderen. Snijd hem daarna superfijn.
  • Schil de sjalot en snijd er dunne ringen van.
  • Maak de knoflook schoon.
  • Laat de mosselen uitlekken en dep ze eventueel droog.
  • Maai verse peper over de mosselen en rol ze in de bloem, klop de overtollige bloem van de mossel.
  • Zweet in een eetlepel olijfolie de knoflook aan, en voeg kerrie toe.
  • Bak de mosselen op hoog vuur snel goudbruin met de prei en voeg als laatste de peper toe(een pittige smaak die iedereen zelf kan bepalen).
  • Leg op een groot bord een snee toast, bedek deze met de rucola sla en een paar blaadjes basilicum, de reepjes tomaat en paprika.
  • Schep de mosselen op het brood en leg de ringen van sjalot erop.
  • Nog een paar blaadjes basilicum op de mosselen en de andere snee toast.

Tips / Opmerkingen

Wil je de pittige variant eens proeven?
Voeg dan reepjes rode peper toe en 2 extra teentjes knoflook tijdens het bakken. 

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde verse coquille en zalm

Bereidingstijd25 min
Recept categorieën: Vis, Zalm, Zeevruchten
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was de Romeinse sla en laat de sla goed uitlekken, desnoods even in de sla centrifuge.
  • Bewaar de sla in een afgedekte bak of een gesloten zak.
  • Snijd het brood in stukken en leg deze op een bakplaat, besprenkel het brood met olie, gemalen peper en grof zout. In de oven goudbruin bakken.
  • Schil de rode ui en snijd deze in flinterdunne ringen.
  • Snijd de komkommer en de limoen in plakjes en laat de kapper appeltjes uitlekken.
  • Maak in een kom de dressing van citroensap, gemalen peper, beetje zou, een eetlepel sojasaus en de sesamolie.
  • Rooster de pecannoten in een kleine koekenpan met een druppel sesamolie.
  • Pluk de takjes dille. Bewaar de rest van de dille in een stukje vochtig papier, afgesloten in een plastic zak.
  • Snijd de coquilles en de zalm in mooie, dunne plakken met een scherp mes.
  • Laat de dressing even lekker intrekken/marineren.
  • Maak een mooie salade van de Romeinse sla, de komkommer, rode ui en de limoen.
  • Leg de kapper appeltjes verdeeld over het bord.
  • Leg hiertussen de gemarineerde coquille en zalm.
  • De pecannoten en de grambozen zorgen voor de kleur in de salade
  • Het gerecht is af als je op het laatste moment de dressing over de salade sprenkelt. Takje dille erop en serveren met de mooie lange croutons.

Tips / Opmerkingen

Het is heel belangrijk dat je vis vers is. 
Zeg tegen je visboer dat je de vis rauw gemarineerd gaat eten! 

Recept afdrukken
No ratings yet

Geitentosti

Recept categorieën: Kaas, Lunch, Tosti's
porties: 1
Auteur: Hetty van Es

Bereidingswijze

  • Beleg de kaas en evt. ham op het brood, en leg de andere helft erop.
  • Doe het in tosti-ijzer tot het klaar is.

Zoete Deense Biersoep
Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete Deense Biersoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: Denemarken
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Week het brood in wat water en kook het enkele minuten met de citroenschil op.
  • Breng het bier met de suiker aan de kook, schuim het af en voeg er het brood aan toe.
  • Laat het geheel al roerend zachtjes enkele minuten doorkoken.
  • Dien de soep meteen op, met in elk bord een lepel slagroom.

Zuurkoolsoep met Gelderse rookworst
Recept afdrukken
No ratings yet

Zuurkoolsoep met Gelderse rookworst

Recept categorieën: Groenten, Soep, Varkensvlees, Vlees
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Als u een rauwe rookworst heeft gekocht, wel die dan eerst in ± 25 minuten gaar in water dat net tegen de kook aan is. Laat hem daarna afkoelen.
  • Laat de zuurkool uitlekken.
  • Laat de mandarijntjes uitlekken en bewaar het sap.
  • Maak de ui schoon en snijd hem in stukjes.
  • Verwarm de helft van de boter en fruit de ui erin.
  • Voeg de uitgelekte zuurkool, de bouillon, het mandarijnsap en de laurierblaadjes toe, sluit de pan en laat de inhoud ± 30 minuten heel zachtjes sudderen.
  • Snijd de korstjes van de boterhammen en snijd de boterhammen in dobbelstenen.
  • Snijd de rookworst in plakjes en daarna in reepjes.
  • Verhit de rest van de boter en bak het brood en de worst op hoog vuur even aan.
  • Voeg vlak voor het opdienen de mandarijntjes, het brood en de worst aan de soep toe.

Hollandse Fondue
Recept afdrukken
No ratings yet

Hollandse fondue 2

Recept categorieën: Fondue, Kaas
Land van herkomst: Nederland

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Smelt de boter, voeg de bloem en peper toe en roer de massa glad.
  • Schenk er al roerend bij gedeelten de koffieroom of melk en de bouillon bij.
  • Voeg daarna het uienpoeder toe.
  • Laat het geheel even doorkoken en enigszins dik worden.
  • Voeg dan al roerend de geraspte kaas toe en blijf roeren tot deze is gesmolten.
  • Schenk tenslotte de kirsch over de fondue en laat deze even branden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Komkommersandwich met kalfsleverworst

Bereidingstijd5 min
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Ontbijt
porties: 1 personen
Calorieën: 262kcal
Auteur: brood.net

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Besmeer de sneetjes bruin brood met de kalfsleverworst.
  • Leg de plakjes komkommer op een sneetje.
  • Strooi er eventueel wat peper over en leg het andere sneetje met de leverworst naar beneden op de komkommer.
  • Druk de sandwich iets aan en snijd hem diagonaal in vier stukjes

Tips / Opmerkingen

Geef deze sandwich een zomers tintje en leg op de plakjes komkommer enkele blaadjes verse basilicum. 

Nutrition

Calorieën: 262kcal | koolhydraten: 31g | Eiwit: 12.8g | Vet: 9.2g