Recept afdrukken
No ratings yet

Kaasfondue met de kleinkinderen

Onze kleinkinderen zijn dol op kaas. Afgelopen weekend kwamen ze logeren en heb ik hen kaasfondue voorgezet. Ze hebben gesmuld van de kaas, brood en bijgerechten.
Recept categorieën: Fondue, Kaas

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zet de pot op het vuur en doe de wijn erin.
  • Goed op temperatuur laten komen en nu de geraspte kaas erin.
  • Laat het geheel een beetje smeuïg worden en doe de aangemaakte maizena erin.
  • Voorzichtig en goed roeren.
  • Nu de kirsch toevoegen.

Tips / Opmerkingen

Goed warm serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rode koolsalade met dadels en pistache noten

Recept categorieën: Noten, Salade
Dieët: Vegetarisch

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Heel simpel, doe alle ingrediënten bij elkaar en hussel goed door elkaar.

Recept afdrukken
No ratings yet

IJstulband

Recept categorieën: Dessert, IJs, Nagerecht
porties: 12 personen
Auteur: Frans Huits

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rum verwarmen.
  • Abrikozen en dadels 30 minuten in rum weken.
  • Helft van koekjes grof breken.
  • In boter 5 minuten zachtjes bakken.
  • Laten afkoelen.
  • Gelatine in ruim koud water 5 minuten weken.
  • Dooiers met suiker en 3 el water au bain-marie in 8-10 minuten dik kloppen.
  • Gelatine al roerende erin oplossen.
  • Mengsel al roerende laten afkoelen.
  • Slagroom stijfkloppen en door dooiermengsel roeren.
  • Abrikozen, dadels, rum, gebroken koekjes, sinaasappelrasp en gekonfijte schilletjes erbij doen.
  • Vorm met plasticfolie bekleden,15 cm over rand laten hangen.
  • Mengsel in delen erin doen, regelmatig aandrukken.
  • Bovenkant gladstrijken.
  • Hele koekjes erin drukken.
  • Folie erover vouwen.
  • Minstens 1 nacht in diepvriezer zetten.
  • Voor serveren vorm op grote schaal keren.

Tips / Opmerkingen

Idee:
Geef er chocoladesaus bij.
Breng 100 gr cacao met 50 gr suiker en ¼ lt water al roerende aan de kook.
Roer er ⅛ lt slagroom door.

Recept afdrukken
No ratings yet

IJscoupe met dadels, vijgen en gember

Recept categorieën: Fruit, IJs, Nagerecht
porties: 4 personen
Auteur: Frans Huits

Bereidingswijze

  • De dadels ontpitten en in reepjes snijden, de vijgen in stukjes snijden.
  • De gemberbolletjes ook in reepjes snijden.
  • Hoge glazen op voet afwisselend vullen met bolletjes walnoten en rum rozijnenijs, dadels, vijgen en gember.
  • Het gembernat over de glazen verdelen.
  • De slagroom met de suiker en de kaneel stijfkloppen, de noten grof hakken.
  • In elk glas een toef room spuiten en met de gehakte noten garneren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zuurkooltaartjes

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hartige taart, Voorgerechten
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C. Deegplakjes laten ontdooien.
  • Zuurkool in zeef laten uitlekken en vocht goed uitdrukken.
  • Zuurkool fijner snijden. In kom eieren loskloppen met crème fraîche.
  • Kaas en royaal peper erdoor mengen.
  • Ingevette vormpjes met plakje deeg bekleden; overhangend deeg langs rand afsnijden. Deegbodems 5 min. in midden van oven voorbakken.
  • In kom zuurkool omscheppen met ham en dadels.
  • Vormpjes uit oven nemen en vulling erover verdelen.
  • Eimengsel in vormpjes schenken.
  • Taartjes in midden van oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar bakken.
  • Uit oven nemen en (lauw)warm serveren.

Tips / Opmerkingen

Lekker met een klodder zure room.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete en hartige oliebolletjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Borrelhapjes
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

zoete vulling:

hartige vulling:

Bereidingswijze

Voorbereiden zoete bolletjes:

  • Citroen schoonboenen, schil raspen.
  • Dadels ontpitten.
  • Dadels en vijgen klein snijden.
  • Pistachenoten pellen, afspoelen, droogdeppen en grof hakken.
  • In kom citroenrasp, dadels, vijgen en pistachenootjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal helft van oliebollenmix met koenjit en 2 1/2 dl lauwwarm water met mixer met
  • deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.

Voorbereiden hartige bolletjes:

  • Olijven en gedroogde tomaten klein snijden.
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • In kom olijven, tomaatjes, knoflook en spekjes met 1 el oliebollenmix omscheppen.
  • In schaal rest van oliebollenmix met oregano, wijn en 1 1/2 dl lauwwarm water met mixer met deeghaken tot deeg kneden.
  • Vulling erdoor mengen.
  • Deeg afdekken met plasticfolie en op warme plaats ca. 45 minuten laten rijzen.
  • In frituurpan olie verwarmen tot 190 °C.
  • Kleine ijsbolletjestang of 2 dessertlepels in frituurolie dopen en hiermee uit deeg kleine bolletjes (walnootgrootte) steken.
  • Bolletjes direct in hete olie laten glijden en met 6 tegelijk in 2-3 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • Op dikke laag keukenpapier laten uitlekken en afkoelen.
  • Oliebolletjes op aparte schalen opstapelen.
  • Zoete bolletjes bestrooien met poedersuiker en koekkruiden, hartige bolletjes met geraspte kaas.

Tips / Opmerkingen

Vervang de pistachenootjes evenueel door amandelschaafsel of fijngehakte hazelnoten.
Vervang de spekjes eventueel door katenspek of stukjes kaas.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vanilleroomijs met dadels

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Fruit, IJs
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • Dadels in lengte opensnijden en pitten verwijderen.
  • In elke dadel een theelepel amandelspijs scheppen en dadel iets dichtdrukken.
  • Walnoten grof hakken.

BEREIDEN:

  • In steelpan boter zachtjes laten smelten, niet bruin laten worden.
  • Honing en whisky toevoegen en al roerend zachtjes verwarmen tot honing is opgelost, niet laten koken.
  • Walnoten erdoor roeren.
  • Met natgemaakte ijsbolletjeslepel in elke coupe 2 bolletjes ijs scheppen.
  • Dadels ernaast leggen.
  • Walnoten-honingsaus over ijs scheppen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevuld witlofschuitje

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Tapas
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
porties: 24 stuks
Auteur: Tina de Vries / Ned. Vegetariërsbond

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Haal de pit uit de dadels en snijd ze heel fijn.
  • Hak de noten fijn.
  • Meng de dadels, yoghurt (of roomkaas) met de noten.
  • Snijd de onderkant van de witlofstronkjes weg.
  • Haal zes blaadjes van elke stronk en vul de onderkant met het dadelmengsel.
  • Garneer vlak voor het serveren met het amandelschaafsel.

Tips / Opmerkingen

Serveer koud.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vruchtencake van M.J. Winter-Spork

Een droge cake die lang vers blijft
Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Cake, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Auteur: M.J. Winter-Spork

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De dadels worden van te voren geweekt, ontpit en in kleine stukjes gesneden.
  • In een grote kom vermengt men bloem en bakpoeder met de suiker.
  • Voeg één voor één de hele eieren toe.
  • Vervolgens degewassen en gedroogde vruchten, het citroensap met citroenrasp en kaneel.
  • Van dit alles kneedt men een samenhangend deeg.
  • Als vorm kan men bijzonder goed een grote rijstrand gebruiken, die het voordeel heeft dat de ovenwarmte goed in het hart van het deeg kan doordringen.
  • Bakken in een matig warme oven met veel onderwarmte.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zachte Dadel en Noten Vierkantjes

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Koek, Noten, Zuidvruchten
Auteur: G. M. A. Boumeester-Vincent

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe de chocolade met de boter in een pannetje en roerend laten smelten boven een pan kokend water.
  • Klop de suiker door de geklopte eieren, daarna het bakmeel erin doen en dan de gesmolten chocolade en boter goed er doorheen roeren; noten en dadels roerend toevoegen.
  • Het beslag in een goed beboterde ondiepe pan doen en 15 tot 20 minuten bakken in een matige oven.
  • Snij in vierkante stukjes terwijl het warm is.

Tips / Opmerkingen

Dit is erg lekker bij de thee.