Recept afdrukken
No ratings yet

Doperwtjes à la Française

Deze doperwtjes à la Française zijn een heerlijk Frans bijgerecht.
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Hak de ui fijn.
  • Verhit wat boter in een pan en fruit de ui.
  • Kook ondertussen de diepvriesdoperwten bijna gaar in licht gezouten water.
  • Voeg de tomaten toe aan de ui en laat ze ongeveer 5 minuten meekoken voordat je de
  • uitgelekte doperwten toevoegt.
  • Roer alles goed door elkaar en voeg vervolgens de zure room toe.
  • Bind het geheel met allesbinder als de saus te dun is.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Bestrooi de doperwtjes met fijngehakte peterselie en serveer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Couscous Sebha Godaar

Couscous met 7 Groenten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Pasta
Land van herkomst: Marokko
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spoel de kikkererwten af en laat ze 12 uur weken in ruim water.
  • Verhit olie in een koekenpan en bak het vlees of de kip rondom bruin.
  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Snijd de ui in halve maantjes en voeg ze toe, kruid met peper en zout.
  • Ontvel de tomaat, snijd deze in reepjes en voeg toe.
  • Voeg de kruiden, kikkererwten, saffraan en koriander toe aan de bouillon.
  • Breng aan de kook en laat 30 minuten sudderen.
  • Voeg dan het vlees toe en laat het nog eens 30 minuten sudderen totdat het vlees gaar is.
  • Meng de couscous met extra vierge olijfolie en 3 dl water en laat 30 minuten in een kom wellen.
  • Maak intussen alle groenten schoon, snijd ze in niet te kleine stukken en voeg ze toe aan de bouillon in volgorde van gaartijd.
  • Stoom de couscous boven de vlees- en groentenbereiding.
  • Parfumeer de couscous met een klontje boter en schep het op in een grote schaal.
  • Leg het vlees in het midden en schik wat van de groenten eromheen.
  • Lepel wat saus over het geheel en serveer de rest van de groenten in saus apart.

Tips / Opmerkingen

Variatietip:

Probeer te variëren met andere groenten, zoals 200 g pompoen of een kwart bloemkool, afhankelijk van je voorkeur en het seizoen.
Vermijd paprika om de authenticiteit van dit gerecht te behouden.
Gebruik een stoompan voor het beste resultaat.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pepesan

Recept categorieën: Bijgerecht, Vis
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Voor het deeg meng je meel, boter, ei en zout.
  • Voeg tijdens het kneden steeds een beetje lauw water toe tot het een droog elastisch deeg is.
  • Daarna even laten rusten.
  • Stamp intussen alle kruiden voor de boemboe fijn in een vijzel of keukenmachine.
  • Verwarm een pan met boter en bak de boemboe tot de geuren vrijkomen.
  • Voeg gehakt toe en braad ongeveer 5 minuten.
  • Roer de ketjap en nootmuskaat door het gehakt en breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg een beetje water toe en laat op een laag vuurtje sudderen tot het vlees een beetje uitdroogt.
  • Nu kun je alle groenten en de soeoen toevoegen.
  • De hardgekookte eieren hou je nog even apart.
  • Om het vlees nog iets droger te maken kun je er nog een beetje bloem doorheen mengen.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne lap van ongeveer een ½ cm dik.
  • Steek met een vormpje (of bijvoorbeeld een blik) rondjes uit van ongeveer 10 cm.
  • Leg op ieder stukje deeg een eetlepel vulling en een partje ei.
  • Maak met een kwastje de randjes een beetje vochtig en vouw ze dicht tot een half maantje.
  • Druk de randen goed aan en vouw langzaam om.
  • Frituur tot slot de pasteitjes in een ruime hoeveelheid zonnebloemolie tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Laat uitlekken op een keukenpapiertje.

Tips / Opmerkingen

Eet ze warm, koud of lauw met wat sambal of chilisaus.
Selamat makan!

Recept afdrukken
No ratings yet

Filet d'agneau en robe de filo et legumes du printemps

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees, Varkensvlees
Auteur: ChatGTP

ingrediënten

LEGUMES (Groenten):

SAUS:

Bereidingswijze

LAMSFILET:

  • Bak de lamsfilet kort rondom in hete boter en laat afkoelen.
  • Verwijder de korsten van het brood en maal de rest tot kruim.
  • Hak de basilicum en peterselie fijn, samen met de tijmblaadjes.
  • Meng deze kruiden met het broodkruim en de boter.
  • Snijd het verse spek in plakken en leg deze op plasticfolie.
  • Verdeel het kruidenmengsel gelijkmatig over het spek.
  • Leg de lamsfilets bovenop en rol het geheel op.
  • Laat opstijven in de koeling.
  • Bestrijk het filodeeg met eidooier en leg de opgerolde filets erop.
  • Rol het geheel in en druk de buitenkanten plat.
  • Leg ze op een bakplaat met een siliconen bakmat.

SAUS:

  • Breng de lamsfond aan de kook.
  • Maak de sjalotten en de knoflook schoon en voeg ze samen met de tijm, rozemarijn en honing aan de fond toe.
  • Laat tot de helft reduceren.
  • Passeer de fond en monteer met de boter.

GARNITUUR (Groenten):

  • Dop de tuinbonen en de doperwten.
  • Blancheer ze apart in kokend water met zout en spoel ze koud.
  • Snijd de waspeen diagonaal in dunne lange plakken en blancheer tot ze knapperig zijn.
  • Spoel ze koud.
  • Schil de meiknollen en snijd ze in batons (dunne staafjes) van 3 mm dik.
  • Blancheer ze tot ze knapperig zijn en spoel ze koud.
  • Laat de shii-takes heel als ze klein zijn, anders snijd je ze in vieren.

LAMSFILET:

  • Zet de lamsfilet in een oven van 200 graden Celsius tot een kerntemperatuur van 50 graden Celsius is bereikt.
  • Laat ze vervolgens rusten op een temperatuur van 50 graden Celsius.

SAUS:

  • Breng de saus aan de kook.

GARNITUUR (Groenten):

  • Roerbak de shii-takes in hete boter en breng ze op smaak met een snufje zout.
  • Roerbak de overige groenten in hete olie en breng ze op smaak met zout en peper.

DRESSEREN:

  • Snijd de lamsfilets in 32 stukken en leg 2 stukken op elk bord.
  • Schep de groenten en shii-takes ernaast.
  • Giet de saus over het vlees.

Tips / Opmerkingen

Dit recept combineert malse lamsfilet met een krokante filodeegkorst en diverse voorjaarsgroenten, allemaal samengebonden met een smaakvolle saus. Het gerecht wordt fraai opgemaakt voor een aantrekkelijke presentatie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Coquilles St. Jacques met Gandaham

Recept categorieën: Tussengerecht, Varkensvlees, Zeevruchten
Auteur: ChatGTP

ingrediënten

Voor de garnituur:

Voor de erwtensoep:

Voor de hazelnoot emulsie:

Bereidingswijze

Erwtensoep:

  • Snipper de sjalotten en hak de knoflook fijn.
  • Fruit beide in boter.
  • Voeg de gevogeltefond en de room toe.
  • Breng aan de kook en voeg de erwten toe.
  • Laat het geheel 5 minuten koken.
  • Pureer de massa, druk het door een zeef en breng op smaak.
  • Laat afkoelen.

Hazelnoot emulsie:

  • Bak de hazelnoten lichtbruin in wat boter.
  • Voeg room en melk toe en laat 5 minuten zachtjes koken.
  • Pureer en zeef de massa en breng op smaak.
  • Monteer de saus met boter en voeg enkele druppels hazelnootolie toe.

Bladerdeegkussentjes:

  • Snijd elk lapje bladerdeeg in vier gelijke stukken.
  • Leg ze op een siliconenmat en laat ze 20 minuten rusten.
  • Bak ze af in een oven op 180 graden gedurende 15 minuten.
  • Laat ze afkoelen.

Garnituur:

  • Snipper de sjalot en fruit deze in boter.
  • Voeg de doperwten toe en gaar ze op laag vuur.

Coquilles:

  • Kruid de coquilles met zout en peper en wentel ze door de bloem.
  • Bak ze in boter aan elke zijde gedurende 1 minuut.

Dresseren:

  • Leg in een diep bord een coquille, daarop een plakje Gandaham, weer een coquille en nog een plakje ham.
  • Voeg een paar doperwten toe en een takje basilicum.
  • Schep de erwtensoep rondom.
  • Schuim de hazelnootemulsie op met een staafmixer en schep het langs de randen van het bord.
  • Leg bovenop een bladerdeegkussentje

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Varkenshaas met Risotto Ring en Erwtenpuree

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees

ingrediënten

Voor de Risotto:

Voor de Erwtenpuree:

Bereidingswijze

Risotto:

  • Verhit wat olie in een pan en fruit de sjalot, knoflook en gedroogde tomaten aan.
  • Voeg de rijst toe en bak kort mee.
  • Voeg ras el hanout en bruschetta kruiden toe, roer goed.
  • Voeg het water toe, breng aan de kook en laat de rijst in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius 20 minuten garen.
  • Roer een klontje boter en wat zout door de risotto.
  • Schep de risotto in met olie ingevette siliconen ringen en druk goed aan.
  • Laat afkoelen.

Varkenshaas:

  • Kruid de varkenshaasjes met peper en wikkel elke varkenshaas in een plak pancetta.
  • Bak de varkenshaasjes aan beide zijden 1 minuut en laat ze op een bord afkoelen.

Erwtenpuree:

  • Kook de doperwten in kokend water met zout tot ze beetgaar zijn.
  • Giet af.
  • Verhit maïsolie in een pan, fruit de sjalot, voeg de erwten toe en laat 2 minuten meekoken.
  • Voeg de gevogeltefond toe en kook tot de erwten gaar zijn.
  • Pureer het geheel en voeg room en crème fraîche toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Monteer met boter.

Mesclun:

  • Week de mesclun in ijswater.

Opmaak:

  • Verwijder de ringen van de risotto en zet deze in een voorverwarmde oven van 120 graden Celsius.
  • Verwarm de erwtenpuree en de varkenshaasjes in de oven.
  • Verwarm de saus.
  • Laat de mesclun uitlekken en maak aan met basilicumolie, zout en peper.
  • Plaats in het midden van de borden een metalen ring en vul met de mesclun.
  • Druk licht aan en verwijder de ring.
  • Plaats de warme risotto op de mesclun en leg in het midden een varkenshaasje.
  • Schep de saus eromheen en besprenkel met basilicumolie.
  • Garneer met een takje basilicum.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rundvleessalade

Recept categorieën: Rundvlees, Salade

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pak een grote kom en doe alle ingrediënten erin.
  • Goed door elkaar husselen en beetje modelleren
  • Afstrijken met mayonaise en garneren met peterselie en de gehalveerde eieren
  • Evt.
  • een beetje paprikapoeder erover heen strooien

Recept afdrukken
No ratings yet

Tagliatelle met doperwtensaus en parmaham

AllerHande 2006
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Fruit de ui glazig in de olie.
  • Houd een derde van de doperwten apart, bak de rest 1 minuut met de ui mee.
  • Verkruimel het bouillontablet erboven en voeg 150 ml heet water toe.
  • Kook de doperwten in 4-5 minuten gaar.
  • Neem de pan van het vuur en roer de room erdoor.
  • Pureer met de staafmixer tot een gladde saus.
  • Voeg de achtergehouden doperwten toe en verwarm de saus zachtjes tot de erwten beetgaar zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper. Schep de tagliatelle door de saus.
  • Verdeel de pasta over vier borden en leg de parmaham er in rolletjes op.

Tips / Opmerkingen

Lekker en gezond: vervang de parmaham eens door gerookte zalmsnippers.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige pasta met braadworst

AllerHande 2006
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de pasta in ruim kokend water met zout beetgaar volgens de aanwijzing op de verpakking en giet af.
  • Snijd de braadworst in plakjes.
  • Verhit in een braadpan de olijfolie en bak de plakjes braadworst op matig vuur 4-5 minuten.
  • Voeg de rode ui en de bevroren doperwten toe en bak 2 minuten mee tot de ui glazig ziet.
  • Voeg nu de kookroom en zout en peper naar smaak toe.
  • Stoof het geheel met de deksel schuin op de pan ca. 6 minuten op laag vuur tot de doperwten beetgaar zijn.
  • Schep de pasta door de saus en schep dan de rucola erdoor.
  • Verdeel over 4 (diepe) borden.
  • Strooi de geraspte geitenkaas erover en serveer de pasta meteen.

Tips / Opmerkingen

De rucola kun je vervangen door pittige waterkers of friszure postelein.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pastasalade met zalm en sinaasappeldressing

AllerHande 2006
Recept categorieën: Bijgerecht, Pasta, Salade, Vis
Land van herkomst: Italië
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de pasta in ruim kokend water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Giet de pasta af, spoel 'm af onder koud stromend water en laat goed uitlekken in een vergiet.
  • Kook de broccoli in een klein laagje kokend water met zout in 2-3 minuten beetgaar.
  • Doe de doperwten in een schaal, giet er kokend water op en laat 2-3 minuten staan tot de
  • doperwten net ontdooid zijn.
  • Giet de broccoli en de doperwten af, spoel ze af onder koud stromend water en laat ze goed
  • uitlekken in een vergiet.
  • Boen de sinaasappel schoon. Schep de zure room in een ruime serveerschaal en rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn.
  • Pers de sinaasappel uit en roer het sap met de mosterd door de room.
  • Breng de dressing op smaak met zout en (versgemalen) peper.
  • Snijd de zalm in repen van drie centimeter breed.
  • Schep de pasta met de broccoli, doperwten, maïs en de zalm door de dressing.