Recept afdrukken
No ratings yet

Avocado met Garnalenvulling

Recept categorieën: Hapjes
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Hak de gepelde garnalen grof.
  • Meng de gehakte garnalen met de fijngehakte hardgekookte eieren en de stukjes
  • bleekselderij.
  • Voeg mayonaise toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de avocado's doormidden en verwijder de pit.
  • Besprenkel de avocado's met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Vul de uitgeholde avocado's met het garnalenmengsel.
  • Serveer als hapje.

Notities

Tip: Garneer met extra peterselie of bieslook voor een kleurrijke presentatie.
Deze gevulde avocado's met garnalen zijn ideaal als lichte hapjes bij feestelijke gelegenheden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Tongfilets à la Pompadour

Recept categorieën: Tussengerecht, Vis
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Rol de tongfilets op en zet ze vast met cocktailprikkers of bind ze vast met draad.
  • Breng de witte wijn en visbouillon aan de kook met de wortel, ui, peterselie en laurier.
  • Laat dit mengsel 15 minuten zachtjes trekken.
  • Temper het vuur en leg de visrolletjes in het vocht.
  • Pocher de vis gedurende 8 minuten (niet laten koken).
  • Schep de vis uit de pan en leg ze op een warme schaal.
  • Verwarm de garnalen gedurende 5 minuten in de bouillon.
  • Plaats de garnalen naast de visrolletjes.
  • Houd warm.
  • Zeef de bouillon en laat deze inkoken tot 2 dl.
  • Voeg de room toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Bak ondertussen de champignons in 25 gr boter gedurende 5 minuten zacht.
  • Leg de champignons ook op de schaal met vis en garnalen.
  • Roer de resterende boter door de saus (niet meer laten koken).
  • Serveer de saus apart bij de tongfilets, garnalen en champignons.

Notities

Geniet van dit tonggerecht à la Pompadour!

Recept afdrukken
No ratings yet

Vispastei

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 6
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm en halveer de staartjes in de lengte.
  • Besprenkel met citroensap en laat 30 minuten intrekken.
  • Pureer de tongscharfilet en voeg in delen eiwitten, crème fraîche, zout en peper toe.
  • Bak in boter de fijngehakte sjalotjes 5 minuten, voeg dan de champignons toe en bak nog 10 minuten.
  • Voeg tot slot de peterselie toe.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol 6 ontdooide bladerdeegplakjes uit tot een ronde lap met een doorsnede van 34 cm, en 4 plakjes tot een ronde lap met een doorsnede van 28 cm.
  • Bekleed de taartvorm met de grote lap deeg.
  • Meng de uitgelekte garnalen en kabeljauw.
  • Vul de vorm met de helft van het champignonmengsel, een derde van de vismousse, de helft van de garnalen/kabeljauw, herhaal dit een keer en eindig met de vismousse.
  • Schenk de cognac erover.
  • Bedek met de kleinere lap deeg, plak de randen met water op elkaar.
  • Snijd visjes uit de restjes deeg en plak ze op de deksel.
  • Maak in het midden van de deksel een gaatje en zet er een opgerold stukje aluminiumfolie in.
  • Klop de eidooier los met 1 theelepel water en bestrijk de deksel ermee.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 1 uur.
  • Serveer (lauw)warm.

Notities

Idee: Maak de pastei extra luxe door garnalen te vervangen door langoustinestaartjes, tongscharfilets door tongfilets en kabeljauw door zeeduivel, zeewolf of roodbaars.
Wijnadvies:
Een goede begeleider voor deze vispastei is de chardonnay Trentino van het huis Mezzacorona

Recept afdrukken
No ratings yet

Cataplana

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Varkensvlees, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Portugal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de chorizo in blokjes.
  • Snijd de kipfilet in blokjes.
  • Pel en snipper de uien.
  • Pel de knoflook.
  • Maak de paprika's schoon en snijd ze fijn.
  • Verhit olijfolie in een pan en braad de kipfilet op hoog vuur aan.
  • Draai het vuur lager en bak de kipfilet gaar in 15 minuten.
  • Fruit de ui, knoflook en paprika tot de ui glazig is, voeg dan de chorizo toe en laat het even meebakken.
  • Voeg vervolgens de tomatenblokjes, tomatenpuree, witte wijn, citroensap, tabasco, bieslook en zout toe.
  • Laat het op hoog vuur inkoken.
  • Voeg de garnalen toe en laat ze 2 minuten meekoken.
  • Garneer het gerecht met verse peterselie.

Notities

Serveer de Cataplana direct uit de pan voor een authentieke Portugese ervaring.
Cataplana is een smaakvol Portugees gerecht met een mix van zeevruchten, kip en chorizo, gekookt in een heerlijke tomatensaus. De bereiding in een cataplana-pan draagt bij aan de unieke smaak.

Recept afdrukken
No ratings yet

Creools rijstgerecht met mango en garnalen

Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Rijst, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Antillen
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Kook de rijst volgens de algemene bereidingswijze op de verpakking.
  • Verhit olie in een wok of hapjespan en bak hierin de garnalen snel gaar.
  • Voeg de ui, bamboescheuten en de bosuitjes toe en roerbak deze mee.
  • Voeg 5 dl water en de mix toe en kook de saus gedurende 2 minuten op laag vuur onder af en toe roeren.
  • Voeg als laatste de mango toe.
  • Serveer de saus en de rijst apart.
  • Variatietip: In plaats van garnalen en bamboescheuten kun je ook kiezen voor krabsticks (Surimi-sticks) en een avocado in blokjes.
  • Voeg deze pas op het laatst toe.

Notities

Wijnadvies:
Een sprankelende witte wijn zoals de Lambrusco.
Eet smakelijk!

Recept afdrukken
No ratings yet

de echte Nasi Goreng

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 gr nasi putih gekookte witte rijst
  • 350 gr varkensfilet hamlap of schouderlappen, in blokjes
  • 75 gram ontbijtspek of gekookte achterham heel klein gesneden
  • 100 gr garnalen gepelde en gekookte (wat ook lekker is: gedroogde garnalen deze wel eerst wellen in warm water)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels olie plantaardig, geen olijfolie
  • 1 prei fijngesneden

BOEMBOE:

Instructies

  • Nasi Goreng is er natuurlijk in vele vormen, onderstaand recept van grootmoeder en moeder, geboren en getogen in indonesië net als ondergetekende, veel kookplezier.
  • Wrijf of maal de fijngesneden knoflook, sjalotten, Spaanse pepers en trassie met het zout fijn. Fruit deze net gemaakte boemboe in de olie in een wok/wadjan half gaar.
  • Vervolgens al roerend het vlees en de (gewelde) garnalen toevoegen.
  • Schep dan de rijst door het mengsel, vervolgens de ketjap en bak dit verder op.
  • Als alles goed vermengd, gebakken en heet is, dan de fijngesneden prei er doorheen mengen. Even laten meebakken.

OMELET

  • Klop de eieren los met een eetlepel water, peper, zout en geelwortelpoeder.
  • Verhit olie in een koekenpan, bak op laag vuur een omelet.
  • De omelet moet wel gaar worden, maar mag niet te veel kleuren.
  • Schud de omelet op een bord, laat iets afkoelen, en snijd in smalle reepjes.

SERVEREN

  • Schep de nasi goreng op een grote schaal, leg er de reepjes omelet op.
  • Je kunt ook gewoon wat spiegeleieren bakken en erop leggen.

Als garnering zet je verder op tafel:

  • zilveruitjes en augurkjes (de Nederlandse versie van atjar
  • seroendeng,
  • potjes sambal in verschillende smaken (bijvoorbeeld manis, badjak, peteh, djeroek poeroet)
  • ketjap manis (die van Kaki Tiga is lekker),
  • atjar tjampoer (uit een potje of eigengemaakt) of een simpele atjar ketimoen (komkommer zoetzuur),
  • gebakken uitjes
  • en natuurlijk diverse soorten kroepoek.

Eet smakelijk!

    Notities

    En neem er vooral een koel glas bier bij.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Mihoen goreng

    Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
    Land van herkomst: Indonesië
    Porties: 4 personen
    Auteur: Auteur onbekend

    Ingrediënten

    Instructies

    • Breng water aan de kook en doe hier de mihoen ongeveer 3 minuten in (de pan is dan van het vuur af).
    • Spoel de mihoen met koud water af en laat deze uitlekken.
    • Snijd het vlees in kleine stukjes, de prei in schuine reepjes en wrijf de uien en knoflook fijn.
    • Fruit dan de uien en knoflook in de reuzel lichtbruin, voeg hier het vlees bij en bak dit gaar.
    • Voeg de prei, de met water verdunde ketjap, mihoen, garnalen, zout en peper toe.
    • De mihoen met 2 vorken al omscheppend au bain marie verwarmen anders gaat ze vast zitten. Garneer de mihoen met reepjes omelet en ham.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Dumpling à la Tjuctjo 

    met varkensvlees en waterkastanjes
    Recept categorieën: Varkensvlees
    Land van herkomst: Oosters
    Auteur: ChatGTP

    Ingrediënten

    Voor het deeg:

    Voor de vulling:

    Instructies

    • Laat de paddestoelen en garnalen ongeveer 30 minuten weken in warm water.
    • Snijd de paddestoelen, garnalen, hamlappen, waterkastanjes en rettich in blokjes van 7 mm.
    • Roerbak de blokjes vlees in een hete wok.
    • Voeg de kastanjes, rettich, suiker, sesamolie, chili-olie, zout en peper toe en roerbak alles ongeveer 1 minuut.
    • Roer aardappelmeel glad met water en meng dit door de vulling.
    • Laat afkoelen.
    • Hak de pinda's en bieslook fijn en meng ze door de vulling.
    • Meng de bloem, aardappelmeel en reuzel met water tot een glad, soepel deeg.
    • Verdeel het deeg in ongeveer 20 stukjes en rol ze uit tot cirkels van ongeveer 10 cm doorsnee.
    • Verdeel de vulling erover, vouw het deeg dubbel en plooi de randen als een hanekam.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Chinese Loempia's

    Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
    Land van herkomst: China
    Auteur: ChatGTP

    Ingrediënten

    Voor de velletjes:

    Voor de vulling:

    Instructies

    • Zeef de bloem in een kom, voeg het losgeklopte ei en 15 ml water toe en klop stevig met een houten lepel.
    • Kneed verder met de handen tot het deeg soepel en elastisch is.
    • Pak het in plastic in en laat het minstens 4 uur in de koelkast rusten.
    • Rol het deeg uit tot een plak van 5 mm dikte op een met bloem bestoven werkvlak.
    • Snijd 12 gelijke vierkantjes van 15 x 15 cm uit.
    • Bak de stukjes vlees in een wok in hete olie kort aan, voeg de overige ingrediënten toe, behalve het losgeklopte ei, om de pakjes af te sluiten.
    • Bak alles al omscheppend tot het door en door heet is en haal de pan van het vuur.
    • Bestrijk de randen van 4 deegplakjes met ei.
    • Leg een lepel vulling op elk plakje, vouw het over de vulling en sla beide zijkanten eroverheen.
    • Rol het nu stevig op en zorg dat de inhoud goed verzegeld zit.
    • Verhit de olie in een frituurpan tot 190°C en bak 2 loempia's tegelijk goudbruin en knapperig.
    • Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze heet met een pittige saus naar keuze.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Tartaar van Asperges en Garnalen

    Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
    Auteur: Cor Kevenaar

    Instructies

    Tartaar:

    • Schil en snijd de asperges in kleine blokjes.
    • Blancheer ze afzonderlijk en laat ze uitlekken.
    • Snipper de sjalotten fijn, hak de bieslook zeer fijn en snijd de garnalen klein.
    • Meng de asperges, garnalen, sjalot en bieslook.
    • Voeg mayonaise toe tot het mengsel samenhangend is.
    • Breng op smaak met zout en peper.
    • Druk de tartaar in ringen en zet in de koelkast.

    Mayonaise:

    • Klop de eidooiers met zout, peper, mosterd en witte wijnazijn.
    • Voeg de oliën geleidelijk toe terwijl je blijft kloppen.
    • Breng op smaak met Worcestersaus.

    Krokantje:

    • Klop de dooiers wit met suiker.
    • Klop de eiwitten stijf, voeg suiker toe en spatel voorzichtig door het dooiermengsel.
    • Spatel de bloem en het amandelpoeder erdoor.
    • Spuit dunne repen uit en bak ze af op 180 graden Celsius, laat afkoelen.

    Saus:

    • Voeg yoghurtpoeder en witte vermouth toe aan de mayonaise.
    • Roer de yoghurt erdoor.

    Garnituur:

    • Leg het tartaartje in het midden van het bord.
    • Spuit saus op het bord.
    • Garneer met bulls blood, stengels bieslook en het krokantje.
    • Druppel wat olijfolie over de tartaar.
    • Serveer als voorgerecht