Recept afdrukken
No ratings yet

Garnalen roomsoep

Recept categorieën: Soep, Vis, Zeevruchten
porties: 6
Auteur: Ch. Brehant

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Pel de garnalen en plet de schalen fijn.
  • Leg deze in een braadpan met 60 g boter, gehakte ui en de fijngesneden wortel.
  • Laat gedurende enkele minuten stoven, voeg er vervolgens cognac bij, en flambeer.
  • Giet alles in een vergiet, waaronder een kom staat en laat de garnalenboter uitdruipen.
  • Doe vervolgens schalen en groenten in de braadpan met de witte wijn en een beetje water en laat gedurende 1 minuut koken.
  • Laat afgedekt intrekken.
  • Verwarm 50 g boter in een pot voeg er de gepelde garnalen aan toe en dan de tomaten, gepeld en ontpit, tijm en knoflookteentje, de bloem die eerst op de plaat van de warme oven werd uitgespreid opdat ze zou kleuren.
  • Vemeng met warm water en laot gedurende 30 minuten koken.
  • Hou enkele garnalen opzij voor de versiering.
  • Na de tijm te hebben verwijderd, mixen.
  • Zet de soep opnieuw op het vuur, voeg er het aftreksel van de garnalenschalen in de witte wijn aan toe en de garnalenboter.
  • Opnieuw aan de kook brengen en binder met de room en het eigeel.
  • Kruiden naar smaak.
  • Opdienen met de opzij gehouden garnalen voor de versiering.

Tips / Opmerkingen

Dezelfde methode wordt toegepast voor soep van zee of rivierkreeft, maar het is aangeraden de schaaldieren eerst te stoven, het vlees er dan uit te halen en daarna de poten en de schalen fijn te stampen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pangsit

Recept categorieën: Noten, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de olie voor de vulling in een koekenpan, doe de fijngehakte pinda's erin en bak die boven matig vuur, goed roerend lichtbruin.
  • Doe de knoflook erin en laat de pinda's iets meer bruinen.
  • Laat het afkoelen en vermeng de rest van de ingredienten door de vulling.
  • Doe 1 volle theelepel vulsel in een deegvelletje; bestrijk de randen met het
  • lichtbeklopte eiwit en vouw het in een driehoek.
  • Druk de randen tegen elkaar, verhit de olie in een frituurpan een paar driehoekjes tegelijk goudbruin.
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken en serveer ze heet.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi Goreng

Rijst uit Singapore
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Fruit in wat slaolie de trassie, knoflook en de ui, tot deze begint de bruinen.
  • Doe er dan de garnalen, de prei, de selderij en wat sambal bij en kruid af.
  • Voeg als laatste de droog gekookte rijst en 1 eetlepel ketjap toe en meng alles goed door elkaar.
  • Laat op klein vuur circa 10 minuten doorsudderen en roer goed.
  • Bak intussen een omelet van de geklutste eieren (doe er wat zout en peper bij),rol de omelet op en snijd er reepjes van.
  • Garneer de warme nasi met de reepjes ei en schijfjes komkommer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi Goreng 2

Rijst uit Istemewa
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Indonesië
porties: 4 personen
Auteur: Jan Plasmans

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verhit de olie in een wok of pan met zware, dikke bodem.
  • Bak de skalotjes, knoflook en de Spaanse peper in 1 a 2 minuten zacht.
  • Schep de rijst er goed doorheen.
  • Vermeng bruine suiker, soja saus en ei en giet het mengsel over de rijst.
  • Maak het op smaak af met zout en peper en doe de champignons, garnalen en
  • cashewnoten erbij.
  • Bak het geheel op een hoog vuur tot de eieren gaar en de andere ingredienten heet zijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vismedaillons op z'n Rodenbachs

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Smelt de boter met de sjalotten, de dunne reepjes bleekselder en de prei.
  • Laat lichtjes bruinen en wentel er de tongfilets in, rijg ze aan een stokje, zodat ze mooi rond zijn.
  • Kruid met citroen, peper, zout en Provençaalse kruiden.
  • Voeg de Rodenbach erbij en laat de vis 15-20 minuten pocheren.
  • Draai de visfilets om en kruid opnieuw.
  • Bak de champignons in boter.
  • Maak korfjes van de tomaten door ze uit te hollen en leg de gekookte erwtjes erin.
  • Bereid de aardappelen.
  • Meng 3 porties smeerkaas met de garnalen en vul daarmee de holten van de tongfilets.
  • Haal deze uit het kookvocht en houd ze warm.
  • Laat de Rodenbach nog doorkoken en mix alles dan goed.
  • Bereid de saus met dit kookvocht, 4 afgestreken lepels bloem, room en boter, wat peterselie, enkele garnalen,1 kaasje en wat citroen en giet de saus op de voorverwarmde schotel.
  • Schik de vismedaillons in het midden.
  • Schik dan de gevulde tomatenmandjes met de warme erwtjes en de champignons met de rest van de garnalen erbij.
  • Versier op het laatst met de verse scampi's en de gamba's.
  • Strooi over de hele schotel nog wat peterselie.

Tips / Opmerkingen

Als er geen nieuwe aardappelen meer zijn, neem dan puree en spuit die op de boord van de schotel.
Als er wel nieuwe aardappelen zijn, schil dan de kleinste en wentel ze in peterselie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Omelet met garnalen

Recept categorieën: Ei
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Week de garnalen in de melk 1 uur.
  • Kluts de eieren samen met de peper, het zout, de room en de garnalen.
  • Meng alles zeer goed.
  • Smelt de boter en bak hierin de eieren op een matig vuur.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mechelse bloemkool met garnalen

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor het gerecht:

Voor de mayonaise:

Bereidingswijze

  • Kook de bloemkool in licht gezouten water gaar,
  • koel hem af en laat uitlekken.
  • Breek de sla en was hem grondig.
  • Laat het ei 10 minuten koken.
  • Maak dan de mayonaise door de olie, het eigeel, de mosterd en het citroensap goed op te kloppen.
  • Voeg er de versneden bieslook en de tomatenpuree aan toe en kruid met peper en zout.
  • Schik de sla op het bord met de bloemkoolbloempjes in het midden.
  • Bestrooi het geheel met garnalen.
  • Nappeer de bloemkool met de saus.
  • Versier met het geplette ei en gehakte peterselie.

Recept afdrukken
No ratings yet

De echte Nasi Goreng

Nasi Goreng is er natuurlijk in vele vormen, onderstaand recept van grootmoeder en moeder, geboren en getogen in indonesie net als ondergetekende, veel kookplezier.
Recept categorieën: Rijst, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

  • 300 gr nasi putih gekookte witte rijst
  • 350 gr varkensfilet hamlap of schouderlappen, in blokjes
  • 75 gram ontbijtspek of gekookte achterham heel klein gesneden
  • 100 gr gepelde en gekookte garnalen wat ook lekker is: gedroogde garnalen, deze wel eerst wellen in warm water
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels olie plantaardig, geen olijfolie
  • 1 prei fijngesneden

BOEMBOE:

Bereidingswijze

  • Wrijf of maal de fijngesneden knoflook, sjalotten, Spaanse pepers en trassie met het zout fijn.
  • Fruit deze net gemaakte boemboe in de olie in een wok/wadjan half gaar.
  • Vervolgens al roerend het vlees en de (gewelde) garnalen toevoegen.
  • Schep dan de rijst door het mengsel, vervolgens de ketjap en bak dit verder op.
  • Als alles goed vermengd, gebakken en heet is, dan de fijngesneden prei er doorheen mengen.
  • Even laten meebakken.

OMELET

  • Klop de eieren los met een eetlepel water, peper, zout en geelwortelpoeder.
  • Verhit olie in een koekenpan, bak op laag vuur een omelet.
  • De omelet moet wel gaar worden, maar mag niet te veel kleuren.
  • Schud de omelet op een bord, laat iets afkoelen, en snijd in smalle reepjes.

SERVEREN

  • Schep de nasi goreng op een grote schaal, leg er de reepjes omelet op.
  • (Je kunt ook gewoon wat spiegeleieren bakken en erop leggen)
  • Als garnering zet je verder op tafel: zilveruitjes en augurkjes (de Nederlandse versie van atjar), seroendeng, potjes sambal in verschillende smaken (bijvoorbeeld manis, badjak, peteh, djeroek peroet), ketjap manis (die van Kaki Tiga is lekker), atjar tjampoer (uit een potje of eigengemaakt) of een simpele atjar ketimoen (komkommerzoetzuur), gebakken uitjes en natuurlijk diverse soorten kroepoek.
  • Eet smakelijk!
  • En neem er vooral een koel glas bier bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Loempiavulling, de enige echte

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Indonesië
Auteur: Auteur Onbekend

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Eerst de groenten wokken tot ze bijna gaar zijn en dan in een grote pan doen (geen vuur)
  • Eerst uien en dan de knoflook wokken tot ietsje bruin, dan licht gezouten gehakt toevoegen en wokken tot lichtbruin en rul, daarna trassi sambal , garnalen en gember erbij en dit ook in de grote pan doen en even mengen met de rest.
  • Nu der rest van de kruiden, oliën en saus en dit ook goed mengen.
  • Op het laatst de gsneden omelet en bosui er door mengen

Recept afdrukken
No ratings yet

Garnalenpasta

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Recept categorieën: Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Engeland
Auteur: H. van Voorst Vader-Haitsma Mulier

ingrediënten

Bereidingswijze

  • De gewassen garnalen met boter in de koekepan fruiten.
  • Maal ze dan fijn in een vleesmolen of dergelijk instrument, werk ze door een zeef [paardenharen] en maak af met zout, peper, enige druppels ansjovis-saus, een beetje gestampte foelie en boter.

Tips / Opmerkingen

Eventueel opwarmen in een vuurvaste schotel en serveren met warme toast en boter.