Gekookte kip met Maarschalksaus
Uit het Kookboek verzamelde recepten – Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Ingrediënten
Gekookte kip:
- 1 kip
- 10 gram zout
- 1 liter water
- 1 takje peterselie
- tijm
- foelie
- kruidnagelen.
Maarschalksaus:
- 1 liter kippenbouillon
- 70 gram bloem
- 100 gram boter
- 3 eierdooiers
- 10 gram boter
- 1 deciliter Rijnwijn
- 1 klein busje champignons
- ½ citroen het sap er van
- een beetje geraspte citroenschil
- peper
Instructies
Gekookte kip:
- De kip wordt gewassen en opgezet met kokend water, zout en kruiden.
- Laat de kip 1 uur koken.
- Daarna wordt de vogel uit de bouillon genomen en de huid verwijderd.
- Het vlees wordt in nette stukjes gesneden; de bouillon wordt gebruikt voor de saus.
Maarschalksaus:
- Maak een gladde saus van boter, bloem en kippenbouillon.
- De eierdooiers worden geklopt met de Rijnwijn.
- De champignons worden gesneden en met de 10 gram boter en het citroensap ongeveer 10 minuten gekookt.
- De geklopte eierdooiers worden voorzichtig door de saus gemengd, evenals de champignons [zonder boter en citroensap].
- Op smaak afmaken met de citroenschil en wat peper.
- Zo nodig nog enige druppels citroensap toevoegen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Deze saus wordt bij de gesneden kip geserveerd