Gekookte kip met Maarschalksaus

Gekookte kip met Maarschalksaus

Uit het Kookboek verzamelde recepten – Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

Gekookte kip:

  • 1 kip
  • 10 gram zout
  • 1 liter water
  • 1 takje peterselie
  • tijm
  • foelie
  • kruidnagelen.

Maarschalksaus:

  • 1 liter kippenbouillon
  • 70 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 3 eierdooiers
  • 10 gram boter
  • 1 deciliter Rijnwijn
  • 1 klein busje champignons
  • ½ citroen het sap er van
  • een beetje geraspte citroenschil
  • peper

Instructies

Gekookte kip:

  • De kip wordt gewassen en opgezet met kokend water, zout en kruiden.
  • Laat de kip 1 uur koken.
  • Daarna wordt de vogel uit de bouillon genomen en de huid verwijderd.
  • Het vlees wordt in nette stukjes gesneden; de bouillon wordt gebruikt voor de saus.

Maarschalksaus:

  • Maak een gladde saus van boter, bloem en kippenbouillon.
  • De eierdooiers worden geklopt met de Rijnwijn.
  • De champignons worden gesneden en met de 10 gram boter en het citroensap ongeveer 10 minuten gekookt.
  • De geklopte eierdooiers worden voorzichtig door de saus gemengd, evenals de champignons [zonder boter en citroensap].
  • Op smaak afmaken met de citroenschil en wat peper.
  • Zo nodig nog enige druppels citroensap toevoegen.

Notities / Tips / Wijnadvies

Deze saus wordt bij de gesneden kip geserveerd
————————————————————————————————–
Recept categorieën Gevogelte / Kip