Recept afdrukken
No ratings yet

Verrassingsbrood

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Voeg 15 gram suiker, 20 gram zachte boter en 20 gram zout toe aan 700 gram bloem.
  • Los 50 gram gist op in 400 ml water waaraan een lepel gecondenseerde melk werd toegevoegd.
  • Meng de bloem en voeg al roerend het mengsel van gist, water en melk toe.
  • Bol het deeg op en snijd er drie stukken van 150 gr vanaf.
  • Bol het grote stuk mooi op en maak er een rond stuk van dat als lijf van de schildpad kan dienen.
  • Neem twee van de kleinere stukken, rol ze uit en trek ze open zodat je twee slierten krijgt met een smal middenstuk en aan elk van de uiteindes een bolletje.
  • Die twee slierten kunnen dienen als de pootjes.
  • Het derde kleinere stuk deeg snijd je in twee: een klein stukje dat je in puntvorm kneedt en gebruikt als staart, het grootste deel kneed je in druppelvorm en kan gebruikt worden als hoofd.
  • Plaats alles op de bakplaat, knip de pootjes nog in en trek ze open zodat ze de klauwen van een schildpad benaderen.
  • Laat alles rijzen onder een handdoek.
  • Als de schildpad gerezen is, moet je hem nog doreren en zijn schild een beetje insnijden met een scherp mes om het patroon van een echt schild te imiteren.
  • Bak de schildpad af in een voorverwarmde oven, min op 210°.
  • Laat afkoelen en beleg ondertussen de broodjes waarmee je de schildpad kan vullen.
  • Snijd nog een mondje met een broodmes en maak twee ogen van bolletjes marsepein en koffiebonen.
  • Snijd het deksel eraf, haal het binnenste eruit en vul met belegde broodjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Suikerbrood

Recept categorieën: Brood
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

Equipment

ingrediënten

Voor 2 broden van 500g:

Bereidingswijze

  • Maak eerst een voordeegje: meng het water, de gecondenseerde melk, de eidooiers en de gist.
  • Voeg er een beetje van de bloem aan toe.
  • Zet even afgedekt weg.
  • Stort de rest van de bloem op de werktafel en maak een bloemkring.
  • Strooi de suiker op de rand, en leg het zout aan de buitenkant van de bloemkring.
  • Snij de malse boter in blokjes en leg op de bloemrand.
  • Giet het voordeeg in het midden van de bloemkring.
  • Werk met je vingertoppen van binnen naar buiten en meng alles door elkaar.
  • Voeg als laatste het zout en de boter toe en kneed intensief 10 minuten tot een soepel deeg.
  • Dek het deeg af met een handdoek of plastic folie en laat een kwartiertje rijzen.
  • Snij 2 stukjes deeg van 120 g af, bol op en hou apart.
  • Meng de parelsuiker onder het resterende deeg en verdeel het deeg in twee stukken.
  • Bol beide deegstukken op en maak ze wat ovaal.
  • Rol de bolletjes deeg zonder suiker uit en drapeer ze als een jasje rond de gesuikerde deegbollen.
  • Zorg ervoor dat deegnaad onderaan zit.
  • Leg de broden op een bakplaat met bakpapier.
  • Laat een uur rijzen.
  • Doreer met losgeklopt eigeel en scheutje melk een eerste keer na 15 minuten.
  • Na 30 minuten opnieuw doreren.
  • Snij het deeg aan de bovenkant met scherp mesje in en leg in het gootje enkele stukjes parelsuiker en laat verder rijzen

Recept afdrukken
No ratings yet

Rozijnenkoeken

Recept categorieën: Koek, Zuidvruchten
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Banketbakkersroom:

Bladerdeeg:

Bereidingswijze

Banketbakkersroom:

  • Meng de maïzena, de suiker en de vanille, voeg vervolgens de eieren toe en tot slot de melk.
  • Warm op, al roerend, tot de room dik genoeg is.
  • Zeef door en laat afkoelen.

Bladerdeeg:

  • Doe de bloem in een kom, voeg het zout en de suiker toe aan één kant van de kom, voeg de boter toe.
  • Los de gist op in de melk en voeg toe aan de andere kant van de kom.
  • Meng vervolgens.
  • Rol het deeg uit tot min of meer een rechthoek, bedek de helft met de plakjes boter en plooi toe.
  • Rol opnieuw uit tot een rechthoek, verdeel in drie delen en plooi toe.
  • Rol opnieuw uit tot een rechthoek, verdeel in vier delen en plooi toe.
  • Rol opnieuw uit, plooi het deeg tot een pakje, pak in in plastic folie en laat opstijven in de koelkast.
  • Rol het opgesteven deeg opnieuw uit tot een groot vierkant, strijk er de banketbakkersroom over uit.
  • Strooi er rozijntjes over en een beetje bruine suiker.
  • Plooi toe voor de lange koeken en snijd in stukken.
  • Rol het deeg toe voor de ronde koeken en snijd in stukken.
  • Doreer, laat ze rijzen en bak 10 tot 12 minuten af in een oven van 175°C.

Recept afdrukken
No ratings yet

Appelflap van Sofie Dumont

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

appelmoes:

Bereidingswijze

  • Neem een mengkom en voeg bloem, zout, suiker en eidooier toe.
  • Meng en kneed met deeghaak voor zo’n 10 minuten.
  • Los de gist op in de melk en voeg al knedend toe.
  • Als het deeg gekneed is kun je het opbollen en verdelen in 6 stukken van zo’n 60 g, bol die stukjes op en laat 10 min rusten en rijzen onder doek.

appelmoes:

  • Boter een kookpan in.
  • Neem 2 appels (Boskoop of Jonagold), schil ze, haal het klokhuis eruit en snijd ze in stukken.
  • Doe de stukje in de pot en voeg er een beetje citroensap (van een halve citroen) en een scheutje water aan toe.
  • Laat zachtjes pruttelen onder boterpapier.
  • Op die manier brandt de moes niet aan.
  • Als de appelmoes klaar is en weer afgekoeld, rol je de gerezen deegbolletjes uit met een deegrol tot ovalen die je mooi kunt omplooien.
  • Leg op elk stukje deeg een lepel appelmoes.
  • Meng een eidooier met een scheutje melk en doreer de randen van de helft van helft ovaal stukje deeg.
  • Plak de stukken dicht, duw lichtjes aan en versier de randen.
  • Leg de flappen op de bakplaat, doreer de bovenkant van elke flap en laat een dik half uur rijzen
  • Bak de flappen kort af, zo’n 8 à 10 minuten op 180°C.

Recept afdrukken
No ratings yet

Baba au rhum

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

voor 12 baba-vormpjes

    voordeeg

    Siroop:

    Bereidingswijze

    Bereiding siroop:

    • Doe het water en de suiker in een kookpot.
    • Splijt de vanillestokjes en doe bij het suikermengsel, voeg citroensap toe.
    • Laat even opkoken en voeg de rum toe.
    • Laat de siroop een uurtje trekken van het vuur weg.

    Bereiding baba’s:

    • Maak eerst een voordeegje.
    • Los de gist op in het water en meng er de bloem onder.
    • Dek de kom af en laat gedurende een kwartiertje rijzen.
    • Neem een ruime kom een zeef hierin de resterende bloem, maak een kuiltje.
    • Giet hierin het voordeegje.
    • Voeg nu de suiker, de geconcentreerde melk, de malse boter in blokjes en het zout toe en zorg dat alles goed gemengd is.
    • Laat het deeg een halfuurtje rusten.
    • Beboter baba-vormpjes met zachte boter en vul ze met een spuitzak voor 2/3 met deeg.
    • Bak de baba’s op 250°C gedurende 15 minuten.
    • Ontvorm de baba’s terwijl ze nog warm zijn en leg ze meteen in de lauwe siroop.
    • Nadat het de eerste laag heeft opgenomen, overgiet u het nog enkele keren, tot het volledig doordrenkt is.
    • Serveer met wat siroop en een toefje ongesuikerde opgeklopte room.

    Tips / Opmerkingen

    In een Italiaanse stemming ?
    In plaats van rum kan je ook limo cello gebruiken.
    Koude gebakken baba’s zijn eigenlijk redelijk hard. Je kan ze dus lang bewaren.
    Krijg je onverwacht bezoek? Leg enkele baba’s in de siroop en in een oogwenk heb je een lekkere traktatie in huis.
    Het deeg van baba’s is redelijk vloeibaar en elastisch. Je vult de vormpjes best met een spuitzak.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Briochebrood van Sofie Dumont

    Recept categorieën: Brood
    Land van herkomst: België
    Dieët: Vegetarisch
    Auteur: Sofie Dumont

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Doe de bloem in een kom, meng daar het ei en de dooiers bij, voeg snuifje zout en honing toe.
    • Lost de gist op in het mengsel van water en melk.
    • Snijd de boter in stukjes en voeg toe.
    • Meng alles.
    • Boter een vorm in en verstuif daarin een beetje bloem.
    • Laat het deeg in de koelkast opharden.
    • Verwarm de oven ondertussen voor op 30°C.
    • Haal het deeg uit de koelkast en snijd in stukjes die je een beetje opbolt en vervolgens in de vorm legt.
    • Laat het deeg rijzen in de oven.
    • Doreer vervolgens met een mengsel van eigeel en melk.
    • Bak 35 minuten af in een oven op 190°C.
    • Laat afkoelen op grill.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Notengebak

    Recept categorieën: Dessert, Gebak
    porties: 6
    Auteur: Ch. Brehant

    ingrediënten

    Voor de crème

    Voor het glazuur

    Bereidingswijze

    • Werk de bloem met het zout en de gist ondereen.
    • Klop de boter en voeg er de suiker bij.
    • Als deze goed gesmolten is en als het mengsel er witachtig uitziet, doe er dan de 3 eierdooiers, daarna de bloem met de gist en de fijngehakte noten en tenslotte 3 tot sneeuw geklopte eiwitten bij.
    • Giet dit deeg in een beboterde en bebloemde bakvorm en laat het gedurende ongeveer 60 minuten bakken in een matig warme oven.
    • Haal het gebak uit de vorm en laat het afkoelen.
    • Snijd het daarna horizontaal in tweeën.
    • Laat de in stukjes gebroken chocolade met de koffie smelten in een kookpan in bain-marie.
    • Voeg er de bloemsuiker aan toe tot u een homogeen mengsel bekomt.
    • Zet van het vuur en werk er de eierdooiers, 100 g gehakte noten en de boter onder.
    • Laten afkoelen.
    • Besmeer het onderste gedeelte van het gebak met deze crème en geef die opnieuw vorm.
    • Giet de abrikozenjam uit, mix hem en smeer er het gebak mee in.

    Tips / Opmerkingen

    Hak niet alle noten tegelijk: die voor het gebak moeten heel fijn, die voor de crème iets grover, en die voor de garnering het grofst zijn (deze eventueel met een mes).

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Pizza met broccoli, blauwe kaas en tofu reepjes

    Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pizza, Vleesvervangers
    Land van herkomst: Italië
    Dieët: Vegetarisch
    porties: 4 personen
    Auteur: Alpro.com

    Bereidingswijze

    • Meng de ingrediënten voor het pizzadeeg.
    • Kneed dit 5 minuten heel goed door elkaar.
    • Laat het deeg 1½ uur reizen.
    • Je kunt uiteraard ook kant- en klare bodems gebruiken.
    • Verwarm je oven op 250°C.
    • Snipper de ui en de knoflook en fruit ze in een pan met Alpro® soya Bakken & Braden totdat ze glazig zijn.
    • Voeg de tomaten en oregano toe en laat dit 20 minuten sudderen op een lage temperatuur.
    • Blancheer de broccoli 3 minuten in kokend water.
    • Verdeel het deeg in 4 delen en rol het uit.
    • Bestrijk de bodem met een beetje van de tomatensaus.
    • Leg hier vervolgen de reepjes, broccoli en blauwe kaas overheen.
    • Bak de pizza’s 8 minuten in de oven.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Appelbeignets met gembersaus

    Recept categorieën: Fruit, Gebak
    Land van herkomst: Nederland
    Feestdagen etc: Oud & Nieuw
    porties: 4

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Verwarm de oven voor op 200°C.
    • Schil de appels en verwijder met een appelboor de klokhuizen.
    • Bestrijk de appels met gesmolten boter en bestrooi ze met 150 gr suiker.
    • Bak ze in het midden van de oven in 10-15 minuten tot ze beetgaar zijn.
    • Haal de appels uit de schaal en bestrooi ze met kaneel.
    • Roer de aanbaksels met het citroensap los en roer de gember door de saus.
    • Vul de holten van de appel met amandelspijs en een blaadje munt.
    • Roer een beslag van het ei, de bloem, het bier, de gist, 10 gr suiker en een snufje zout.
    • Verhit het frituurvet tot 180°C.
    • Doop de appels in het beslag en frituur ze snel krokant.
    • Serveer de beignets met het gembersausje.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Waverse kaastaart

    Recept categorieën: Fruit, Taart
    Land van herkomst: België
    porties: 4 personen
    Auteur: Astrid Veltman

    ingrediënten

    Voor het gistdeeg:

    Voor de vulling:

    Bereidingswijze

    Het gistdeeg:

    • Verwarm de melk lichtjes en los de gist hierin op.
    • Doe de bloem in een diepe kom, maak een kuiltje in het midden en giet daarin de melk met de gist.
    • Voeg de suiker, het ei en de boter toe.
    • Strooi het zout op de rand van de bloem en meng alles tot een zacht deeg.
    • Smeer een diepe taartvorm met een diameter van 23 cm met boter in.
    • Rol het deeg uit op een dikte van ± 3 mm en bekleed daarmee de taartvorm.
    • Strijk de abrikozencompote over de taarbodem uit.
    • Verwarm de oven voor op 220°C.

    De vulling:

    • Splits de eieren.
    • Vermeng de roomkaas met de dooiers, de rum en de melk.
    • Vermeng het amandelpoeder met 75 gr suiker en het maïszetmeel en roer dit mengsel onder de kaasbereiding.
    • Klop de eiwitten tot ze wit zijn, voeg de rest van de griessuiker toe en klop verder op tot schuim.
    • Schep het onder het kaasmengsel.
    • Vul de taartbodem tot aan de rand met de vulling.
    • Zet de taart in de oven en laat 25 tot 30 minuten bakken.
    • Ontvorm de taart en laat ze afkoelen.
    • Werk af met wat poedersuiker en schijfjes banaan.

    Tips / Opmerkingen

    Om te voorkomen dat de taart barst,moet de dampuit de oven kunnen ontsnappen.
    Als dit bij uw ovenniet het geval is, kunt u de deur lichtjes openlaten staan door er bijvoorbeeld een vork tussente steken.