Verrassingsbrood
ingrediënten
- 15 gr suiker
- 20 gr zachte boter
- 20 gr zout
- 700 g bloem
- 50 gr gist
- gecondenseerde melk
Bereidingswijze
- Voeg 15 gram suiker, 20 gram zachte boter en 20 gram zout toe aan 700 gram bloem.
- Los 50 gram gist op in 400 ml water waaraan een lepel gecondenseerde melk werd toegevoegd.
- Meng de bloem en voeg al roerend het mengsel van gist, water en melk toe.
- Bol het deeg op en snijd er drie stukken van 150 gr vanaf.
- Bol het grote stuk mooi op en maak er een rond stuk van dat als lijf van de schildpad kan dienen.
- Neem twee van de kleinere stukken, rol ze uit en trek ze open zodat je twee slierten krijgt met een smal middenstuk en aan elk van de uiteindes een bolletje.
- Die twee slierten kunnen dienen als de pootjes.
- Het derde kleinere stuk deeg snijd je in twee: een klein stukje dat je in puntvorm kneedt en gebruikt als staart, het grootste deel kneed je in druppelvorm en kan gebruikt worden als hoofd.
- Plaats alles op de bakplaat, knip de pootjes nog in en trek ze open zodat ze de klauwen van een schildpad benaderen.
- Laat alles rijzen onder een handdoek.
- Als de schildpad gerezen is, moet je hem nog doreren en zijn schild een beetje insnijden met een scherp mes om het patroon van een echt schild te imiteren.
- Bak de schildpad af in een voorverwarmde oven, min op 210°.
- Laat afkoelen en beleg ondertussen de broodjes waarmee je de schildpad kan vullen.
- Snijd nog een mondje met een broodmes en maak twee ogen van bolletjes marsepein en koffiebonen.
- Snijd het deksel eraf, haal het binnenste eruit en vul met belegde broodjes.