Recept afdrukken
No ratings yet

Crèmerolletjes

Recept categorieën: Cake, Gebak, Koek
Auteur: Janneke

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Drie repen citroenschil van elk 5 cm lengte snijden en met melk in een pan doen.
  • Al roerend bijna aan de kook brengen, dan op een lage pit ± 10 minuten afgedekt laten sudderen.
  • Van het vuur nemen en 10 minuten laten afkoelen.
  • De citroenschillen verwijderen.
  • Met de mixer griesmeel, rijstemeel, suiker en lichtgeklopte eieren op de laagste stand in 2 minuten gladroeren.
  • Al roerend langzaam melk toevoegen.
  • Het mengsel weer in de pan doen.
  • Op matig vuur 10 minuten roeren tot het kookt en dik wordt.
  • Van het vuur nemen en de vanille-essence toevoegen.
  • De crème afgedekt laten afkoelen.
  • De oven voorverwarmen op 180°C (hetelucht 160°C).
  • De lagen deeg op elkaar leggen, in de breedte in drie even grote stukken snijden.
  • Gesmolten boter en olie mengen.
  • 1 Deegblad ermee bestrijken, met een volgend blad bedekken.
  • Een smalle kant van het deegstapeltje met vet bestrijken.
  • Ongeveer 2 cm van de rand van de andere smalle kant 2 el crème op het deegblad leggen.
  • Deeg over de vulling heen leggen, de kanten naar binnen vouwen en oprollen.
  • Herhalen tot het deeg op is.
  • De rollen op 2 cm afstand van elkaar op een ingevet bakplaat leggen. Met het botermengsel bestrijken.
  • 30 Minuten bakken tot het deeg gerezen en goudbruin is.
  • De crèmerolletjes met poedersuiker en kaneel bestrooien.

Tips / Opmerkingen

Warm serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Oma's appeltaart 2

AllerHande jubileumnummer 2003
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In keukenmachine bloem, 150 g basterdsuiker, boter, helft van ei en mespunt zout snel mengen tot samenhangend deeg (of bloem met suiker mengen, met twee messen boter erdoor snijden en geheel daarna met koele hand tot deegbal kneden).
  • Deegbal verpakken in plasticfolie en minstens 30 minuten in koelkast laten rusten.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Appels schillen en klokhuis verwijderen.
  • Appels in dunne schijfjes snijden en mengen met 2 eetlepels griesmeel, koekkruiden, rozijnen en rest van suiker.
  • Op met bloem bestoven werkvlak ⅔ van deeg uitrollen tot ronde lap van ca. 26 cm doorsnede.
  • Ingevette springvorm hiermee bekleden.
  • Brood ontkorsten, in kleine blokjes snijden en met rest van griesmeel over bodem verdelen.
  • Appelmengsel in taartvorm scheppen.
  • Rest van deeg uitrollen, in repen snijden en in vlechtvorm op appelvulling leggen.
  • Deeg met rest van ei bestrijken.
  • Taart in midden van oven in ca. 1 uur en 15 minuten goudbruin bakken.

Tips / Opmerkingen

Lekker met bol vanilleijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaasplak met knapperige griesmeelkorst

AllerHande januari 2004 / snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kaasplakken dwars doormidden snijden.
  • Korstjes eraf snijden en kaasplakken aan beide kanten dun bestrijken met mosterd.
  • Griesmeel in kom mengen met karwij en peper.
  • Eieren splitsen.
  • Dooiers met melk loskloppen.
  • Kuiltje in griesmeel maken en dooiers erin schenken.
  • Vanuit kuiltje dooiers met garde door griesmeel roeren tot glad beslag.
  • Frituurolie verhitten tot 175 °C.
  • In kom eiwitten met mespunt zout stijfkloppen tot het stevige pieken vormt.
  • Stijfgeslagen eiwit voorzichtig door griesmeelmengsel scheppen.
  • Kaasplakken een voor een door griesmeelbeslag wentelen.
  • Maximaal 2 kaasplakken per keer in 3-4 minuten goudbruin frituren, halverwege keren.

Tips / Opmerkingen

Tip:
Lekker met peultjes en notenrijst.
Kaas bewaren: (restjes van) harde kazen zijn prima twee tot drie maanden te bewaren in de diepvries.
Alleen oude kaas is niet geschikt om in te vriezen.
Rasp daarom restjes oude kaas en strooi ze over ovenschotels of pizza's.

Rasmalai
Recept afdrukken
No ratings yet

Rasmalai

Recept categorieën: Dessert, Kaas, Nagerecht
Land van herkomst: Bangladesh
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng de cottage cheese met de griesmeel en kneed dit goed door elkaar.
  • Maak er 6 platte ballen van.
  • Breng een liter water aan de kook met 150 gram suiker en pocheer de cottage cheese ballen hierin een kwartier.
  • Laat ze goed afkoelen.
  • Kook ondertussen de melk met de kardemom op een middelhoog vuur tot het volume is gereduceerd tot tweederde.
  • Roer de overgebleven suiker erdoor en laat de melk volledig afkoelen.
  • Giet de melk in een diep bord, leg de cottage cheese ballen erin en bestrooi het geheel met pistachenoten.

Tips / Opmerkingen

Mijn rasmalai ziet er wat rommelig uit, ik vraag me af, waarom ze het op elke straathoek beter kunnen. Dat zal mijn ongeduldige aard wel zijn. Als werkende moeder en worldcook tegelijkertijd, moet ik altijd koken na het werk (werken na het koken zou niet voldoende resultaat opleveren voor mijn werkgever). Ik kook niet alleen Bangladeshi eten, maar heb ook in Bangladesh gewoond, en daar was het elke avond feest: anderhalf uur stroomstoring. En daar stond ik dan, te roeren, te kneden en te puffen bij kaarslicht. Want het recept moet vandaag nog af, tenslotte.

Rasgolla
Recept afdrukken
No ratings yet

Rasgolla

In Nepal heet dit Rasbari
Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: Bangladesh, Nepal, Tibet
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng de cottage cheese met de griesmeel en kneed het goed door elkaar.
  • Maak 20 balletjes van dit mengsel en zet ze een uur in de koelkast.
  • Breng 7 deciliter water met de suiker en rozenwater aan de kook en pocheer de balletjes hierin tot ze gaan drijven.
  • Laat ze goed afkoelen en bestrooi ze met anijszaad.

Tips / Opmerkingen

Rasbari horen eruit te zien als balletjes maar ik gebruikte Worldcook's dichterlijke vrijheid en maakte er blokjes van.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chocolade pistachebiscotti

AllerHande april 2000
Recept categorieën: Gebak
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan bodempje water aan de kook brengen.
  • Chocolade boven kleine steelpan in stukjes breken en 50 g boter toevoegen.
  • Steelpan in de stoom van pan met net kokend water hangen.
  • Chocolade al roerend laten smelten en goed door boter roeren.
  • Chocolademengsel van pan afnemen en iets laten afkoelen.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Bakplaat invetten met rest van boter.
  • Ei loskloppen.
  • Pistachenoten iets grof hakken.
  • Bakmeel en bakpoeder boven kom zeven.
  • Toevoegen: suiker, griesmeel, citroenrasp, cognac, ei, pistachenoten en iets afgekoelde chocolade.
  • Door elkaar mengen tot zacht deeg.
  • Deeg in 24 balletjes verdelen.
  • Balletjes platdrukken en op bakplaat leggen.
  • Biscotti in midden van oven ca. 25 minuten bakken, tot ze stevig aanvoelen.
  • Uit oven laten afkoelen.
  • Poedersuiker over bovenkant van biscotti zeven.
  • Biscotti op schaal leggen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Liefdescake uit Sri Lanka

Recept categorieën: Cake
Land van herkomst: Sri Lanka
Feestdagen etc: Valentijnsdag
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Roer de boter zacht en voeg er al roerend de griesmeel aan toe.
  • Klop de dooiers samen met de suiker tot een licht schuimende massa en schep deze door het boter/griesmeelmengsel.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en werk alles zo luchtig mogelijk door elkaar.
  • Schep het deeg in een met beboterd vetvrij papier beklede taartvorm.
  • Strijk het oppervlak glad af met een natgemaakt mes en bak de taart in een matig warme oven (150 °C) tot ze goudbruin ziet.
  • Laat het gebak in de vorm afkoelen en stort het daarna op een taartrooster.
  • Verwijder het papier en snijd de koud geworden cake in punten.
  • Bestrooi elke punt met een mengsel van 3 delen poedersuiker en 1 deel kaneelpoeder.

Halva Van Griesmeel En Amandelen
Recept afdrukken
No ratings yet

Halva van griesmeel en amandelen

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: India
porties: 6 -8 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vet een bakplaat in en zet hem apart.
  • Verhit de boter op laag vuur in een pan met zware bodem.
  • Voeg het griesmeel toe en laat die al roerend in 6-7 minuten goudbruin worden.
  • Voeg al roerend de gemalen amandelen, de suiker en de nootmuskaat toe.
  • Voeg al roerend de melk toe.
  • Blijf roeren tot het mengsel dik wordt en niet meer aan de bodem en de randen van de pan blijft zitten.
  • Schep het mengsel op de ingevette plaat en strijk het met de bolle kant van een licht ingevette metalen lepel uit tot een 1 1/4 cm dikke laag.
  • Druk met een mes de zijkanten naar binnen, zodat een grote rechthoek ontstaat.
  • Bestrooi die gelijkmatig met de stukjes cashewnoot en druk deze er met de palm van de hand zacht in.
  • Laat alles goed afkoelen en snijd de 'lap' in blokjes van 2 1/2 x 2 1/2 cm.

Tips / Opmerkingen

Variatie: U kunt de gemalen amandelen weglaten en 225 gr griesmeel gebruiken.

Gulab Jamun
Recept afdrukken
No ratings yet

Gulab jamun

Griesballetjes met siroop
Recept categorieën: Snack
Land van herkomst: India

ingrediënten

Siroop:

Bereidingswijze

  • Verwarm de melk in een grote pan met dikke bodem, voeg citroensap toe en breng aan de kook. (De melk zal stremmen).
  • Kook nog 5-10 minuten en laat dan afkoelen.
  • Giet de wei af, zodat de wrongel overblijft.
  • Doe de wrongel in een zeef met 2 lagen kaasdoek en knoop het doek vervolgens dicht.
  • Verzwaar met een gewicht en laat het een nacht staan.
  • Meng de volgende dag de verkregen kaas (panir) met het griesmeel tot deeg.
  • Breek het in 15 stukjes ter grootte van ongedopte hazelnoten.
  • Verhit in een frituurpan de olie zodanig, dat een stukje deeg erin meteen gaat sissen en drijven.
  • Frituur de balletjes in enkele porties goudbruin, schep ze eruit met een schuimspaan en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
  • Houd ze warm in een lauwe oven.

Voor de siroop:

  • Breng in een pan met dikke bodem het water aan de kook met de kardemom en kruidnagels.
  • Temper het vuur, voeg de suiker toe en roer tot die is opgelost.
  • Draai het vuur weer hoog en kook zonder roeren stevig door tot de siroop dik wordt.
  • Laat iets afkoelen en druppel het rozewater erover.
  • Leg de balletjes in een kom en giet de siroop erover.
  • Serveer ze warm.

Tips / Opmerkingen

Noot: Dit is zeer kleverig maar smakelijk Indiaas snoepgoed. Gulab Jamun is vers het lekkerst, hoewel het in de siroop enkele dagen in de koelkast goed blijft.

Ras O Malai
Recept afdrukken
No ratings yet

Ras O Malai

Roomkaas in zoete roomsaus
Recept categorieën: Kaas, Nagerecht
Land van herkomst: India
porties: 6 -8 personen

ingrediënten

Ras:

Siroop:

Malai:

Bereidingswijze

Voor de ras:

  • Verwarm in een steelpan met dikke bodem de melk.
  • voeg het citroensap toe en breng aan de kook. (De melk gaat stremmen).
  • Kook nog 5-10 minuten door en laat dan afkoelen.
  • Giet de wei af, zodat de wrongel overblijft.
  • Doe die in een zeef met een dubbele laag kaasdoek.
  • Verzwaar met een gewicht om het vocht eruit te persen; laat een nacht staan.
  • Meng de volgende dag de kaas (panir) met het griesmeel tot deeg; breek dit in 12-16 stukken ter grootte van een golfbal.
  • Rol ze tot gladde ballen, druk er een kuiltje in en stop daar wat gehakte amandelen en honing in.
  • Kneed de ballen weer goed dicht en leg ze weg op een koele plaats.
  • Voor de siroop: breng in een pan met dikke bodem het water aan de kook met de kardemom, kruidnagels en kaneel.
  • Temper het vuur, voeg de honing toe en roer tot die is gesmolten.
  • Draai het vuur hoger en kook zonder roeren stevig door tot de siroop is gereduceerd tot drie-vierde.
  • Leg de kaasballen voorzichtig in de siroop en pocheer ze zachtjes 1 uur en 20 minuten.
  • Schep ze er voorzichtig uit met een schuimspaan en koel ze 2 uur in de koelkast.

Voor de malai:

  • Kook in een pan met dikke bodem de melk in tot ⅔.
  • Laat afkoelen, roer de room erdoor en voeg rozewater en pistaches toe.
  • Laat het koud worden en koel in de koelkast alvorens over de kaasballetjes te gieten.
  • Laat ze nog enkele uren intrekken en serveer.