Recept afdrukken
No ratings yet

Droom Balletjes

Deze droom balletjes zijn een heerlijk zoete lekkernij.
Recept categorieën: Fruit, Hapjes, Tractaties
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Bereidingswijze

  • Week de dadels minimaal 3 uur (of een nacht) en ontpit ze dan.
  • Pureer de dadels in een roerzeef of in een keukenmachine.
  • Vermeng deze dadel pulp met de kokos, amandelmeel, kaneel, vanille en citroenrasp.
  • Draai er mooie balletjes van en rol deze door wat achtergehouden kokos.

Tips / Opmerkingen

Serveer de droom balletjes op een mooi schaaltje en geniet van de smaak van zoet metpure ingrediënten.
Dit recept levert heerlijke, natuurlijke snoepjes op.
Perfect als zoete traktatie.

Recept afdrukken
No ratings yet

Eendenborst met Gevulde Ovenappeltjes

Recept categorieën: Eend, Fruit, Hoofdgerechten
Auteur: ChatGTP

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • Snijd de appels middendoor, verwijder het klokhuis en besprenkel ze met citroensap.
  • Snijd een klein plakje van de bolle kanten van de appels zodat ze mooi blijven liggen.
  • Vet een ovenschaal in met 1 eetlepel boter en plaats de appelhelften erin.
  • Laat de noorderkrieken uitlekken en bewaar het sap.
  • Breng het kersensap aan de kook met kaneel en 2 eetlepels rietsuiker.
  • Laat het 5 minuten koken tot het licht stroperig wordt.
  • Voeg dan de krieken toe.
  • Vul de appelhelften met de kriekenstroop en leg een klontje boter op elke appelhelft.
  • Snipper de sjalot fijn.
  • Snijd een stuk sinaasappelschil in dunne reepjes.
  • Pers de sinaasappelen uit.

Bereiding:

    Eend:

    • Verhit een braadpan zonder vet op hoog vuur en leg de eendenborsten met de velkant naar beneden.
    • Bak ze 8 minuten aan om het vet uit de huid te smelten.
    • Voeg zout en peper toe, draai ze om en bak ze nog 6 minuten.
    • Haal de eendenborsten uit de pan, wikkel ze in aluminiumfolie en laat ze rusten.

    Saus:

    • Verhit dezelfde pan en voeg 1 eetlepel boter toe.
    • Fruit de fijngesnipperde sjalot gedurende 1 minuut.
    • Voeg sinaasappelsap, kerrie, sinaasappelschil en 1 eetlepel rietsuiker toe.
    • Laat het 10 minuten zachtjes koken.
    • Breng op smaak met peper, zout en voeg witte wijn toe.
    • Bind eventueel met sausbinder.

    Dresseren:

    • Schep een lepel kriekenragout op de borden en leg daar de eendenborstplakjes bovenop.
    • Voeg twee appels toe en giet de saus ernaast.

    Tips / Opmerkingen

    Garneer met peterselie en serveer met aardappelkroketten.
    Smakelijk eten!

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Mango taart met cruesli, kaneel en stroop

    Recept categorieën: Nagerecht
    Land van herkomst: Indonesië
    Dieët: Vegetarisch
    porties: 2 personen
    Auteur: Auteur onbekend

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Verwarm de oven voor op 220 graden C.
    • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit.
    • Verkruimel de plakjes cake boven een kom.
    • Meng de kaneel, de cruesli en de koffieroom erdoor en kneed er snel een samenhangend deeg van.
    • Rol dit uit tot een ronde lap van 22 cm.
    • Bekleed een taartvorm van 20 cm doorsnede met het deeg.
    • Bak de taartbodem in de oven in ca. 10 minuten bruin.
    • Schenk de stroop in een koekenpan en leg er de mango plakken in.
    • Pocheer de mango op laag vuur ca. 10 minuten.
    • Haal de warme mango plakken uit de stroop en leg ze als een bloem in de taartbodem.
    • Lekker met een bolletje roomijs.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Stoofperen met appelazijn

    Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
    porties: 4 personen
    Auteur: Auteur onbekend

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • De stoofperen schillen en afhankelijk van hun grootte heel laten of in vieren delen.
    • De Gieser Wildeman is een soort met kleine peertjes.
    • Probeer het steeltje eraan te laten zitten.
    • De peren in ruim water op het vuur zetten.
    • Kaneel, diksap en eventueel ander sap en/of siroop toevoegen voor de zoete smaak.
    • Een stukje geraspte citroenschil of een klein scheutje appelazijn erbij doen om ook een ietwat rinse smaak te krijgen. .
    • Aan de kook laten komen en daarna het vuur zo laag mogelijk zetten, ze moeten net niet
    • helemaal aan de kook blijven.
    • Minimaal twee uur laten staan, daarna een klein stukje proeven.
    • Ze moeten niet vermoezen maar zacht worden terwijl ze tegelijkertijd stevig blijven.

    Tips / Opmerkingen

    Als toetje of tussendoortje opdienen met soja vanillevla, met -yoghurt of -ijs.
    Het sap erbij gieten of apart (warm!)
    Opdrinken.
    Het sap wat overblijft kan eventueel ingekookt worden tot een dikkere stroop.
    Info:
    Stoofperen zijn niet alleen lekker tijdens de kerst, maar de hele herfst en winter is dit een warme traktatie.
    Het is niet moeilijk om ze klaar te maken, het enige dat je echt nodig hebt is geduld.
    Als het lekker begint te ruiken, moet je je nog een tijdje in zien te houden.
    Er zijn meerdere soorten stoofperen, de bekendste zijn de Gieser Wildeman en De Brederode.
    Dit zijn zogenaamde rood kokers, ze worden tijdens het stoven rood.
    De Saint Remy kleurt meer roze.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Stijve rijst met boter en suiker

    Recept categorieën: Nagerecht, Rijst
    porties: 4 personen
    Auteur: Auteur onbekend

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Breng de 2 l halfvolle melk aan de kook, met het zout.
    • Voeg de paprijst toe met de krenten en rozijnen.
    • Laat nu het geheel al roerend gaar en stijf worden en laat dit 10 minuten staan.
    • Verdeel dit over 4 diepe borden.
    • Maak een kuiltje in de rijst en doe er een klontje boter en basterdsuiker naar behoefte in.
    • Strooi er eventueel naar behoefte kaneel overheen.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Appelmoes Monsters

    Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
    Land van herkomst: Nederland
    Feestdagen etc: Halloween
    Auteur: ChatGTP

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Doe de appels, suiker, kaneel en nootmuskaat in een pan en kook op laag vuur tot de appels zacht zijn.
    • Pureer de appels tot een gladde moes.
    • Voeg groene kleurstof toe om de appelmoes een monsterlijke kleur te geven (optioneel).
    • Serveer de appelmoes in kleine bakjes en voeg mini-chocoladestukjes en snoepogen toe om er enge monsters van te maken.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Spekkoek

    Recept categorieën: Cake, Gebak
    Land van herkomst: Oosters
    porties: 4 personen
    Auteur: Auteur onbekend

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Vanillestokje opensnijden en het merg eruit halen.
    • In een kom de boter met de helft van de suiker en de vanille luchtig kloppen.
    • De eieren scheiden. In een andere kom de dooiers met de rest van de suiker luchtig kloppen.
    • Eiwit stijf op kloppen. Het botermengsel, dooiers en eiwit door elkaar spatelen.
    • De bloem, zout en koffiemelk erdoor spatelen.
    • Het beslag in twee bakken verdelen.
    • Door één de kruiden spatelen.
    • De grill voorverwarmen.
    • Springvorm 20 cm. Doorsnee invetten.
    • De bodem bedekken met bakpapier.
    • Laag voor laag het beslag aanbrengen.
    • Steeds laag voor laag gaar maken onder de grill per laag controleren of het gaar is door er een saté stokje in te prikken.
    • Zodra het begint te kleuren, uitkijken dat het niet te droog wordt
    • Als de spekkoek te hoog wordt, rooster van de grill lager plaatsen beginnen in het midden van de oven.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Dessert d'Hiver

    Recept categorieën: Nagerecht

    ingrediënten

    Appelnougatine:

    Frangipane:

    Nougatine:

    Gemberijs:

    Bereidingswijze

    Gember-Appelbol:

    • Meng de melk met de gist en voeg bloem en ei toe.
    • Roer tot een homogene massa.
    • Hak de gember fijn en snijd de appel in brunoise.
    • Meng beide met zout door het beslag en laat onder een vochtige doek rijzen.
    • Snijd de gefermenteerde deegbollen in kleine stukjes en frituur ze tot ze goudbruin zijn.
    • Meng ze met kaneel, poedersuiker en gemberpoeder.

    Appelnougatine:

    • Snijd de appels in dunne plakken en droog ze in de oven op lage temperatuur tot ze knapperig zijn.

    Sabledeeg:

    • Klop de boter luchtig en voeg poedersuiker, zout, amandelpoeder en ei toe.
    • Meng goed.
    • Voeg de bloem toe en kneed tot een glad deeg.
    • Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
    • Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm en steek er cirkels van 10 cm uit.
    • Bak ze af op 190 graden Celsius gedurende 15 minuten.

    Frangipane:

    • Klop de boter luchtig en voeg suiker, amandelpoeder, amandelspijs, eieren en bloem toe.
    • Laat het mengsel 20 minuten rusten.

    Nougatine:

    • Rooster de amandelen in de oven op 180 graden Celsius gedurende 5 minuten.
    • Karameliseer de suiker met glucose en roer de warme amandelen erdoor.
    • Giet het mengsel op een siliconenmat en rol het dun uit.
    • Steek cirkels van 8 cm uit en laat ze afkoelen.

    Gemberijs:

    • Verhit kokosmelk, melk, suiker en glucose tot het kookpunt.
    • Voeg eidooiers en gembersiroop toe en verwarm tot 85 graden Celsius.
    • Voeg de room toe en laat afkoelen.
    • Draai het mengsel in een ijsmachine tot ijs.

    Serveren:

    • Plaats een diep bordje op een vierkant bord.
    • Leg hierin de gefrituurde deegbol.
    • Zet het appeltaartje ervoor en leg er een bol gemberijs op.
    • Plaats de nogatine op het ijs en garneer met poedersuiker en muntblaadjes.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Havermoutpannenkoeken

    Recept categorieën: Ontbijt, Pannenkoeken
    Auteur: ChatGTP

    ingrediënten

    Bereidingswijze

    • Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een glad beslag.
    • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een beetje boter of olie toe.
    • Giet het beslag in de pan om kleine pannenkoekjes te maken.
    • Bak de pannenkoekjes aan beide zijden tot ze goudbruin zijn.
    • Serveer met vers fruit, Griekse yoghurt of ahornsiroop.

    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Havermout met Banaan en Noten

    Recept categorieën: Fruit, Noten, Ontbijt
    Auteur: ChatGTP

    ingrediënten

    Optioneel:

    Bereidingswijze

    • Doe de havermout en melk in een pan en verwarm op middelhoog vuur.
    • Voeg de plakjes banaan toe en roer goed.
    • Kook de havermout en banaan totdat de havermout de gewenste consistentie heeft.
    • Giet de havermout in een kom, top het af met gehakte noten, een scheutje honing of ahornsiroop, en eventueel een snufje kaneel en zout.