Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse pudding

Recept categorieën: Dessert, Nagerecht, Noten, Zuidvruchten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Breek de macaroni, kook hem even voor en spoel hem af.
  • Laat de beschuiten samen met de meelsuiker in wat melk weken.
  • Voeg de rozijnen en 100gr gesmolten boter toe en kruid met een beetje zout en kaneel.
  • Voeg er vervolgens ook de gekonfijte en fijngesneden citroenschil, de brandewijn en de eitjes bij.
  • Giet alles in een ingeboterde en door de suiker gehaalde vuurvaste schotel.
  • Beleg met klontjes boter en bestrooi met broodkruim.
  • Bak de bereiding gaar in een oven van 160°C.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaamse biersoep

Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zet het water op met de suiker en de rijst en kook het tot de rijst gaar is.
  • Schenk het bier erbij en voeg een mespuntje kaneel toe.
  • Roer alles goed door elkaar en dien de soep direct op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaaien op de wijze van het Waasland

Recept categorieën: Gebak, Taart
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook ½ liter melk met de suiker.
  • Meng intussen de bloem, de bruine suiker, de eidooiers, het gekonfijte fruit, de sukade, de oranjesnippers, de geplette makarons, de geplette peperkoek, de stroop en ½ liter melk goed door elkaar.
  • Giet deze brij al roerend in de kokende melk.
  • Meng nu de foelie, de kaneel en het zout erbij en laat goed doorkoken.
  • Vul kleine vuurvaste kommen of een grote vuurvaste schotel met dit mengsel.
  • Bak de vlaai,en 1 uur in een op 175°C voorverwarmde oven.

Tips / Opmerkingen

Laat afkoelen en dien lauw of koud op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vlaai op z'n Oost Vlaams

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verkruimel de beschuiten.
  • Breng 1 liter melk met de beschuiten en 250 gr suiker aan de kook.
  • Maak 1 dl water warm en week de peperkoek hierin.
  • Plet de peperkoek fijn.
  • Maak 25 gr bloem met 1 dl melk aan, voeg dit bij de kokende melk en laat doorkoken.
  • Neem de pan van het vuur, voeg de peperkoek, de kaneel, de foelie en de vanillesuiker toe en meng alles goed door elkaar.
  • Klop de eieren los.
  • Voeg ze toe, samen met 25 gr bloem, de oranjesnippers, de sukade, het gekonfijte fruit, het zout en de stroop.
  • Roer alles goed onder elkaar.
  • Breng het mengsel over in een vuurvaste kom en laat het 1 uur in een op 175 °C voorverwarmde oven bakken.
  • Dien de vlaai op in de kom.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verloren Antwerps brood

Recept categorieën: Brood, Broodjes, Dessert, Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd het brood in dikke sneden.
  • Verwarm de melk met de helft van de suiker, de vanillesuiker en de kaneel.
  • Dompel de sneden kramiek in de warme melk.
  • Kluts de eieren samen met de andere helft van de suiker en een snufje zout.
  • Dompel hierin het geweekte brood en bak het zoals een omelet.
  • Bestrooi met bruine suiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Suikertaart op z'n Tongers

Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor de vulling:

Bereidingswijze

  • Bereid het gistdeeg zoals vermeld onder 'Gerezen pruimentaart'.
  • Beboter een springvorm, bestuif met wat bloem en bekleed met het deeg.
  • Roer de boter tot room.
  • Voeg de suiker, de kaneel, de gemalen amandelen en de bloem toe en meng alles goed door elkaar.
  • Stort het mengsel in het deeg en bak het 40 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Speculaas op z'n Hasselts

Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zeef de bloem en maak er een kuiltje in.
  • Snijd de boter in stukjes en wentel deze aan de zijkant in de bloem.
  • Strooi suiker aan de rand van het kuiltje.
  • Klop de eieren los en doe ze in het kuiltje.
  • Voeg de kruiden, het bicarbonaat en de amandelen toe en kneed alles met de hand tot een gelijkmatig deeg.
  • Laat het op een koele plaats 12 uur. rusten.
  • Beboter een bakblik.
  • Vorm bolletjes van het deeg en duw deze een beetje plat.
  • Bak de koekjes 15 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijstpap op z'n Vlaams 2

Recept categorieën: Ontbijt, Rijst
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Spoel de rijst met water en laat hem uitlekken.
  • Spoel de kookpan met koud water om.
  • Strooi de rijst bij de melk, voeg de kaneel, de saffraan en de vanillesuiker toe en breng het geheel af en toe roerend aan de kook.
  • Laat sudderen tot alles goed gaar is en de melk is verdampt.
  • Klop nu de eidooiers los.
  • Neem de pap van het vuur en voeg al roerend de eidooiers toe.
  • Schep de pap in een grote schotel en laat hem afkoelen.
  • Bestrooi met bruine suiker of dien deze afzonderlijk op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pudding op z'n Gents

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Giet de melk op de oudbakken kramiek en laat weken tot het brood zacht is.
  • Voeg de bruine suiker toe en breng alles aan de kook.
  • Voeg vervolgens de makarons, de kaneel, het gekonfijte fruit en de rozijnen toe en meng alles goed door elkaar.
  • Laat dit op laag vuur tot een brij koken.
  • Neem de pan van het vuur en voeg de eidooiers en de rum toe.
  • Klop het wit van de eieren tot sneeuw en schep die door de pudding.
  • Beboter een vorm en bestuif hem met bloem.
  • Doe de pudding in de vorm en laat haar in een op 175°C voorverwarmde oven 1 uur bakken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mignonettes met Haspengouwse appeltjes en Limburgse Witte

Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

Bereidingswijze

  • Zweet de gehakte ui en look in hete boter uit en voeg daarna tijm, laurier, peper, zout, en koriander toe.
  • Roer dit alles om tot een blonde massa, blus met de Limburgse Witte en laat het geheel zonder deksel zachtjes sudderen.
  • Snijd de geschilde appels in partjes van ± 2 cm dik en stoof die quasi gaar.
  • Voeg een snufje kaneel en vanillesuiker en de siroop toe en flambeer met een scheut Charme d'Orange.
  • Bak de mignonettes zo natuurlijk mogelijk in boter, kruid ze en schik ze op warme borden.
  • Garneer met de Haspengouwse appeltjes

Tips / Opmerkingen

serveer er een Limburgse Witte bij.