Recept afdrukken
No ratings yet

Courgette gevuld met kruidig gehakt

Allerhande 2006
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Halveer de courgettes in de lengte en hol ze met een lepel uit tot op ½ cm van de wand.
  • Meng het gehakt met chilipoeder, kaneel, 2 theelepels zout, versgemalen peper naar smaak,
  • couscous, rozijnen en munt.
  • Kneed alles goed door elkaar.
  • Vul de helft van de halve courgettes met het gehakt en druk dit goed aan.
  • Leg de andere courgette helften er weer op, zodat het lijkt alsof je een hele courgette hebt.
  • Steek elk stuk eventueel vast met een cocktailprikker en verpak het in aluminiumfolie.
  • Leg de courgette pakketjes op het rooster circa 10 cm boven de gloeiende houtskool in de
  • barbecue en rooster ze in 15-20 minuten rondom gaar, keer ze regelmatig

Recept afdrukken
No ratings yet

Boeren appelcake

Allerhande 2004
Recept categorieën: Cake, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 150 °C.
  • In kom appelstukjes mengen met kaneel, citroensap en -rasp.
  • In beslagkom boter, suiker en mespunt zout met mixer in 10 minuten tot licht, romig mengsel
  • kloppen.
  • Eieren en cakemeel in één keer toevoegen en geheel met mixer op laagste stand tot glad beslag mengen.
  • Op hoogste snelheid nog even mixen tot beslag luchtig is.
  • Appelstukjes door beslag spatelen.
  • Beslag in vorm scheppen (deze mag voor niet meer dan ¾ gevuld zijn), bovenkant met spatel gladstrijken.
  • Vorm op rooster in oven schuiven, 1 richel onder midden.
  • Cake in 65-75 minuten goudbruin en gaar bakken (een erin gestoken satéstokje komt er dan schoon uit).
  • Vorm uit oven nemen en cake 5 minuten in vorm laten afkoelen.
  • Cake voorzichtig uit vorm laten glijden (indien nodig even met glad mes langs rand gaan) en dan op rooster verder laten afkoelen.
  • Afgekoelde cake vlak voor serveren in plakken snijden of in plakken snijden en dan tot serveren in plasticfolie verpakt bewaren

Recept afdrukken
No ratings yet

Zoete appel abrikozenbroodjes

Allerhande 2003
Recept categorieën: Fruit, Ontbijt
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 10 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes.
  • Snijd de abrikozen ook in kleine stukjes.
  • Maal de amandelen grof in de keukenmachine.
  • Doe de broodmix, kaneel, appel, abrikozen en amandelen in een kom en schep door elkaar.
  • Voeg de helft van de boter toe.
  • Voeg scheutje voor scheutje de appelsap toe en meng met een mixer of met je handen tot een samenhangend deeg.
  • Kneed de deegbal goed door en leg terug in de kom.
  • Dek de kom af met vershoudfolie en laat 10 min. rusten.
  • Bestuif je handen met bloem.
  • Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en vorm bolletjes.
  • Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek de bakplaat af met een vochtige theedoek en laat op een warme plaats 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Bak de broodjes in het midden van oven in ca. 15 min. goudbruin en gaar.
  • Neem de broodjes uit de oven.
  • Smelt de rest van de boter in een steelpan en bestrijk de broodjes ermee.
  • Bestrooi royaal met poedersuiker.
  • Laat de broodjes afkoelen.
  • Bestrooi vlak voor serveren opnieuw met poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Haagse bluf van wijnsiroop

Allerhande 2003
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan wijn met kaneel en suiker aan de kook brengen.
  • Suiker al roerend oplossen en geheel nog 1 min. zachtjes laten doorkoken.
  • Wijnsiroop laten afkoelen.
  • In vetvrije kom eiwit met handmixer of garde stijfkloppen.
  • Scheut voor scheut wijnsiroop toevoegen en erdoor kloppen.
  • Blijven kloppen tot siroop geheel is opgenomen en eiwit zo stijf is dat het pieken vormt.
  • Haagse bluf in vier hoge coupes scheppen en kaneelbiscuits erin steken.
  • Direct serveren.

Tips / Opmerkingen

Nog makkelijker: vervang rode wijn en kaneelstokje door kruidige bisschopswijn.
De klassieke Haagse bluf is alcoholvrij en wordt gemaakt met rode bessensap (flesje 250 ml).
Het gebruik van rauwe eieren wordt met het oog op salmonellabesmetting sterk afgeraden
voor kwetsbare groepen, zoals kinderen tot vijf jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen.
Voor deze groepen is dit recept niet geschikt.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde lamskoteletjes met muntpesto

Allerhande 2003
Recept categorieën: Barbecue, Lamsvlees
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In kom helft van knoflook met chilipoeder, kaneel, azijn en 3 el olie tot marinade roeren.
  • Lamskoteletjes hiermee rondom bestrijken en minstens 15 min. marineren.
  • Intussen hazelnoten in droge koekenpan kort roosteren.
  • In keukenmachine muntblaadjes met rest van knoflook, geraspte kaas en hazelnoten pureren. Terwijl de machine draait rest van olie in dun straaltje toevoegen, tot smeuïge pasta ontstaat.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Lamskoteletjes op barbecue in ca. 10 min. bruin en van binnen rosé roosteren.
  • Regelmatig keren en met marinade bestrijken.

Tips / Opmerkingen

Serveren met muntpesto en gepofte aardappels.

Recept afdrukken
No ratings yet

Flensjes met kriekensaus

Allerhande 2003
Recept categorieën: Nagerecht, Pannenkoeken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In sauspan helft van bier met suiker, 1/2 zakje vanillesuiker en mespunt kaneel aan de kook
  • brengen.
  • Kersen toevoegen en 2-3 min. verwarmen.
  • Aardappelmeel met 1 el water gladroeren en saus hiermee licht binden.
  • In kom bloem, ei, rest van bier, rest van vanillesuiker en mespunt kaneel tot glad beslag roeren. In kleine koekenpan telkens klontje boter verhitten en van beslag 4 flensjes bakken.
  • Flensjes op vier borden leggen.
  • Kersen, saus en ijs erover verdelen.
  • Royaal bestrooien met poedersuiker.

Recept afdrukken
No ratings yet

Carrot cake

wortelcake / Allerhande 2003
Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
porties: 8 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Leg het bakpapier op de bodem van de bakvorm.
  • Smelt 150 g boter.
  • Meng de boter, wortel, suiker, eieren en een mespunt zout met een mixer of garde in een kom. Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en klop de kaneel erdoor.
  • Roer vervolgens de rozijnen erdoor en giet het beslag in een bakvorm.
  • Bak de wortelcake in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar.
  • Test de gaarheid door in de cake te prikken met een satéstokje (het stokje moet schoon uit de cake komen).
  • Neem de cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen.
  • Laat de rest van de boter zacht worden (niet smelten).
  • Roer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor met een mixer, tot er een glad glazuur ontstaat.
  • Neem de cake uit de bakvorm en leg op een schaal.
  • Strijk het glazuur met een spatel over de cake uit en laat het glazuur langs de rand druipen.
  • Zet de cake nog 15 min. in de koelkast zodat het glazuur weer wat opstijft (het glazuur wordt niet hard).
  • Snijd de cake in 4 blokken en halveer diagonaal of recht.

Tips / Opmerkingen

U kunt de wortelcake ook als petit-fours serveren.
Maak dan wel anderhalf keer zoveel glazuur.
Snijd de cake voor het glazuren in 16 blokjes, bestrijk ze met glazuur en leg elk blokje in een papieren cakevormpje.

Recept afdrukken
No ratings yet

Winterfruit pannenkoekjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Nagerecht, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Appel en peer schillen en in 4 parten snijden.
  • Klokhuizen verwijderen.
  • Appelparten in 3 plakjes snijden, peerparten in lengte halveren.
  • Appel en peer met citroensap besprenkelen.
  • Mandarijnen pellen en in partjes verdelen.
  • Wok verhitten.
  • Olie over panbodem laten uitvloeien.
  • Appel, peer en mandarijn ca. 2 minuten roerbakken.
  • Marmelade toevoegen, bestrooien met kaneel.
  • Sinaasappelsap in wok schenken,fruit omscheppen en op laag vuur nog ca 2minuten verwarmen.
  • Intussen pannenkoeken volgens gebruiksaanwijzing verwarmen en op warme borden leggen.
  • Fruit met saus op onderste helft scheppen, bovenkant over vulling dichtklappen.
  • Pannenkoek dun met poedersuiker bestrooien en warm serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Speculoos

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten in een kom en meng kort.
  • Je verkrijgt een kruimeldeeg dat je zacht kunt kneden in een vorm waarvan je gemakkelijk plakjes kunt snijden.
  • Laat het deeg even rusten en opstijven in de koelkast.
  • Snijd het opgesteven speculaasdeeg vervolgens in plakjes, leg die op de bakplaat en doreer rijkelijk (eigeel met scheutje melk).
  • Hak een notenmix fijn en strooi de stukjes op de gedoreerde plakjes, duw aan.
  • Laat 15 minuten bakken op 170°C.

Recept afdrukken
No ratings yet

Brugse Kletskoppen

Recept categorieën: Nagerecht
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sofie Dumont

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Meng de boter, de cassonade, het amandelpoeder, de bloem, het zout en het kaneel en voeg telkens een beetje water toe tot je een homogeen, stevig deeg bekomt.
  • Verwarm de oven voor op 160°.
  • Leg een anti-kleefmatje op de bakplaat, neem een kleine lepel deeg en strijk uit tot een dunne cirkel.
  • Als je alle deeg hebt uitgestreken, bak je de kletskoppen zo’n 6min in de oven.
  • Als ze nog warm zijn, kun je ze nog een ronde of halfronde vorm geven door ze op te rollen of op flessen te leggen.
  • Ze kunnen eventueel gevuld worden met opgeklopt slagroom waarin een scheut cognac zit.