Recept afdrukken
No ratings yet

Kippenbouillon stap voor stap

AllerHande 2005
Recept categorieën: Bouillon, Kip, Voorgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui pellen en snipperen.
  • Prei schoonmaken, in ringen snijden en wassen.
  • Winterpeen schrappen en in plakjes snijden.
  • Peperkorrels met bolle kant van lepel kneuzen.
  • Kippenbouten in soeppan leggen.
  • Groenten en kruiden, peper en foelie erover verdelen en 1 l koud water erbij schenken.
  • Bouillon in open pan aan de kook brengen en op vlamverdeler 2 uur zachtjes laten trekken.
  • Kippenbouten uit bouillon nemen en op bord leggen.
  • Schone theedoek vochtig maken en in zeef leggen.
  • Zeef op andere pan leggen en bouillon erboven zeven.
  • Eventueel teveel aan vet weg deppen met keukenpapier.
  • Of bouillon koud laten worden zodat vet stolt, en gestold vet uit soep scheppen.
  • Vel van kippenbouten verwijderen.
  • Kippenvlees van bouten losmaken, in stukjes snijden en weer aan bouillon toevoegen.
  • Kippenbouillon op smaak brengen met zout, peper en citroensap.
  • Bestrooien met bieslook.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roti van Allerhande

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Kip bestrooien met zout en peper.
  • In braadpan boter verhitten en kip in ca. 5 minuten rondom bruin bakken.
  • Afgedekt in ca. 30 minuten gaar stoven.
  • Kip uit pan op bord scheppen en iets laten afkoelen.
  • Kippenvlees van botten nemen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Intussen in kom bakmeel, zout en 13/4 dl water door elkaar Toeren.
  • Met koele hand in ca. 5 minuten tot soepel deeg kneden.
  • Als deeg te droog is nog wat water toevoegen.
  • Deeg verpakken in plasticfolie en in koelkast ca. 30 minuten laten rusten. Sperziebonen schoonmaken, wassen en in stukjes van ca. 3 cm breken.
  • Aardappels schillen, in stukjes snijden en wassen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Peper wassen, halveren, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.

Bereiden:

  • Eén bord voorverwarmen.
  • In braadpan 4 eetlepels olie verhitten.
  • Ui, peper, kerriepoeder, koriander en komijn ca. 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Aardappels en sperziebonen erdoor scheppen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Toevoegen: kip, bouillontablet en 1/2 liter water.
  • Aan de kook brengen en afgedekt ca. 20 minuten zachtjes laten stoven.
  • Intussen deeg in 8 stukken verdelen en tot balletjes rollen.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deegballetjes uitrollen tot 8 ronde lappen van ca. 24 cm doorsnede.
  • Grote koekenpan dun invetten met rest van olie en verhitten.
  • Roti's in ca. 2 minuten aan beide kanten lichtbruin bakken.
  • Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Door kip santen roeren en nog ca. 5 minuten zachtjes laten stoven.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Aan tafel op vier borden roti leggen en kip in kerriesaus ernaast scheppen.
  • Serveren met sambal.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roti

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • Kip bestrooien met zout en peper.
  • In braadpan boter verhitten en kip in 5 minuten rondom bruin bakken.
  • Afgedekt in 30 minuten gaar stoven.
  • Kip uit pan op bord scheppen en iets laten afkoelen.
  • Kippenvlees van botten nemen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Intussen in kom bakmeel, zout en 13/4 dl water door elkaar Toeren.
  • Met koele hand in 5 minuten tot soepel deeg kneden.
  • Als deeg te droog is nog wat water toevoegen.
  • Deeg verpakken in plasticfolie en in koelkast 30 minuten laten rusten.
  • Sperziebonen schoonmaken, wassen en in stukjes van 3 cm breken.
  • Aardappels schillen, in stukjes snijden en wassen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Peper wassen, halveren, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.

BEREIDEN:

  • Eén bord voorverwarmen.
  • In braadpan 4 eetlepels olie verhitten.
  • Ui, peper, kerriepoeder, koriander en komijn 3 minuten zachtjes bakken.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Aardappels en sperziebonen erdoor scheppen en 1 minuut meebakken.
  • Toevoegen: kip, bouillontablet en 1/2 liter water.
  • Aan de kook brengen en afgedekt 20 minuten zachtjes laten stoven.
  • Intussen deeg in 8 stukken verdelen en tot balletjes rollen.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deegballetjes uitrollen tot 8 ronde lappen van 24 cm doorsnede.
  • Grote koekenpan dun invetten met rest van olie en verhitten.
  • Roti's in 2 minuten aan beide kanten lichtbruin bakken.
  • Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Door kip santen roeren en nog 5 minuten zachtjes laten stoven.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Aan tafel op vier borden roti leggen en kip in kerriesaus ernaast scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met sambal

Recept afdrukken
No ratings yet

Op de bakplaat geroosterde kip met groenten

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 180 ºC.
  • Aardappels schoonboenen en in lengte in kwarten snijden.
  • Pompoen schillen, draden en zaden verwijderen en in stukken snijden.
  • Ui pellen en in kwarten snijden.
  • Knoflook pellen. Citroen uitpersen.
  • Aardappel, pompoen, ui, knoflook en kippenbouten in kom mengen met olijfolie, peper, zout en citroensap.
  • Op bakplaat leggen, kippenbouten ertussen schikken en ca. 30 minuten in oven laten roosteren.
  • Bakplaat uit oven nemen.
  • Groenten omscheppen,tomaatjes erover verdelen en nog 30minuten in oven tot kip gaar is.
  • Citroen in kwarten snijden.
  • Basilicum van steeltjes plukken en blaadjes klein scheuren.
  • Kip en groenten over vier borden verdelen, bestrooien met basilicum en met citroenkwarten serveren.

Tips / Opmerkingen

Geen pompoen?
Neem winterwortel.
Ook biologische kipfilet kan op de bakplaat geroosterd worden.
 

Recept afdrukken
No ratings yet

Bosnische kip met tarwe

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Bosnië
porties: 3 personen

Bereidingswijze

  • Kook de kip in ½ l water met zout in ± een uur gaar.
  • Week de bulgur een kwartier in lauw water en laat uitlekken.
  • Leg de bulgur halverwege de kooktijd bij de kip.
  • Giet de bouillon af en bewaar hem.
  • Neem het vlees van het been.
  • Pureer het vlees en de bulgur met een staafmixer; gebruik zo nodig nog wat bouillon.
  • Strijk het mengsel in een warme schaal uit en versier bovenop met de paprikaboter (en een randje peterselie).

Tips / Opmerkingen

Geef er een gemengde salade bij.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip met koekkruiden, rijst en spruitjes

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Nienke Jagersma

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snijd de kippenbouten tussen poot en karbonade in 2 stukken.
  • Schuif het vel van de kip opzij en bestrooi het vlees met koekkruiden, chilipoeder en zout.
  • Schuif het vel weer terug.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en braad de stukken kip rondom bruin.
  • Voeg een beker water toe, zet het vuur laag en braad de kip afgedekt ca. 15 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Verhit 25 g boter in een pan en fruit de ui zachtjes 2 minuten.
  • Roer de rijst, 1 bouillontablet en 550 ml water erdoor en kook de rijst op een laag vuur zachtjes gaar.
  • Roer de walnoten en de walnotenolie erdoor en laat de rijst afgedekt nagaren.
  • Kook de spruitjes in een laagje water met 15 gr boter en 2 bouillontabletten in ca. 15-20 minuten beetgaar.
  • Verwarm 25 g boter in een pan en smoor de spruitjes met wat nootmuskaat in ca. 5 minuten gaar.
  • Snijd de vijgen in plakjes, houd 4 mooie plakjes apart voor de garnering.
  • Leg de kip in een braadslede en laat de kip in de oven in nog ca. 20 minuten gaar worden.
  • Roer de aanbaksels in de braadpan los.
  • Voeg de balsamicoazijn en vijgen toe en kook ze 5 minuten.
  • Wrijf de saus door een zeef.
  • Klop de saus met de staafmixer glad en breng op smaak met zout en peper.
  • Houd een paar spruitjes apart en pureer de rest met de staafmixer.
  • Schep, eventueel met behulp van een serveerring, een bergje rijst en bergje spruitjes op vier borden.
  • Leg de stukken kip ernaast en lepel de vijgensaus erover.
  • Garneer met de achtergehouden spruitjes en plakjes vijg.
  • Serveer de rest er apart bij.

Tips / Opmerkingen

Topkok winnend recept aflevering 4, 2006.
Van deze aflevering is Nienke Jagersma
de winnaar. Haar gerecht is lekker winters.
Opvallend van smaak zijn de kip met koekkruiden en chilipoeder en de mooie volle saus van verse vijgen met balsamicoazijn.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip, ui en aardappels uit de oven

AllerHande januari 2004
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Kippenbouten licht bestrijken met 1 eetlepel olie en bestrooien met zout en peper.
  • Aardappels schoonboenen en in grove stukken snijden.
  • Ui en sjalot pellen. Rode ui in partjes snijden, grote sjalotten halveren.
  • In braadslede ui, sjalot en aardappels omscheppen met 2 eetlepels olie, knoflook, karwijzaad, zout en peper en rest van olie.
  • Kippenbouten op groenten leggen.
  • Braadslede in midden van oven schuiven.
  • Kip en groenten in ca. 45 minuten gaar en bruin roosteren.
  • Groenten af en toe omscheppen, tussentijds eventueel vrijkomend vocht uit braadslede scheppen.

Tips / Opmerkingen

Tip:
Lekker met groene salade.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip met paddestoelen

Allerhande 10 2005
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Champignons schoonvegen, grote exemplaren halveren.
  • Kip met zout en peper bestrooien.
  • In braadpan 2 eetlepels olie verhitten en spek kort bakken.
  • Spek uit pan scheppen en in bakvet kippenbouten per 2 rondom aanbraden.
  • Kip uit pan nemen. In bakvet ui, champignons en helft van knoflook 2 minuten bakken.
  • Spek en kip weer in pan leggen.
  • Marsala in pan schenken.
  • Zodra drank borrelt, bouillon erbij schenken.
  • Als vocht kookt, vuur laag zetten en kip (op vlamverdeler) afgedekt in ca. 40 minuten gaar laten sudderen.
  • Af en toe keren.
  • Paddestoelen schoonvegen en in grove stukken snijden.
  • In koekenpan 2 eetlepels olie verhitten en rest van knoflook 30 seconden fruiten.
  • Paddestoelen toevoegen en al omscheppend 4-5 minuten bakken.
  • Met zout en peper op smaak brengen.
  • Paddestoelen over kip scheppen.
  • Peterselie erover strooien.
  • Lekker met aardappelpuree.

Recept afdrukken
No ratings yet

Coq au Vin van Mijn zus kookt vandaag

traditionele wijze / Een klassieker uit de Franse keuken. Coq au Vin. Coq betekent inderdaad 'haan'. Van oudsher werd dit gerecht namelijk gemaakt van de oude taaie haantjes. Door ze minimaal 24 uur in de rode wijn te marineren werden de taaie delen vlees mals gemaakt door de zuren in de wijn. Tegenwoordig maken we het gewoon met lekkere kippenbouten. Je kunt ook een hele kip in stukken snijden maar ik geef de voorkeur aan de bouten voor de malsheid van het vlees. Het heeft even wat voorbereiding nodig maar is zeker de moeite waard. Een goede Coq au Vin moet echt doortrokken zijn van de rode wijn. het liefst de wijn die je ook bij het gerecht serveert om te drinken, dit complementeert elkaar heel fijn.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Snij de kippenbouten in twee delen op het scharnierpunt zodat je een drumstick en een karbonaadje hebt.
  • Neem een grote braadpan waar alles ruim in past.
  • Verhit de wijn in de pan en laat het tot ¾ inkoken, laat vervolgens goed afkoelen.
  • Wanneer het nog warm, maar niet meer heet is doe je de gedroogde paddestoelen erbij.
  • Snij de groenten in plakjes.
  • Wanneer de wijn is afgekoeld doe je om en om wat kip en groenten in de pan totdat alles in de pan zit en helemaal in de wijn staat.
  • Marineer 24 uur in de koeling.
  • Giet de groenten en kip af boven een grote kom en vang de wijn op.
  • Vis de kip uit de groenten en maak deze vrij van restjes groenten die eraan plakken.
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in de braadpan en bak de delen kip in batches goudbruin.
  • Leg de kip aan de kant en doe de groenten in dezelfde olie en bak deze ook aan tot ze een bruin randje hebben gekregen.
  • Giet vervolgens rustig de wijn terug in de pan.
  • Doe de kip ook in de pan, zorg wederom ervoor dat alles goed ondergedompeld is.
  • Laat de kip op een zacht vuurtje in ongeveer 45 minuten gaar stoven.
  • In de tussentijd snij je de Champignons in plakjes en bak je deze samen in een koekenpan met de spekjes tot lekker bruin en knapperige spekjes.
  • Wanneer de kip gaar vis je deze uit de pan in een mooie diepe schaal (dek af met aluminiumfolie om warm te houden) en giet je de groenten en saus af in een zeef en vang de saus op in een grote kom.
  • Giet de saus weer in de braadpan, kook deze nog even in.
  • Bind de saus eventueel met een klein papje van wat bloem en koud water.
  • Kook de saus dan wel even door om de bloem smaak weg te krijgen.
  • Voeg eventueel de champignons en spekjes toe en maak op smaak met peper en zout.
  • Giet de saus over de kip in de serveerschaal en dien op.

Tips / Opmerkingen

Eet met stokbrood om in de saus te dippen en lekkere Fondant aardappelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Marokkaanse Kippenbouten met Dadels en Zwarte Komijn

Kip kun je op zoveel heerlijke manieren bereiden. Dit recept is er weer een voorbeeld van. De heerlijke Marrokkaanse kruiden en Dadels geven het een zalig Noord Afrikaans tintje. Je kunt het in de Tajine maken maar in een braadpan gaat ook heel goed. Ik heb in dit recept het zogenaamde Nigella zaad, ook wel Zwarte Komijn genoemd, gebruikt. Dit geeft het samen met de dadels een heerlijke smaak. Laat de saus ook even lekker reduceren en dip daar met je brood of Chapatis in.
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Marokko
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Wrijf de kippenbouten in met peper en zout en doe ze in de plastic zak met daarin de bloem. Schud de zak goed en verdeel zodoende de bloem gelijkmatig over de bouten.
  • Verwarm de olijfolie in de braadpan of Tajine en braad daarin de bouten mooi goudbruin.
  • Doe de uien erbij en fruit deze mee tot ze glazig zijn.
  • Voeg de knoflook toe.
  • Voeg vervolgens alle kruiden toe.
  • Roer alles even lekker door en voeg het citroensap toe.
  • Doe de bouillon erbij, zet het deksel op de pan en stoof alles gaar in zo’n 45 minuten.
  • Voeg na 45 minuten de dadels toe aan het mengsel voor een minuut of 8.
  • Haal de bouten uit de pan, leg deze even op een bord om te rusten.
  • Reduceer het kookvocht tot een mooie saus.
  • Serveer de bouten op een bord en giet daarover de saus.
  • Garneer eventueel met wat gebakken amandelen en een beetje gehakte koriander.