Recept afdrukken
No ratings yet

Knapperige Taugé Roerbak met Varkensvlees en Garnalen

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees, Zeevruchten
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Tarwevrij
Porties: 4
calorieën: 220kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 g taugé
  • 100 g varkensvlees zeer dun gesneden in kleine stukjes
  • 250 g gepelde garnalen
  • 1 theelepel trassi garnalenpasta
  • 1 theelepel djahe gemalen gember
  • 6 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 ui gehalveerd en in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 100 g bieslook grof gesneden
  • ½ eetlepel Thaise vissaus nam plah
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Maak een boemboe (kruidenpasta) van knoflook, trassi en djahe.
  • Verhit wat olie in een wok of grote koekenpan en fruit de kruidenpasta tot geurig.
  • Voeg de gesneden ui toe en bak deze tot ze zacht zijn.
  • Voeg de garnalen en het varkensvlees toe, breng op smaak met versgemalen peper en Thaise vissaus.
  • Roerbak gedurende 1 minuut op hoog vuur en verlaag dan de temperatuur.
  • Voeg de taugé, sojasaus en bieslook toe en roerbak nog 2 minuten tot de taugé knapperig is maar nog wel knapperig.
  • Indien gewenst, kun je de saus iets binden met een bindmiddel zoals maïzena vermengd met water.
  • Serveer onmiddellijk, het liefst gloeiend heet.

Notities

Wijnadvies:

Deze pittige roerbak past goed bij een frisse en fruitige witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 9g | Zout: 2mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Thaise Roerbak van Rundvlees met Paprika

Bereidingstijd13 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4
calorieën: 290kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 4 rode chilipepers fijngehakt
  • 1 kleine ui in plakjes gesneden
  • 1 groene paprika in reepjes gesneden
  • 1 el lichte sojasaus
  • 2 tl oestersaus
  • 500 g biefstuk in dunne plakjes gesneden
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zout naar smaak
  • Plantaardige olie om te bakken

Instructies

  • Verhit wat plantaardige olie in een wok of grote koekenpan.
  • Roerbakken:
  • Fruit de fijngehakte knoflook en rode chilipepers in de hete olie.
  • Voeg de plakjes ui toe en roerbak deze kort.
  • Voeg de reepjes groene paprika toe en roerbak gedurende 3 minuten, tot ze iets zachter worden.
  • Voeg de dunne plakjes biefstuk toe aan de pan en roerbak kort.
  • Breng op smaak met lichte sojasaus, oestersaus, versgemalen zwarte peper en zout naar smaak.
  • Roerbak alles nog eens 1-2 minuten, tot het vlees gaar is maar nog sappig.
  • Serveren:
  • Serveer de Thaise roerbak van rundvlees met paprika direct, eventueel met gestoomde rijst of noedels.
  • Serveertips:
  • Garneer met gehakte lente-ui of koriander voor extra smaak en kleur.
  • Voeg voor extra pit meer rode chilipepers toe aan het gerecht.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit pittige en smaakvolle gerecht past een lichte rode wijn met fruitige tonen, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir. Als je liever wit drinkt, kies dan voor een frisse en aromatische witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 30g | Vet: 16g | Zout: 2mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Thaise Roerbak van Rundvlees met Basilicum

Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Thailand
Porties: 4
calorieën: 380kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 500 g mager rundvlees in reepjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 4 rode chilipepers geplet
  • 2 el Thaise vissaus nam pla
  • 2 kopjes basilicumblaadjes
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zout naar smaak
  • dl plantaardige olie

Instructies

  • Marineer het rundvlees gedurende 10 minuten in de fijngehakte knoflook, geplette chilipepers, Thaise vissaus, zout en peper.

Bakken:

  • Verhit de plantaardige olie in een wok of grote koekenpan.
  • Bak de basilicumblaadjes in de hete olie tot ze transparant worden.
  • Haal ze uit de pan, laat ze uitlekken en zet ze apart.
  • Laat 3 eetlepels olie in de pan, zet het vuur hoog en roerbak het gemarineerde rundvlees gedurende 2 à 3 minuten.
  • Voeg de helft van de gebakken basilicumblaadjes toe aan het vlees wanneer het bijna gaar is.
  • Haal de pan van het vuur, leg het gare vlees op een serveerschaal en bestrooi met de resterende basilicumblaadjes.

Serveertips:

  • Serveer dit Thaise roerbakgerecht met gestoomde jasmijnrijst en groenten voor een smaakvolle maaltijd.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais past goed bij de pittige smaken van dit gerecht. Als je liever wit drinkt, probeer dan een droge, aromatische witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 2.5mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Indonesische Gekruide Garnalen

Oedang Goreng
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 24 rauwe garnalen zonder kop en schaal

Voor de Boemboe (kruidenpasta):

  • 3 teentjes knoflook gehakt
  • 2 kleine lomboks rode pepers, zonder zaad en gehakt
  • 3 theelepels gehakte gember djahé
  • 1 stengel citroengras sereh, gehakt
  • 1 theelepel gemalen koriander ketoembar
  • Zout naar smaak
  • 2 theelepels plantaardige olie

Instructies

  • Maal of stamp de ingrediënten voor de boemboe fijn in een vijzel met stamper of een keukenmachine.
  • Leg de garnalen in een schaal en giet de boemboe (kruidenpasta) eroverheen.
  • Laat de marinade goed intrekken.
  • Verhit de eetlepel plantaardige olie in een wok of grote koekenpan.
  • Roerbak de garnalen gedurende 3-4 minuten, of tot ze gaar zijn.
  • Serveer de gekruide garnalen met nasi goreng of witte rijst.

Notities

Deze gekruide garnalen zijn heerlijk met een bijgerecht zoals nasi goreng of witte rijst.

Wijnadvies:

Deze gekruide garnalen passen goed bij een frisse witte wijn zoals een Riesling of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Recept afdrukken
No ratings yet

Authentieke Indonesische Nasi Goreng

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4
calorieën: 450kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 gr gekookte witte rijst
  • 350 gr varkensfilet hamlap of schouderlappen, in blokjes
  • 75 gram ontbijtspek of gekookte achterham fijn gesneden
  • 100 gr garnalen gepeld en gekookt (of gedroogde garnalen, geweekt in warm water)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels plantaardige olie geen olijfolie
  • 1 prei fijngesneden
  • 4 eieren
  • Snufje koenjit geelwortelpoeder voor de omelet
  • Peper en zout naar smaak

Boemboe:

  • 4 grote sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 rode Spaanse pepers
  • 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
  • 2 theelepels trassie oedang garnalenpasta
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Maal de sjalotten, knoflook, Spaanse pepers en trassie oedang met zout fijn tot een boemboe.
  • Verhit de olie in een wok of grote koekenpan en fruit de boemboe tot deze halfgaar is.
  • Voeg het vlees en de garnalen toe en bak deze al roerend mee.
  • Schep de gekookte rijst en ketjap manis erdoor en bak verder op hoog vuur tot alles goed vermengd en verhit is.
  • Voeg de fijngesneden prei toe en bak deze kort mee.
  • Voor de omelet: Klop de eieren los met een eetlepel water, peper, zout en een snufje koenjit.
  • Bak een dunne omelet in een aparte koekenpan op laag vuur.
  • Laat de omelet iets afkoelen, rol op en snijd in smalle reepjes.
  • Serveer de nasi goreng op een grote schaal en leg de reepjes omelet erbovenop.
  • Je kunt ook gebakken spiegeleieren toevoegen.
  • Garneer met zilveruitjes, augurkjes, sambal, ketjap manis, atjar en gebakken uitjes.
  • Serveer met verschillende soorten kroepoek.

Notities

Wijnadvies:

Deze pittige en smaakvolle Nasi Goreng past goed bij een frisse, lichte witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc. Als je liever bier drinkt, kies dan voor een koel glas pils.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Nasi Goreng of Bami Goreng met Speklapjes

Bereidingstijd30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 400 gram bami of rijst
  • 100 gram speklapjes
  • 1 ui
  • Sambal naar smaak
  • ½ bouillontablet
  • 2 eieren
  • 2 bladeren Chinese kool
  • 4 champignons
  • 1 theelepel trassie garnalenpasta
  • Plantaardige olie
  • 1 prei
  • Ketjap manis

Instructies

  • Snijd de speklapjes in kleine blokjes en bak ze in een beetje olie knapperig.
  • Haal ze vervolgens uit de pan.
  • Bak twee omeletten van de eieren en snijd ze in reepjes.
  • Snijd de ui, knoflook, prei en Chinese kool fijn.
  • Fruit eerst de ui in dezelfde pan waarin de spekjes zijn gebakken.
  • Voeg dan de knoflook, sambal en verkruimeld trassie toe.
  • Los het halve bouillontablet op in een klein beetje water en voeg dit toe aan de pan.
  • Voeg de champignons, prei, Chinese kool en de gebakken spekblokjes toe aan de pan en bak ze op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn.
  • Voeg vervolgens de gekookte rijst of bami toe aan de pan en roer goed door.
  • Breng op smaak met ketjap manis naar eigen voorkeur.
  • Serveer de Nasi Goreng of Bami Goreng direct en geniet ervan!

Notities

Garneer met gebakken uitjes, gesneden lente-ui en plakjes komkommer voor extra frisheid. Serveer met een partje limoen voor een vleugje zuurheid.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mihoen Goreng met Varkensvlees, Kip en Garnalen

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Varkensvlees, Zeevruchten
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
calorieën: 500kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 500 gram mihoen
  • 350 gram varkensvlees of kip
  • 150 gram gepelde garnalen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • Ketjap
  • Peper
  • Zout
  • Reuzel of plantaardige olie

Instructies

  • Breng een ruime pan met water aan de kook en kook hierin de mihoen gedurende ongeveer 3 minuten (van het vuur af).
  • Spoel de mihoen af met koud water en laat deze goed uitlekken.
  • Snijd het varkensvlees of kip in kleine stukjes, de prei in schuine reepjes, en hak de uien en knoflook fijn.
  • Verhit wat reuzel of plantaardige olie in een wok of grote koekenpan en fruit hierin de uien en knoflook lichtbruin.
  • Voeg het varkensvlees of kip toe en bak dit gaar.
  • Voeg vervolgens de prei, verdunde ketjap, mihoen, garnalen, zout en peper toe.
  • Verwarm de mihoen al omscheppend au bain marie (in een warmwaterbad) om te voorkomen dat deze gaat vastzitten.
  • Garneer de mihoen naar wens met reepjes omelet en ham.

Notities

Serveer de mihoen goreng met een frisse komkommersalade en wat gehakte pinda's voor extra crunch.

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of Gewürztraminer past goed bij dit gerecht vanwege de zoetige smaak van de ketjap en de kruidige garnalen.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 2mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige Mie met Prei en Rode Pepers

Voorbereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 2 personen
calorieën: 350kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 150 gram prei
  • 1 Spaanse peper
  • 50 gram taugé
  • 150 gram eiermie
  • Zout naar smaak
  • 1 theelepel kurkuma koenjit
  • 2 eetlepels olie

Instructies

  • Maak de prei schoon en snijd deze in dunne ringetjes.
  • Maak de Spaanse peper schoon en snijd deze in kleine stukjes.
  • Spoel de taugé af onder koud water.
  • Kook de eiermie in ruim water met een snufje zout en de kurkuma volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Giet de mie af zodra deze gaar is en rood gekleurd is door de kurkuma.
  • Verhit de olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de prei en de Spaanse peper ongeveer 5 minuten in de verwarmde olie.
  • Voeg de gekookte mie toe aan de wok en bak deze kort mee.
  • Schep de taugé erdoor en verwarm het geheel nog ongeveer 2 minuten, tot alles goed warm is.
  • Breng indien nodig op smaak met extra zout.

Notities

Serveer deze pittige mie met prei en rode pepers direct en geniet van de smaken van Azië.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De verfrissende smaak en fruitige aroma's van de wijn zullen mooi samengaan met de pittige en aromatische smaken van de mie, prei en rode pepers.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoofde Rodekool met Tijm en Rode Bessensap

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4
calorieën: 149kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kleine rode kool ca. 800 g
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel verse tijm of 2 theelepels gedroogde tijm
  • 125 ml rode bessensap
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snijd hem in dunne parten.
  • Verwijder de harde stronk.
  • Hak de parten rode kool in kleine stukjes in de keukenmachine, of snijd ze met een mes.
  • Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan en fruit de gesnipperde ui tot deze glazig is.
  • Roer de suiker erdoor en laat deze lichtbruin kleuren.
  • Voeg de gesneden rode kool toe en roerbak alles 3 tot 4 minuten.
  • Schep de tijm door de rode kool en voeg het rode bessensap toe.
  • Breng de rode kool op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Laat de kool nog 15 minuten zachtjes stoven tot het gaar is.
  • Serveer de gestoofde rodekool als bijgerecht, heerlijk bij braadworst of gestoofd rundvlees.

Notities

Wijnadvies:

Deze Gestooofde Rodekool met Tijm en Rode Bessensap gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 149kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.2mg | Sugar: 9g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kruidig Lamsvlees met Suikerpeultjes en Rijst

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Lamsvlees, Rijst, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Internationaal
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 2 personen
calorieën: 505kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 125 g wilde en witte rijst pak à 250 g
  • 2 eetlepels olie
  • 250 g lamsboutlapjes à la minute in reepjes gesneden
  • 1 rode ui in halve ringen gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 300 g suikerpeultjes diepvries
  • 1 eetlepel cajunkruiden
  • 125 ml crème fraîche
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat het droogstomen.
  • Verhit de olie in een wok of grote koekenpan en roerbak de lamsreepjes gedurende 1 minuut.
  • Bestrooi het lamsvlees met peper en zout.
  • Voeg de rode ui, knoflook, suikerpeultjes en cajunkruiden toe aan de wok en roerbak het gerecht nog 3 minuten.
  • Roer de crème fraîche door het gerecht en verwarm nog 2-3 minuten.
  • Schep de gekookte rijst op twee borden en verdeel het lamsgerecht erover.

Notities

Wijnadvies:

Dit Kruidig Lamsvlees met Suikerpeultjes en Rijst past goed bij een stevige rode wijn zoals een Shiraz of een Malbec.

Nutrition

Calories: 505kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 28g | Vet: 38g | Zout: 1.6mg | Sugar: 4g