Recept afdrukken
No ratings yet

Chocolade Cappuccino IJs

Voorbereidingstijd10 minuten
(met ijsmachine)50 minuten
Recept categorieën: Chocolade, IJs
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 eidooiers
  • ¼ liter volle melk
  • 150 ml slagroom
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 5 g vanillesuiker
  • 1-2 zakjes oploscappuccino bijvoorbeeld Nescafé
  • 1 reep pure chocolade

Instructies

  • Klop de eidooiers, witte basterdsuiker en vanillesuiker licht en schuimig in een kom.
  • Voeg al roerend de melk toe aan het eidooiermengsel.
  • Klop de slagroom bijna stijf in een andere kom.
  • Vermeng de geklopte slagroom voorzichtig met de rest van de ingrediënten en voeg de oploscappuccino toe.
  • Meng goed.
  • Maal de reep pure chocolade in de keukenmachine tot kleine brokjes en voeg deze toe aan het mengsel.
  • Giet het mengsel in de ijsmachine en draai het 40-50 minuten, tot het ijs voldoende stevig is.
  • Als je geen ijsmachine hebt, giet dan het mengsel in een geschikte bak en zet het in de vriezer.
  • Roer elke 30 minuten goed door met een vork om kristalvorming te voorkomen.
  • Herhaal dit gedurende ongeveer 3-4 uur, totdat het ijs de gewenste consistentie heeft bereikt.
  • Serveer het ijs met licht gezoete slagroom en decoreer met extra gemalen stukjes pure chocolade en cacaopoeder.
  • Serveer met een kopje koffie.

Notities

  • Als je geen ijsmachine hebt, kun je het ijs ook zonder maken volgens de beschreven methode.

Wijnadvies:

Een glas dessertwijn zoals een zoete Moscato d'Asti uit Italië past goed bij dit romige en chocoladeachtige dessert.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoofde Rodekool met Tijm en Rode Bessensap

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4
calorieën: 149kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kleine rode kool ca. 800 g
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel verse tijm of 2 theelepels gedroogde tijm
  • 125 ml rode bessensap
  • Versgemalen zwarte peper
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snijd hem in dunne parten.
  • Verwijder de harde stronk.
  • Hak de parten rode kool in kleine stukjes in de keukenmachine, of snijd ze met een mes.
  • Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan en fruit de gesnipperde ui tot deze glazig is.
  • Roer de suiker erdoor en laat deze lichtbruin kleuren.
  • Voeg de gesneden rode kool toe en roerbak alles 3 tot 4 minuten.
  • Schep de tijm door de rode kool en voeg het rode bessensap toe.
  • Breng de rode kool op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Laat de kool nog 15 minuten zachtjes stoven tot het gaar is.
  • Serveer de gestoofde rodekool als bijgerecht, heerlijk bij braadworst of gestoofd rundvlees.

Notities

Wijnadvies:

Deze Gestooofde Rodekool met Tijm en Rode Bessensap gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 149kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.2mg | Sugar: 9g

Recept afdrukken
No ratings yet

Hartige Pompoentaart met Feta

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
rusttijd deeg29 minuten
Totale tijd1 uur 44 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4 personen
calorieën: 660kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 150 g koude boter in kleine blokjes
  • 300 g bloem gezeefd
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 600 g pompoen in blokjes
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 2 eieren losgeklopt
  • 200 g feta verkruimeld

Instructies

  • Meng de boter, bloem, 1 theelepel zout en gedroogde tijm.
  • Voeg 3 eetlepels ijskoud water toe en kneed snel tot een samenhangend deeg.
  • Verpak in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan.
  • Fruit hierin de ui en de pompoenblokjes op hoog vuur tot ze bruin kleuren.
  • Voeg de tomatenpuree toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat nog 10 minuten zachtjes stoven.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rol tweederde van het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en bekleed de taartvorm ermee.
  • Pureer het pompoenmengsel met een staafmixer of in de keukenmachine met driekwart van de losgeklopte eieren en 2 eetlepels water.
  • Schenk dit in de taartvorm en verdeel de verkruimelde feta erover.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een ronde plak en leg deze over de taart.
  • Druk aan de zijkanten goed aan en bestrijk met de rest van het losgeklopte ei.
  • Bak de taart in 45 minuten in de oven gaar.

Notities

Geen zin of tijd om het deeg met de hand te kneden? Je kunt het ook in de keukenmachine maken.

Wijnadvies:

Een droge, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur van de pompoen en de zoute smaak van de feta in deze taart. De wijn vormt een mooi contrast en versterkt de hartige smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 660kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 17g | Vet: 39g | Zout: 2.3mg | Sugar: 6g

Recept afdrukken
No ratings yet

Paddenstoelentaartjes met Marsalasaus

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Kaas, Noten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 175 g zachte boter
  • 2 eetlepels rozemarijn
  • 300 ml droge marsala
  • ½ paddenstoelenbouillontablet
  • 600 g paddenstoelenmelange in plakjes
  • 150 g blauwaderkaas bijv. Fourme d'Ambert
  • 50 g verbrokkelde pecannoten
  • 1 eierdooier
  • 37 g rucolasla
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Doe de bloem, 100 g boter, 1 eetlepel rozemarijn en een mespunt zout in een kom.
  • Meng het geheel met je vingertoppen tot het lijkt op grof broodkruim.
  • Voeg 2 eetlepels koud water toe en vorm het geheel met koele handen (of in de keukenmachine) tot een bal.
  • Verpak de deegbal in folie en laat minstens 30 minuten rusten op een koele plek.
  • Breng de marsala aan de kook en los de halve bouillontablet erin op.
  • Laat de saus op middelhoog vuur tot de helft inkoken.
  • Verhit 25 g boter in een grote pan en bak hierin de paddenstoelen met de rest van de rozemarijn al omscheppend.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het deeg uit tot vier rondjes met een doorsnede van 20 centimeter.
  • Leg de rondjes op een bakplaat.
  • Verdeel de blauwaderkaas, paddenstoelen en pecannoten in het midden van de deegrondjes, laat een randje vrij aan de buitenkant.
  • Vouw de buitenkant van het deeg om de vulling, maar laat het midden open.
  • Bestrijk de randjes van het deeg met eidooier en bestrooi eventueel met grof zeezout.
  • Bak de taartjes in de oven in 30-35 minuten gaar en goudbruin.
  • Snijd de rest van de boter in kleine blokjes.
  • Verwarm de saus en roer de boter erdoor met een garde.
  • Blijf roeren tot de boter gesmolten is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg elk taartje op een bord, schep de warme saus eromheen en garneer met rucola.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevuld Stokbrood met Pittig Gehakt en Mozzarella

Bereidingstijd49 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 850kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 stokbroden
  • 1 zak verse peterselie 30 g, fijngehakt
  • 1 zakje verse Italiaanse kruidenmix 20 g
  • 1 kg rundergehakt
  • 2 bollen mozzarella kaas in blokjes
  • 100 g zwarte olijven zonder pit, in plakjes
  • 8 kleine trostomaten Tasty Tom, in plakjes
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • Versgemalen zwarte peper
  • 3 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de stokbroden in de lengte doormidden en hol ze uit.
  • Maal de helft van de broodvulling fijn, bijvoorbeeld in een keukenmachine, en meng het met de knoflook, fijngehakte peterselie en de helft van de Italiaanse kruiden door het gehakt.
  • Voeg 3 theelepels zout en royaal zwarte peper toe en kneed alles goed door elkaar.
  • Meng ook de helft van de mozzarella en olijven door het gehakt.
  • Vul de gehalveerde stokbroden met het gehaktmengsel en druk dit goed aan.
  • Leg de plakjes tomaat erop en verdeel de rest van de mozzarella, olijven en kruiden erover.
  • Maal er nog wat peper boven en druppel er olijfolie overheen.
  • Bak de gevulde stokbroden in de oven in 30-40 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Chianti Classico uit Toscane past goed bij dit gerecht, dankzij de hartige smaken van het gehakt en de kaas, en de zoete toets van de tomaat.

Nutrition

Calories: 850kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 55g | Vet: 54g | Zout: 2.5mg | Sugar: 4g

Recept afdrukken
No ratings yet

Geitenkaastaartje met Gekarameliseerde Hazelnoten en Rode Biet

Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 20 gram hazelnoten
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 2 kleine gekookte bieten in plakjes
  • 3 eetlepels olie
  • ½ eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel Zaanse mosterd
  • 75 gram rucola slamelange
  • 4 sprietjes bieslook

Instructies

  • Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan bruin en krokant.
  • Laat ze afkoelen en hak ze grof (of maal ze in de keukenmachine met behulp van de pulseknop).
  • Snijd met een scherp mes dunne plakjes van de geitenkaas.
  • Rol de zijkanten van de geitenkaasplakjes door de grofgehakte hazelnoten, zodat er een krokant korstje ontstaat.
  • Leg de kaas op de borden.
  • Leg per taartje 4 à 5 plakjes biet dakpansgewijs in een cirkel op de geitenkaas.
  • Druppel er wat olie over en bestrooi met zout en peper.
  • Klop een dressing van 2 eetlepels olie, witte wijnazijn, suiker en mosterd.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal uit de zak rucolaslamelange de blaadjes 'Swiss chard'.
  • Meng de dressing met de Swiss chard-slablaadjes en bind de blaadjes samen tot een bosje met behulp van een bieslookspriet.

Notities

Voor een leuke presentatie kun je 'biet' op het bord schrijven. Meng 50 gram geitenkaas en een halve biet met de staafmixer tot een romige rode massa. Schrijf met een spuitzakje 'biet' op het bord.

Wijnadvies:

Dit geitenkaastaartje met rode biet vraagt om een lichte, frisse witte wijn met een subtiele zuurgraad om de romige geitenkaas te complementeren. Probeer een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Grüner Veltliner uit Oostenrijk voor een mooie combinatie.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.8mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Kip met Venkelsalade en Citroenrijst

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Rijst
Land van herkomst: Mediterraan
Porties: 4 personen
calorieën: 550kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 5 eetlepels olijfolie extra vierge
  • ½ zakje verse munt à 15 g, fijngesneden
  • 300 g risottorijst pak à 500 g
  • 1 grote venkel ca. 300 g
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 4 kleine kipfilets
  • 1 zakje veldsla 75 g
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Boen de citroen schoon, rasp de schil grof en pers de vrucht uit.
  • Klop in een slaschaal 1 eetlepel citroensap met 3 eetlepels olijfolie, munt en zout en peper naar smaak tot een dressing.
  • Kook de risottorijst met de rest van het citroensap, de citroenrasp en wat zout volgens de instructies op de verpakking gaar.
  • Maak de venkel schoon en schaaf of snijd deze in flinterdunne reepjes.
  • Meng de venkel door de dressing en laat het 10 minuten staan.
  • Meng in een kom 2 eetlepels olijfolie met paprikapoeder, kaneel, 2 theelepels peper en zout naar smaak.
  • Bestrijk de kipfilets met het kruidenmengsel.
  • Bak de kipfilets in een droge koekenpan op matig vuur in 10 minuten rondom bruin.
  • Voeg aan het bakvet 100 ml warm water toe en laat de kipfilets nog 5 minuten zachtjes sudderen.
  • Schep de veldsla luchtig door de venkelsalade.
  • Serveer de gegrilde kip met de venkelsalade en de citroenrijst.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De citrustonen in de wijn vullen de smaken van de citroenrijst en de venkelsalade aan, terwijl de volheid van de wijn mooi samengaat met de gegrilde kip.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Cranberry Limonade Spritzer

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dranken, Koude Dranken
Porties: 4 personen
calorieën: 60kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 limoenen
  • 250 ml vers sinaasappelsap
  • 500 ml cranberry classic juice drink Ocean Spray
  • 15 ijsklontjes
  • Koud koolzuurhoudend mineraalwater

Instructies

  • Boen de limoenen goed schoon onder koud stromend water.
  • Snijd met een zesteur flinterdunne reepjes van de schil (of gebruik een scherp mesje om dunne reepjes van de schil te snijden).
  • Bewaar de limoenschilletjes in een kommetje met water.
  • Pers de limoenen uit.
  • Meng in een kan het sinaasappelsap en cranberrysap.
  • Breng op smaak met het limoensap en zet tot gebruik in de koelkast.
  • Schaaf de ijsblokjes in een keukenmachine of doe ze in een zak en sla ze fijn met een hamer.
  • Verdeel het ijsschaafsel over zes glazen.
  • Roer het vruchtensap door en schenk het over het ijs.
  • Verdeel de limoenschilletjes erover.
  • Vul de glazen aan met koud mineraalwater.

Notities

Garneer de glazen met een schijfje limoen voor een extra verfrissende touch.

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 15g | Sugar: 12g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Tomaten Pasta met Gorgonzola Kaassaus en Kipfilet

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Kip
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
calorieën: 750kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 8 tomaten
  • 2 sneetjes oud witbrood
  • ½ zakje verse peterselie à 30 g
  • 5 eetlepels knoflook en peper olijfolie fles 250 ml
  • 300 g kerstpasta
  • 4 maïskipfilets
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 300 g Gorgonzola

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Maak de tomaten schoon, halveer ze en leg ze in een ovenschaal.
  • Snijd de korsten van het brood en verkruimel het brood (eventueel in een keukenmachine).
  • Knip de peterselie fijn en meng het met het broodkruim.
  • Verdeel het broodkruimmengsel over de tomaten en besprenkel met 3 eetlepels knoflook en peper olijfolie.
  • Bak de tomaten in het midden van de oven gedurende 15 minuten.
  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Bestrooi de kipfilets met zout en peper.
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak de kipfilets in 12 minuten gaar en bruin.
  • Smelt in een steelpan de crème fraîche met de Gorgonzola tot een saus.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Serveer de pasta met de saus, kipfilet en gegrilde tomaten.

Notities

Wijnadvies:

Deze gerecht combineert goed met een ronde, fruitige, en soms licht kruidige witte wijn zoals de Undurraga Chardonnay. De fruitige aroma's van de wijn complementeren de romige Gorgonzola saus en versterken de smaken van de gegrilde tomaten.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 1.5mg | Sugar: 5g