Recept afdrukken
No ratings yet

Gestoofde Lamsmedaillons met Verse Groenten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Italië
Porties: 4
calorieën: 350kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 400 g lamslende
  • 200 g gewassen en gescheurde Romeinse sla
  • 10 kerstomaatjes gehalveerd
  • 2 flinke sjalotten fijngehakt
  • Verse tijmblaadjes
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Breng de lamslende op smaak met zout, peper, een scheutje olijfolie en verse tijmblaadjes.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op hoog vuur.
  • Braad de lamslende aan alle kanten aan, zonder erin te prikken, tot het mooi bruin is.
  • Braad het lamsvlees ongeveer 8 minuten, of iets langer naar smaak (voor minder rosé).
  • Haal het vlees van het vuur en houd het warm.
  • Laat de koekenpan op het vuur staan en voeg de gesnipperde sjalotten toe.
  • Bak deze kort aan tot ze zacht worden.
  • Voeg vervolgens de gehalveerde kerstomaatjes en de gescheurde Romeinse sla toe aan de pan.
  • Bak de groenten enkele minuten op hoog vuur tot ze licht gekarameliseerd zijn.
  • Breng de groenten op smaak met zout en peper.
  • Leg de gestoofde groenten op een schaal en verdeel de in gelijke stukken gesneden lamslende erover.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Deze gebraden lamsmedaillons zouden uitstekend samengaan met een stevige rode Italiaanse wijn, zoals een Chianti Classico of een Barolo. De volle smaken van de wijn zullen de rijke smaken van het lamsvlees aanvullen, terwijl de frisse zuren het gerecht in balans brengen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.5mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Camembertsoep met Verse Groenten

Voorbereidingstijd13 minuten
Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Kaas, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4 personen
calorieën: 250kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • Julienne gesneden groenten bijv. wortelen, prei, selderij
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 zachte Camembertkaas
  • Verse basilicum
  • Verse tomaten
  • 1 grote rode paprika
  • 1 rood chilipepertje fijngehakt
  • Kruiden naar smaak bijv. zout, peper, tijm

Optioneel:

  • room

Instructies

  • Verhit een grote pan op middelhoog vuur en voeg de juliennegroenten, tomaten, paprika en kippenbouillon toe.
  • Laat het geheel sudderen tot de groenten zacht zijn, ongeveer 15 minuten.
  • Voeg naar smaak fijngehakt chilipepertje toe.
  • Zorg ervoor dat je na het hanteren van het pepertje je handen goed wast of handschoenen gebruikt om irritatie te voorkomen.
  • Snijd de Camembert in twee helften en voeg deze toe aan de kokende soep.
  • Laat de kaas smelten en zich binden met de soep.
  • Verwijder de korsten van de kaas zodra deze volledig is gesmolten en gebonden met de soep.
  • Mix de soep eventueel met een staafmixer voor een gladdere textuur.
  • Voeg naar smaak fijngehakte basilicum toe en breng verder op smaak met kruiden naar wens, zoals zout, peper en tijm.
  • Serveer de romige Camembertsoep warm, eventueel met een scheutje room voor extra smeuïgheid.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze romige Camembertsoep. De wijn zal de rijke smaken van de kaas en groenten aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 17g | Zout: 1.2mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde Snoekbaarsbroodjes

Geniet van deze smaakvolle gegrilde snoekbaarsbroodjes in de zon, eventueel met een glas witte wijn erbij.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Hoofdgerechten, Lunch, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen
calorieën: 250kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 200 g snoekbaarsfilet
  • 2 bruine puntjes zacht of hard
  • Mango chutney pittig
  • Olie bijvoorbeeld olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Bloem
  • Verse bieslook optioneel

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Snijd de snoekbaarsfilet in 2 gelijke stukken.
  • Breng peper en zout naar smaak aan op de snoekbaarsfilet.
  • Wentel beide zijden van de snoekbaarsfilet door de bloem.
  • Bak de snoekbaarsfiletstukken ongeveer 4 minuten aan elke kant, of tot ze gaar zijn en een goudbruine korst hebben.
  • Snijd de bruine puntjes in de lengte door.
  • Smeer een royale hoeveelheid pittige mango chutney aan beide kanten van de broodjes en garneer eventueel met verse bieslook.
  • Plaats de gebakken snoekbaarsfilet op de opengesneden broodjes en garneer met extra bieslook indien gewenst.

Notities

Wijnadvies:

De gegrilde snoekbaarsbroodjes gaan goed samen met een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 7g | Zout: 1mg | Sugar: 10g

Recept afdrukken
No ratings yet

Knapperig Yankee Ontbijtbroodje

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Brunch, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: America
Porties: 4 personen
calorieën: 350kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 4 harde broodjes
  • Yofresh of een andere plantaardige spread
  • 8 plakjes ontbijtspek of bacon
  • Handvol sla
  • 4 eieren
  • Curry naar smaak

Instructies

  • Rooster de harde broodjes in een broodrooster tot ze knapperig zijn.
  • Smeer een laagje Yofresh op elk broodje.
  • Leg een handvol sla bovenop de Yofresh-laag.
  • Bak het ontbijtspek of de bacon in een koekenpan knapperig.
  • Leg 2 plakjes spek boven op de sla op elk broodje.
  • Kook de eieren hard in een aparte pan, pel ze en snijd ze doormidden.
  • Plaats een half hardgekookt ei boven op het spek op elk broodje.
  • Breng het geheel op smaak met een vleugje curry.

Notities

Wijnadvies:

Dit hartige ontbijtbroodje gaat goed samen met een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 15g | Vet: 23g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebakken Uien en Tomaten op Brood

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 150kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • Brood naar keuze
  • Tomaten
  • Uien
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Snijd de uien in reepjes of ringetjes naar voorkeur.
  • Bak de uien in een koekenpan goudbruin.
  • Terwijl de uien bakken, snijd de tomaten klein inclusief het sap, en voeg ze toe aan de uien.
  • Bak het geheel gedurende 5 à 10 minuten, tot de tomaten zacht zijn.
  • Voeg naar smaak een snufje zout en versgemalen peper toe.
  • Serveer de gebakken uien en tomaten op wit of bruin brood.

Notities

Wijnadvies:

Dit gerecht kan goed worden gecombineerd met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 1g | Zout: 0.5mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zelfgemaakt Brood

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Rijzen1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 300kcal
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 g zout
  • 500 g bloem
  • 250 g lauw water
  • 20 g gist
  • 80 g vetstof boter of zonnebloemolie

Optioneel:

  • 1 koffielepel honing

Instructies

  • Los de gist op in lauw water.
  • Meng de bloem met zout.
  • Voeg het opgeloste gistmengsel toe in een kuiltje in de bloem en roer voorzichtig tot alles gemengd is.
  • Kneed het deeg goed totdat het niet meer plakt.
  • Voeg indien nodig wat bloem toe tijdens het kneden.
  • Kneed minstens 10 minuten, totdat het deeg goed droog is en niet meer plakt.
  • Laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur, bedekt met een keukenhanddoek.
  • Druk het deeg nogmaals goed samen en leg het in de gewenste vorm.
  • Laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen met een handdoek erover.
  • Prik twee luchtgaten in het deeg met een mes en bak het in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende ongeveer 45 minuten.
  • Geniet van dit zelfgebakken brood bij je lunch of brunch!

Notities

Wijnadvies:

Dit brood past goed bij een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 1.5mg | Sugar: 1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemakkelijke Chili con Carne

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 6 uien fijngehakt
  • 2 tot 3 paprika's in kleine stukjes gesneden
  • 1 prei in dunne plakjes gesneden
  • 500 g gehakt half-om-half of rund
  • 1 pakje chili con carne mix
  • Optioneel: sambal naar smaak
  • 400 g bruine bonen uitgelekt en afgespoeld

Instructies

  • Verhit een klontje boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Bak de gehakte uien goudbruin in de pan en voeg vervolgens het gehakt toe.
  • Bak het gehakt tot het bruin is.
  • Voeg de paprika's en prei toe aan de pan en bak deze mee tot ze zacht zijn.
  • Meng de chili con carne mix met water volgens de instructies op de verpakking.
  • Giet de aangelengde mix in de pan en laat het geheel nog 10 tot 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg de bruine bonen toe aan de pan en laat het gerecht nog enkele minuten warm worden.
  • Serveer de chili con carne met gebakken aardappelen, frietjes of rijst.

Notities

Voor een complete maaltijd kun je deze chili con carne serveren met een frisse salade en wat zure room.

Wijnadvies

Een goed bijpassende wijn is een fruitige rode wijn zoals een Malbec of een Zinfandel, die de pittige smaken van de chili con carne goed aanvult.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pittige Chilisaus

Bereidingstijd5 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 kleine Spaanse peper zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 3 eetlepels sojaolie
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 5 eetlepels sojasaus
  • 5 eetlepels bouillon naar keuze bijvoorbeeld groente- of kippenbouillon

Instructies

  • Snijd de Spaanse peper open en verwijder de zaadlijsten.
  • Hak de peper vervolgens fijn.
  • Meng de fijngehakte peper in een mengkom met de sojaolie, vloeibare honing, sojasaus en bouillon.
  • Roer alles goed door elkaar totdat de ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Proef de chilisaus en pas eventueel de smaak aan door meer sojasaus of honing toe te voegen naar smaak.

Notities

Deze pittige chilisaus is perfect als dipsaus voor springrolls, samosa's of als smaakmaker bij Aziatische gerechten.
Je kunt de pittigheid van de saus aanpassen door meer of minder van de Spaanse peper toe te voegen.
Bewaar de chilisaus in een afgesloten potje in de koelkast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Detoxsap met wortels en druiven

Recept categorieën: Koude Dranken
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 stengel selderij
  • 300 g wortels
  • 150 g witte druiven
  • peterselie Een paar grote takken

Instructies

  • Deze verkwikkende sapmengeling helpt bij het ontgiften en zuiveren van je lichaam.
  • Snijd de groenten in stukken en plaats de helft ervan in de sapcentrifuge, voeg dan de witte druiven toe.
  • Voeg de peterselie toe en vervolgens de overgebleven helft van de groenten.
  • Sap direct na bereiding consumeren.

Notities

Je kunt 150 gram rode druiven of 150 gram appel toevoegen voor een anderesmaaknuance.

Recept afdrukken
No ratings yet

Duo van gemarineerde asperges en zalm

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Wereldkeuken
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de gemarineerde asperges:

  • 1 potje groene asperges goed merk

Marinade:

  • 5 eetlepels goede olie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel droge witte vermouth
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • Zwarte peper naar wens
  • 1 ons rauwe ham in plukjes
  • Voor de gemarineerde zalm:
  • 2 ons verse zalm in blokjes gesneden
  • Glaasje droge witte wijn
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • Zout en peper uit de molen
  • Sap van een 1/2 limoen
  • Partjes limoen voor de garnering
  • Zeewier voor de garnering

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel truffeltapenade pas op, kan snel overheersen
  • Klein sjalotje fijn gesneden
  • 3 cherrytomaatjes van pitjes ontdaan en in blokjes gesneden

Instructies

Voorbereiding:

    Asperges:

    • Laat de asperges uitlekken.
    • Maak de marinade.
    • Leg de asperges hierin voor ongeveer 1/2 uur afgedekt in de koelkast.
    • Maak mooie plukjes van de ham.

    Zalm:

    • Meng de wijn, laurierblad, tijm, zout, peper en limoensap in een pannetje en breng aan de kook, laat dit 10 minuten trekken.
    • Voeg de zalm toe en vul aan met heet water totdat de zalm net onder water staat.
    • Pocheer de zalm 1 minuut.
    • Laat de zalm afkoelen in het mengsel.

    Dressing:

    • Meng alle ingrediënten.

    Bereidingswijze:

    • Neem 4 niet al te kleine borden.
    • Haal de asperges uit de marinade en leg ze links op het bord, drapeer er de ham over.
    • Leg de uitgelekte zalm rechts en garneer met zeewier en limoenpartjes.

    Serveertips:

    • Om het af te maken: voeg een gebakken kwarteleitje met zalmeitjes en dille toe, evenals in knoflook gebakken oesterzwammen.

    Notities

    Om het af te maken: voeg een gebakken kwarteleitje met zalmeitjes en dille toe, evenals in knoflook gebakken oesterzwammen.
    Geniet van dit heerlijke voorgerecht!