vierschaft
Recept afdrukken
No ratings yet

Vierschaft

Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Friesland
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram gekookte gele woudbonen
  • 250 gram in ringen gesneden uien
  • 250 gram in plakjes gesneden winterpeen
  • 250 gram in plakken gesneden gerookt mager spek
  • 250 gram grove gerookte worst
  • 250 gram zure appel
  • 50 gram reuzel of eventueel boter
  • 600 gram geschilde in blokjes gesneden aardappels
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was het spek met warm water.
  • Snijd het met een scherp mes in plakken van ongeveer een vinger breed.
  • Zet het spek op in 3 deciliter kokend water.
  • Doe vervolgens de uiringen en de stukjes wortel erbij.
  • Leg nadat het spek 15 minuten heeft gekookt, de worst in de pan en doe daar ook de bonen en de aardappelen in.
  • Strooi wat zout in de pan en voeg eventueel nog wat kooknat toe.
  • Zodra de inhoud van de pan kookt, draait u de warmtebron laag.
  • Laat alles in ongeveer 15/18 minuten gaar worden.
  • Schil de appels en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de appels in niet te dunne schijven.
  • Neem de worst uit de pan. , o
  • Overgiet die met veel koud water waardoor het vel kan worden verwijderd.
  • Snijd de gevelde worst ook in plakken.
  • Schud de stukken appel en worst door het gerecht.
  • Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
  • Doe vervolgens de reuzel of boter in de pan en laat het geheel voor het opdienen nog even goed warm worden.

Plaattaart met bietjes en geitenkaas
Recept afdrukken
No ratings yet

Geroosterde Bieten- en Geitenkaas Plaattaart

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Porties: 4
calorieën: 450kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 125 g crème fraîche
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • 200 g rode bieten gekookt en in plakjes gesneden
  • 100 g geitenkaas verkruimeld
  • 1 rode ui in halve ringen
  • 2 takjes verse tijm grof gehakt
  • 6 walnoten gebroken in stukjes
  • 40 g rucola
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Vouw de randen van het deeg ca.
  • 1 cm naar binnen om een opstaande rand te vormen.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Meng de crème fraîche met de helft van de gehakte tijm, zout, peper en citroenrasp in een kom.
  • Bestrijk dit mengsel over de bodem van het bladerdeeg.
  • Verdeel de rode ui en vervolgens de plakjes rode biet over de taartbodem.
  • Strooi de verkruimelde geitenkaas en de walnootstukjes er gelijkmatig overheen.
  • Breng op smaak met extra peper, zout en verse tijm.
  • Bak de plaattaart in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot het deeg goudbruin is.
  • Verdeel vlak voor het serveren de rucola over de plaattaart en besprenkel eventueel met een beetje walnotenolie.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van de geroosterde bieten en geitenkaas.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 12g | Vet: 32g | Zout: 1.5mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Asperge-Champignonvelouté Argenteuil

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Soep, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Suikervrij
Porties: 4 personen
calorieën: 280kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 1 liter runderbouillon
  • 40 g bloem
  • Peterselie voor garnering
  • 50 g asperges
  • 1 plak gekookte ham ½ cm dik, in blokjes
  • 40 g boter
  • 250 g champignons in plakjes
  • 1 dl slagroom
  • Zout
  • Peper
  • 1 ei

Instructies

  • Maak van de boter en bloem een witte roux in een grote kookpan.
  • Voeg de runderbouillon en de in stukjes gesneden asperges toe.
  • Laat de soep gedurende 20 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de plakjes champignons en de blokjes gekookte ham toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat nog even sudderen.
  • Klop van het vuur af de room met de eierdooier los in een kommetje.
  • Voeg deze geleidelijk toe aan de soep terwijl je goed roert met een garde.
  • Serveer de soep bestrooid met wat fijngehakte peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze Asperge-Champignonvelouté Argenteuil. De frisse tonen van de wijn zullen de smaken van de asperges en champignons mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.2mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Pasta met Aubergine en Ui

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Italië
Porties: 4 personen
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 400 gram spaghetti
  • Zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gesnipperd
  • 1 aubergine in blokjes gesneden
  • 1 pot Grand’Italia Romana pastasaus
  • Peper
  • 75 gram geraspte kaas Parrano

Instructies

  • Kook de spaghetti in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Verhit intussen de olijfolie in een ruime pan en fruit de ui samen met de knoflook al omscheppend gedurende 5 minuten.
  • Voeg de blokjes aubergine toe en bak ze al omscheppend in ongeveer 5 minuten bruin.
  • Laat alles op een laag vuur nog 3 minuten zachtjes pruttelen.
  • Schep de pastasaus door het auberginemengsel en warm alles goed door.
  • Breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
  • Giet de spaghetti af en verdeel de saus erover.
  • Bestrooi met de geraspte kaas en serveer direct.

Notities

Lekker met een groene salade.

Wijnadvies:

Een Timara Chardonnay Semillon past goed bij dit gerecht. De volle smaak van de Chardonnay en de frisheid van de Semillon vullen de romige saus en de geroosterde aubergine mooi aan.